Πολιτική

Γεραπετρίτης: Η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θα ήταν εξαιρετικά σημαντική

Γεραπετρίτης: Η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θα ήταν εξαιρετικά σημαντική

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Γεραπετρίτης: Η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θα ήταν εξαιρετικά σημαντική

Θα βαδίσουμε βήμα-βήμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών

Η οριστική επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα ήταν εξαιρετικά σημαντική για μία μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ηρεμία στην περιοχή μας, τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης«Η πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε τα θέματα αυτά, όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες. Θα πρέπει να έχει εδραιωθεί απολύτως το κλίμα ειλικρίνειας και αμοιβαίας κατανόησης, ιδίως μέσα από την εμπέδωση και την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών της θετικής ατζέντας. Εξ αρχής είχαμε πει ότι θα βαδίσουμε βήμα-βήμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο» επισημαίνει και προσθέτει: «Αυτό πράττουμε, με σύνεση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε πρωτίστως πάνω σε εκείνα που μας ενώνουν. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει πάντοτε ο δρόμος του συνυποσχετικού για την υπαγωγή της διαφοράς αυτής σε διεθνή δικαιοδοσία».

Μιλώντας στην «Real News» απαντά και σε ερώτηση για το Κυπριακό: «Το Κυπριακό παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Εργαζόμαστε ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου ο Κύπριος Πρόεδρος και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων – Η ελληνική θέση είναι σαφής. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία».

Σχετικά με τις εξελίξεις στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει πως «η πραγματικότητα είναι ότι θέλουμε να φέρουμε τα μνημόνια προς κύρωση, διότι και εμείς συμφωνούμε κατ’ αρχήν με την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Πλην όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο εφόσον υπάρξει πλήρης και απτή συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Να μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί ρητά προαπαιτούμενο για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα Μπελέρη τονίζει ότι «είναι αυτονόητο ότι όταν ανοίξει το κεφάλαιο αυτό θα αξιολογηθεί ουσιαστικά ο τρόπος που λειτούργησε η Δικαιοσύνη στην Αλβανία, καθώς και αν παρασχέθηκαν στον κ. Μπελέρη οι εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχονται σε κάθε πολίτη, και ειδικά σε μέλη εθνικών μειονοτήτων».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην εφημερίδα «REAL NEWS»:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόλις ολοκληρώσατε μία συνάντηση με την κυρία Holguín. Διαπιστώσατε στην Άγκυρα ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεραστεί η τουρκική αδιαλλαξία για τη θέση των δύο κρατών για το Κυπριακό;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Το Κυπριακό παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Εργαζόμαστε ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου ο Κύπριος Πρόεδρος και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Διατηρώ άριστη σχέση τόσο με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όσο και με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα. Επικοινωνούμε και βρισκόμαστε τακτικά για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Συμφωνούμε με την κυπριακή κυβέρνηση ότι η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την εκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό. Πράγματι συζητήσαμε για το Κυπριακό στην Άγκυρα. Η ελληνική θέση είναι σαφής. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Θα πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος και να υπάρξει μία παραγωγική συζήτηση, η οποία θα μας οδηγήσει σε μία βιώσιμη και ωφέλιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων. Θεωρώ ότι και η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται τη σημασία του διαλόγου. Άλλωστε σε αυτόν τον διάλογο επενδύουμε κι εμείς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε σύντομα θετική εξέλιξη και στο Κυπριακό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments