Πολιτική

Μητσοτάκης: Η επένδυση στο καλό δημόσιο σχολείο μειώνει τις ανισότητες

Μητσοτάκης: Η επένδυση στο καλό δημόσιο σχολείο μειώνει τις ανισότητες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

Τη σημαντική βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση στο ζήτημα της αναβάθμισης της Παιδείας στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, με τη θεσμοθέτηση του Ψηφιακού Σχολείου, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός

Τη σημαντική βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση στο ζήτημα της αναβάθμισης της Παιδείας στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, με τη θεσμοθέτηση του Ψηφιακού Σχολείου, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπησή του στο Facebook.

Όπως τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «η επένδυση στο καλό δημόσιο σχολείο είναι ο βασικός τρόπος για να καταφέρουμε να μειώσουμε τις ανισότητες, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και γεωγραφικές. Για να έχουν όλα τα παιδιά μας, από όπου κι αν προέρχονται, τις ίδιες ευκαιρίες να προκόψουν στη ζωή τους».

Αναφέρεται στο Ψηφιακό Σχολείο, «τη νέα, δωρεάν, ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη μέσω της οποίας προσφέρονται ψηφιακές φροντιστηριακές παραδόσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων, ψηφιακά μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων για τις επιδόσεις των παιδιών τους και τη σχολική δραστηριότητά τους».

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, η νέα αυτή πολιτική αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του δημοσίου σχολείου, «μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη και μειώνει την απόσταση που χωρίζει τα δημόσια από τα ιδιωτικά σχολεία, το κέντρο από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας».

«Το ελεύθερο και δωρεάν Ψηφιακό Σχολείο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για όλους τους μαθητές. Αποτελεί μια βοήθεια επίσης για τους γονείς καθώς μπορεί να μειώσει τα έξοδά τους σε εξωσχολικά μαθήματα και φροντιστήρια», τονίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με το πως θα διευκολύνει αυτή η πρωτοβουλία τους γονείς και θα μειώσει τα έξοδα μιας οικογένειας.

Αναφορικά με την εφαρμογή eparents, ο πρωθυπουργος εξήγησε ότι, «αυτή θα δίνει τη δυνατότητα σε γονείς και κηδεμόνες να ενημερώνονται για τις δράσεις του σχολείου, τις επιδόσεις και τις απουσίες του παιδιού, ενώ σταδιακά θα προστεθούν κι άλλες δυνατότητες, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες και τηλεδιασκέψεις. Το έργο του δωρεάν Ψηφιακού Σχολείου υλοποιήθηκε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει πολύ χρήσιμο εργαλείο -απλό και συνάμα επαναστατικό- για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς».

Για την πλατφόρμα εύρεσης εργασίας JOBmatch

Η πλατφόρμα εύρεσης εργασίας JOBmatch, είναι «η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Στόχος της είναι η άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν δουλειά σε αυτές τις ειδικότητες.

Η χρησιμότητά της καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ακούμε όλο και συχνότερα ως πρόβλημα από την αγορά εργασίας την έλλειψη εργαζομένων. Κι ενώ είναι πολύ θετικό ότι πλέον η ανεργία δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να διαχειριστούμε, όπως ήταν το 2019, δεν υποτιμώ καθόλου τη σημασία αυτού του νέου προβλήματος: την έλλειψη δηλαδή κατάλληλων δεξιοτήτων και εργαζόμενων στην αγορά εργασίας».

Αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσει το καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο της ΔΥΠA, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλυσε ότι, «οι επιχειρήσεις δημιουργούν δωρεάν στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ το προφίλ τους και «αναζητούν υπάλληλο» για τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά τους όπως ειδικότητα, τύπος εργασίας (μόνιμη, εποχική, άλλη), ημερομηνία έναρξης εργασίας και το εύρος του μισθού.

Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή JOBmatch, να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση φίλτρων, όπως τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν, το ωράριο και την περιοχή, το εύρος του μισθού και πότε θα είναι διαθέσιμοι.

Με λίγα λόγια, οι ανάγκες των δύο πλευρών θα μπορούν να «κουμπώνουν» και στη συνέχεια θα προτείνεται ημέρα και ώρα συνέντευξης. Έτσι, η διαδικασία εύρεσης υπάλληλου μπορεί πλέον να γίνει γρήγορα και εύκολα, χωρίς διαμεσολάβηση τρίτων».

Για το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, μίλησε για το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ του Υπουργείου Υγείας. «Το πρόγραμμα δηλαδή των προληπτικών εξετάσεων. Πρόκειται για μια εμβληματική επένδυση στη δημόσια υγεία που έχει σκοπό να σώσει ζωές! Τι πιο σημαντικό!»

«Μέσα στην εβδομάδα, ξεκίνησε το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, αφού εκδόθηκε το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για δωρεάν test Pap για όλες τις γυναίκες 21-29 ετών που διαμένουν στον Νομό Αττικής, και έχουν αποσταλεί SMS για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όσες έχουν αυλή συνταγογράφηση (120.000 SMS)», τόνισε.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα στην υλοποίηση του προγράμματος και σταδιακά «θα αποσταλούν τα SMS σε όλες τις δικαιούχους».

«Το πρόγραμμα αφορά όλες τις γυναίκες 21-65 ετών: για τις γυναίκες 21-29 με δωρεάν test Pap, και για τις γυναίκες 30-65 ετών με δωρεάν test HPV-DNA. Και φυσικά, για όσες γυναίκες παρουσιάσουν ευρήματα, προβλέπεται δωρεάν κολποσκόπηση και βιοψία από εξειδικευμένο γιατρό. Όλες οι πληροφορίες του προγράμματος βρίσκονται στο testpap.gov.gr.

Η σωτήρια αυτή δράση υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, και αποτελεί πτυχή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη 3 μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Θυμίζω ότι μέχρι τώρα, με το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού “Φώφη Γεννηματά”, έγιναν περισσότερες από 320.000 δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες και 20.330 γυναίκες εντοπίστηκαν έγκαιρα με ευρήματα», συμπλήρωσε.

CGGI: «H Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει την κατάταξή της κατά εννέα θέσεις σε βάθος τετραετίας»

Τέλος, κλείνοντας την ανασκόπηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μίλησε για τη θεαματική βελτίωση στην ποιότητα διακυβέρνησης «τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως που πέτυχε η Ελλάδα την τετραετία 2021-2024».

«Σύμφωνα με τον ετήσιο έγκυρο δείκτη Chandler Good Governance Index (CGGI), η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει την κατάταξή της κατά εννέα θέσεις σε βάθος τετραετίας. Η συνοδευτική έκθεση σημειώνει πως “η Ελλάδα κερδίζει το έπαθλο για τη μεγαλύτερη συνολική βελτίωση στη βαθμολογία της κατά την τετραετή περίοδο”, καθώς κατέγραψε πρόοδο σε 6 από τους 7 πυλώνες κριτηρίων που έχουν να κάνουν με πτυχές της διακυβέρνησης και της οικονομίας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως οι πιο εντυπωσιακές επιδόσεις, σημειωθήκαν σε πεδία όπως είναι η ηθική διακυβέρνηση, το μακροπρόθεσμο όραμα, η προσαρμοστικότητα και η ικανότητα προτεραιοποίησης, η ισχύς των Θεσμών και η ελκυστικότητα της Αγοράς. Πολύ καλή η επίδοσή μας και στον πυλώνα “Παγκόσμια Επιρροή και Φήμη”. Είναι μια δικαίωση για τις προσπάθειες μας που όμως ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη της ευθύνης μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments