Διεθνή

Barclays: Δύσκολοι συμβιβασμοί στην Ευρώπη μετά τις κάλπες – Ποιοι θα έχουν ρόλο ρυθμιστή

Barclays: Δύσκολοι συμβιβασμοί στην Ευρώπη μετά τις κάλπες – Ποιοι θα έχουν ρόλο ρυθμιστή

Πηγή Φωτογραφίας: markets.economico.gr

Κατακερματισμό δείχνει το Polls of Polls

Στις 6-9 Ιουνίου, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν 720 νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 5 περισσότερα από αυτά που εξελέγησαν το 2019 και 15 περισσότερα από αυτά που βρίσκονται σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγετε δεν είναι καθορισμένος, αλλά αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογική μάχη. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των ευρωβουλευτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 750 συν τον Πρόεδρο και κάθε κράτος μέλος εκλέγει τουλάχιστον 6 έως 96 το πολύ. Στην επικείμενη αναμέτρηση η Γερμανία θα εκλέξει 96 ευρωβουλευτές, ενώ η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα θα βρεθούν στο χαμηλό άκρο με μόλις 6, έκαστη. Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών, η Γαλλία θα εκλέξει 81, η Ιταλία 76 και η Ισπανία 61.

Επί του παρόντος, από τους 705 βουλευτές, οι 655 ανήκουν σε επτά διαφορετικές πολιτικές ομάδες, ενώ οι 50 είναι ανεξάρτητοι. Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ, Χριστιανοδημοκράτες – κεντροδεξιά) κατέχει τη σχετική πλειοψηφία των εδρών (177), με την ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D – κεντροαριστερά) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη με 140 έδρες και η Renew Europe (φιλελεύθεροι, κέντρο) η τρίτη με 102 έδρες.

Κατακερματισμό δείχνει το Polls of Polls

Με βάση το τελευταίο Polls of Polls, που αναφέρει η Barclays, το ΕΛΚ και το S&D αναμένεται να καταλάβουν έναν παρόμοιο αριθμό εδρών με αυτόν που έχουν σήμερα, ενώ η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ακροδεξιά) αναμένεται να λάβει 24 επιπλέον έδρες. Η ομάδα των Πρασίνων – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (αριστερή πτέρυγα) και η ομάδα Renew Europe προβλέπεται ότι θα χάσουν 29 και 21 έδρες, αντίστοιχα.

«Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν μεγάλο αριθμό κομμάτων και δυνητικών ευρωβουλευτών (εάν δηλαδή εκλεγούν) που δεν έχουν κινηθεί προς μια πολιτική πτέρυγα, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να φαίνεται πιο κατακερματισμένο από το σημερινό, με περισσότερους ευρωβουλευτές να ανήκουν σε πολιτικές ομάδες στα δεξιά έως και την ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος» αναφέρουν οι οικονομολόγοι του βρετανικού οίκου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα διατηρήσει την τάση των δύο προηγούμενων ευρωεκλογών και θα αντικατοπτρίζει την αλλαγή που συντελείται στον πολιτικό προσανατολισμό σε μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ όπως στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου τα δεξιά κόμματα είτε κυβερνούν είτε προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Τα μέλη των πολιτικών ομάδων που ενδέχεται να κερδίσουν έδρες στο ΕΚ ανήκουν σε εθνικιστικά κόμματα που εξέφρασαν εθνικιστικές ή ευρωσκεπτικιστικές απόψεις, παρόλο που ορισμένα από αυτά τα κόμματα έχουν αμβλύνει την αντιευρωπαϊκή τους στάση: η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία περιλαμβάνει μεταξύ των μελών της την ιταλική Λέγκα, το Rassemblement National της Γαλλίας, το Alternative fur Deutschland της Γερμανίας και το Partij voor de Vrijheid της Ολλανδίας.

Πιο δύσκολο να χτίσεις συμμαχίες στο νέο ΕΚ

Καμία πολιτική ομάδα δεν είχε ποτέ την απόλυτη πλειοψηφία στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως υπενθυμίζει η Barclays, και οι συμμαχίες με σκοπό τη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικούς ρεύματος, διαμορφώνονται για κάθε ζήτημα και ενότητα ξεχωριστά. Το ΕΛΚ και το S&D κατείχαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών μέχρι τις εκλογές του 2019. Συχνά συμφωνούσαν σε μια συμβιβαστική λύση και, όταν χρειαζόταν να επιτύχουν μια πλειοψηφία, προσεγγίζοντας άλλες ομάδες. Όταν αυτό δεν συνέβη, το ΕΛΚ και το S&D έχτισαν συμμαχίες με κεντροδεξιές ή δεξιές ομάδες και κεντροαριστερές ή αριστερές ομάδες αντίστοιχα, με τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe να αποτελεί κάποιες φορές, ρόλο – ρυθμιστή.

Με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, στο νέο Κοινοβούλιο δεν θα υπήρχε δεξιά πλειοψηφία: το ΕΛΚ, το ECR (συντηρητική δεξιά) και η ID (ακροξεξιά) προβλέπεται να κερδίσουν το 46% των εδρών (43% επί του παρόντος). Αν επιβεβαιωθεί αυτό, οι συμμαχίες θα συνεχίσουν να «χτίζονται» για κάθε θέμα ξεχωριστά. Ωστόσο, ενώ η ομάδα Renew Europe θα μπορούσε ακόμα να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, ενώ και το ECR και το ID θα αποκτούσαν επίσης μεγαλύτερη επιρροή και θα μπορούσαν να κερδίσουν πράγματα με παραχωρήσεις του ΕΛΚ.

«Συνολικά, ενώ δεν πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα αλλάξει το παιχνίδι για την ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο περίπλοκο να υπάρξει ένα πλαίσιο συναίνεσης και συμβιβασμών για την προώθηση μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, με αυξανόμενες δυσκολίες στην εξεύρεση συμφωνίας για σημαντικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η διεύρυνση της ΕΕ, η άμυνα, το εμπόριο και η εξωτερική πολιτική», αναφέρει η Barclays.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments