Πολιτική

Πού και γιατί χωλαίνει εκλογικά η ΝΔ

Πού και γιατί χωλαίνει εκλογικά η ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η πολιτική σταθερότητα παραμένει το κεντρικό διακύβευμα, σύμφωνα με την Πειραιώς.

“Θέλω να απευθυνθώ και σε συμπολίτες μας που μπορεί να έχουν κάποιες επιμέρους δυσαρέσκειες με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και να τους πω ότι δεν είναι αυτή η ώρα να τις εκδηλώσουν. Ότι πρέπει να δούνε τη μεγάλη εικόνα αυτή τη στιγμή: ότι η κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, ισχυρή, και σταθερά να οδηγήσει τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη και να υλοποιήσει, βέβαια, ένα πλούσιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα”.

Με κεντρικό διακύβευμα σε εθνικό επίπεδο, όπως γίνεται εμφανές και στη συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού, τη “σταθερότητα” και κομβικό στοίχημα τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της “γαλάζιας” βάσης, η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στην τελική ευθεία ενόψει της ευρωκάλπης. 

Τρεις εβδομάδες πριν από την σημαντική ημέρα της δεύτερης Κυριακής του Ιουνίου, στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, η κυβερνητική παράταξη δείχνει αύξηση στην υποστήριξη, καθώς καταφέρνει να κερδίσει ψηφοφόρους που πρόσφατα ήταν αναποφάσιστοι.

Τα επόμενα 21 ημέρες θα είναι κρίσιμες και η μάχη θα επικεντρωθεί κυρίως στον περιορισμό της υποστήριξης προς τα δεξιά κόμματα, ειδικά στην οδό Πειραιώς. Ένας από τους κύριους αντιπάλους είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ και άλλα δεξιά κόμματα έχουν αυξήσει την υποστήριξή τους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023. Παρόλα αυτά, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη αυτών των παρατάξεων έχει φτάσει σε ένα ανώτατο όριο.

Ο πρωθυπουργός προσθέτει περισσότερες περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα στο ημερολόγιο του, μετά την παρουσία του σε Πιερία, Ημαθία και Βέροια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στην ατζέντα του ζητήματα της καθημερινότητας, τα εθνικά, το δημογραφικό, την κοινωνική πολιτική, την άμυνα, την ασφάλεια και την πολιτική προστασία. Στόχος του είναι να περιορίσει την επιρροή των εκ δεξιών κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, με βάση τα ποσοστά της προηγούμενης εθνικής εκλογικής αναμέτρησης.

Ειδικότερα, στις κάλπες του Ιουνίου του 2023 στα Γρεβενά, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 39,81%, η Ελληνική Λύση 3,8% και η Νίκη 3,37%. Στην Καστοριά, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 44,79%, η Ελληνική Λύση 5,32% και η Νίκη 4,99%. Στην Κοζάνη, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 36,69%, η Νίκη 6,27% και η Ελληνική Λύση 4,69%. Στην Πιερία, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 38,8%, η Νίκη 9,26% και η Ελληνική Λύση 7%. Στην Ημαθία, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 39,18%, η Ελληνική Λύση 8,21% και η Νίκη 5,48%. Στη Φλώρινα, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 34,42%, η Νίκη 5,37% και η Ελληνική Λύση 5,13%. Στην Ημαθία, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 39,18%, η Ελληνική Λύση 8,21% και η Νίκη 5,48%. Στην Πέλλα, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 38,41%, η Ελληνική Λύση 7,65% και η Νίκη 7,17%. Στη Χαλκιδική, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 39,54%, η Νίκη 6,56% και η Ελληνική Λύση 6,3%. Στην Α’ Θεσσαλονίκης, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 35,28%, η Ελληνική Λύση 7,97% και η Νίκη 5,36%. Στη Β’ Θεσσαλονίκης, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 40,11%, η Ελληνική Λύση 7,95% και η Νίκη 6,49%. Στο Κιλκίς, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 39,63%, η Ελληνική Λύση 7,13% και η Νίκη 6,98%. Στις Σέρρες, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 45,64%, η Ελληνική Λύση 7,24% και η Νίκη 4,69%. Στη Δράμα, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 39,39%, η Ελληνική Λύση 6,83% και η Νίκη 6,33%. Στην Καβάλα, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 42,69%, η Νίκη 5,53% και η Ελληνική Λύση 5,4%.

Μετά τις προειδοποιήσεις από τον Βορρά για την οδό Πειραιώς από τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, οι “γαλάζιοι” στρέφουν την προσοχή τους στις πόλεις και τα χωριά της Μακεδονίας. Τα κλιμάκια υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης πραγματοποιούν περιοδείες κοντά στην εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η στρατηγική της “επανασυσπείρωσης παντού” απευθύνεται κυρίως στο συντηρητικό κοινό που απομακρύνθηκε από τη Νέα Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες, είτε λόγω ανησυχιών για την αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων από το Μέγαρο Μαξίμου, είτε λόγω των επιλογών και μεταρρυθμίσεων, όπως η νομοθέτηση για τον γάμο και την τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια.

Σε κάθε περίπτωση και με την ευρωκάλπη σαφώς στην παρούσα χρονική συγκυρία αποσυνδεδεμένη από άμεσες πολιτικές εξελίξεις, η τάση για μια ψήφο διαμαρτυρίας ενισχύεται και σε αυτό ακριβώς επιχειρούν να θέσουν αναχώματα ο πρωθυπουργός και τα στελέχη που κορυφώνουν τις στοχευμένες επισκέψεις τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments