Πολιτική

Η ΝΔ και η κρίσιμη μάζα του κέντρου

Η ΝΔ και η κρίσιμη μάζα του κέντρου

Πηγή Φωτογραφίας: [362663] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο όγκος των αναποφάσιστων μειώνεται όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη.

Όσο πηγαίνουμε προς την ευρωκάλπη είναι λογικό να μειώνεται ο όγκος των αναποφάσιστων, καθώς μπορεί οι πολίτες να μην ασχολούνται και τόσο με τις ευρωεκλογές, όμως πολλοί παίρνουν τις αποφάσεις τους. Ως προς τη ΝΔ, είναι ενδιαφέρον ότι εμφανίζεται να «επαναπατρίζει» δικούς της ψηφοφόρους. Και ενώ η ΝΔ αποδύθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια επιχείρηση «σαγήνης» των δεξιόστροφων ψηφοφόρων για να μην λοξοκοιτάξουν προς την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ, φαίνεται ότι στη δεξαμενή των αναποφάσιστων η μερίδα του λέοντος αυτοπροσδιορίζεται πέριξ του κέντρου.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα της MARC, το 27% των αναποφάσιστων δηλώνει κεντρώας, περίπου 3%, το 14,5% κεντροδεξιάς, περίπου 1,6%, και το 15,9% κεντροαριστερής προέλευσης, περίπου 1,75%. Αυτό αντιστοιχεί σε μια σημαντική ομάδα που υπερβαίνει το 6% του συνόλου. Πιο συγκεκριμένα, το 39% των αναποφάσιστων, περίπου 4,3%, προέρχεται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 2023.

Βεβαίως, το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι από όλους αυτούς τους ψηφοφόρους θα βρουν τον δρόμο προς την κάλπη σε τρεις εβδομάδες από τώρα. Γι’ αυτό και οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν τη μάχη της κινητοποίησης, καθώς αυτή την ώρα σε όλα τα κομματικά στρατηγεία οι εκτιμήσεις γίνονται με επισφάλεια.

Επιπλέον, δημοσκόποι και αναλυτές που μετρούν προσεκτικά την κινητικότητα στο εκλογικό σκηνικό αμφιβάλλουν αν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει διείσδυση στους πολίτες που αυτοαποκαλούνται Κεντρώοι. Η εξήγηση που δίνουν περιστρέφεται γύρω από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να διακρίνει στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι είναι συνήθως μετριοπαθείς στις πολιτικές τους εκτιμήσεις, δεν επιθυμούν τις μεγάλες ανατροπές, ενώ παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από απόσταση ασφαλείας, λένε δημοσκόποι. Φαίνεται επίσης να κρατούν αποστάσεις από φαινόμενα διαφθοράς ή νεποτισμού, ενώ αποφεύγουν τις εντάσεις και τον σκληρό καταγγελτικό λόγο των κομμάτων. Παρακολουθούν στενά τα ζητήματα της οικονομίας, βρίσκονται στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα και έχουν συνήθως ανώτερες σπουδές.

Το επίκεντρο της ρητορικής Κασσελάκη έχει μετακινηθεί από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, παρατηρούν υπεύθυνοι εταιριών δημοσκοπήσεων. Ενώ στην αρχή επένδυε στο ότι επιθυμεί να καταλάβει το χώρο του Κέντρου και μιλούσε διαρκώς για την ελεύθερη αγορά, σήμερα κάνει ό,τι μπορεί για να προσεγγίσει ακροατήρια άσχετα με την μετριοπάθεια, προσθέτουν. Σημειώνουν, δε, πως κορυφώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης σε θέματα ήσσονος σημασίας, ενώ κρύβει τις απόψεις του για την οικονομία, καθώς απογοητεύει τα παραδοσιακά αριστερά ακροατήρια.

Στο ερώτημα εάν το πρόγραμμα που παρουσίασε για το φορολογικό βοήθησε στην προσέγγιση των Κεντρώων ψηφοφόρων, οι δημοσκόποι αδυνατούν να δώσουν απάντηση. «Δεν φαίνεται να προσέθεσε τίποτα ιδιαίτερο, ούτε έδωσε ιδιαίτερη δυναμική. Για την αδυναμία αυτή δεν ευθύνεται η ουσία του προγράμματος, αλλά το ο Κασσελάκης μοιάζει αρκετά αναξιόπιστος στα μάτια τους» απαντούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments