Πώς; Η βόσκηση βοηθά στη διατήρηση υγιών εκτάσεων που δρουν αποτελεσματικά στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, παράλληλα αναπτύσσονται διαφορετικές ποικιλίες φυτικών ειδών, ενώ με τη διαδικασία της πέψης ο βίσωνας μπορεί να συμβάλει στο «ταξίδι» των σπόρων και να ενισχύσει την βιοποικιλότητα και να ευνοήσει το οικοσύστημα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλο που υπολογίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες δεσμεύονται από τα άγρια ζώα, και διαπίστωσαν ότι στα όρη Τάρτσου «εγκλωβίζονται» περίπου 10 φορές περισσότερες εκπομπές από ό,τι πριν από την επανεισαγωγή του βίσωνα.
Συγκεκριμένα, με τη φυσική ενίσχυση του εδάφους αλλά και την πίεση που ασκείται από το βάρος των βισώνων, αποθηκεύονται στο έδαφος επιπλέον 54.000 τόνοι άνθρακα ετησίως, αριθμός που αντιστοιχεί σε εκπομπές περίπου 43.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.
«Ο βίσωνας επηρεάζει τα λιβάδια και τα δασικά οικοσυστήματα βόσκοντας ομοιόμορφα, ανακυκλώνοντας θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το έδαφος, διασκορπίζοντας σπόρους που εμπλουτίζουν το οικοσύστημα και συμπυκνώνοντας το έδαφος αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την απελευθέρωση άνθρακα», εξήγησε ο καθηγητής του Γέιλ και επικεφαλής της μελέτης, Όσβαλντ Σμιτζ.
«Αυτά τα πλάσματα εξελίχθηκαν για εκατομμύρια χρόνια σε λιβάδια και δασικά οικοσυστήματα και η απομάκρυνσή τους οδήγησε στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα. Η αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία και οι ενταγμένοι βίσωνες είναι μερικοί από τους ήρωες του κλίματος που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως πρόκειται για εναλλακτική «με τεράστιες δυνατότητες».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αποκατάσταση και προστασία εννέα μόνο ζωικών ειδών, ανάμεσα σε αυτά είδη ψαριών, φάλαινες, καρχαρίες, γκρίζοι λύκοι, αφρικανικοί ελέφαντες, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δέσμευση 6,4 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ποσότητα ίση περίπου με τις ετήσιες εκπομπές των ΗΠΑ.