Γεωπολιτικά

Βομβαρδισμοί χωρίς έλεος στη Γάζα – Ο Μπάιντεν λέει ότι εργάζεται για «νέα λύση δύο κρατών»

Βομβαρδισμοί χωρίς έλεος στη Γάζα – Ο Μπάιντεν λέει ότι εργάζεται για «νέα λύση δύο κρατών»

Πηγή Φωτογραφίας: A Palestinian man carries a wounded girl at the site of Israeli strikes, in Khan Younis in the southern Gaza Strip October 14, 2023. REUTERS/Yasser Qudih

Λύση «δύο κρατών» θέλει ο Μπάιντεν

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους ανελέητους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, ένας από τους οποίους στοίχισε χθες Κυριακή τη ζωή σε 31 Παλαιστίνιους σε κτίριο που επλήγη, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, ενώ απεσταλμένος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε οικογενειακό ακίνητο στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ (κεντρικά), ανέφεραν πηγές στο νοσοκομείο Αλ Ακσά και η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Πολιτική Προστασία μπόρεσε να ανασύρει «τα πτώματα 31 μαρτύρων και 20 τραυματίες από τα συντρίμμια», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Μαχμούντ Μπασάλ.

Στο βόρειο τμήμα του ερειπωμένου θυλάκου υπό πολιορκία, το νοσοκομείο Αλ Αχλί Αράμπ έκανε λόγο για τρεις νεκρούς σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Λύση «δύο κρατών» θέλει ο Μπάιντεν

Μιλώντας σε πανεπιστήμιο στην Ατλάντα, ο Τζο Μπάιντεν, που διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, τόνισε χθες ότι εργάζεται για να υπάρξει «διαρκής ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, που θα βασιστεί στη «λύση των δυο κρατών», δηλαδή την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους – κάτι που απορρίπτει ξερά η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Κάλεσε εξάλλου εκ νέου να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» για να «γυρίσουν σπίτια τους οι όμηροι». Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις των αντίπαλων πλευρών έχουν ανασταλεί καθώς στον τελευταίο γύρο στο Κάιρο το αδιέξοδο ήταν απόλυτο.

«Άγριες μάχες»

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για εκρήξεις και μάχες όλη τη νύχτα στην Τζαμπάλια, όπου προχθές Σάββατο ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων από κάποιες συνοικίες μετά την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωνε πως είχε εξουδετερώσει τις μονάδες της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Στον νότο, ο στρατός έχει διαμηνύσει ότι θα εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου κατ’ αυτόν βρίσκονται τα «τελευταία» τάγματα της Χαμάς. Οι μάχες γίνονται κατά κύριο λόγο στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Η Χαμάς από τη δική της πλευρά έκανε λόγο για «άγριες μάχες» με χρήση αντιαρματικών πυραύλων και βαρέων όπλων.

Απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, η οποία όπως πολλές άλλες πρωτεύουσες λέει πως εναντιώνεται στη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν είχε συνομιλίες χθες με τον ομόλογό του Τσάχι Χανέγκμπι, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ.

Ο κ. Σάλιβαν κάλεσε τον κ. Νετανιάχου να συνοδεύσει με «πολιτική στρατηγική» για το μέλλον του παλαιστινιακού θυλάκου τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να «εξαλειφθεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, αναφέρει δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που βρισκόταν το Σάββατο στο σουνιτικό βασίλειο, υπογράμμισε ακόμη τη «δυνατότητα» που «προσφέρεται» πλέον να κλειστεί συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments