Διεθνή

Δήμαρχος Λονδίνου: Ο Τραμπ είναι ρατσιστής

Δήμαρχος Λονδίνου: Ο Τραμπ είναι ρατσιστής

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Οι Βρετανοί Εργατικοί χτίζουν γέφυρες με κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ρατσιστής, σεξιστής και ομοφοβικός – και θέλει το δικό του Εργατικό Κόμμα να κάνει περισσότερα για να «τον καλέσει».

Την περασμένη εβδομάδα οι Εργατικοί – στην πορεία για την εξουσία στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις – επέκτεισαν αυτό που φαινόταν να είναι ένα κλαδί ελιάς στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία όταν ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντέιβιντ Λάμι είπε ότι ο Τραμπ «συχνά παρεξηγούνταν» για την πολιτική.

Ο Λάμι, ο οποίος υπήρξε σφοδρός επικριτής του Τραμπ στο παρελθόν, χτίζει δεσμούς με βασικούς Ρεπουμπλικάνους στην Ουάσιγκτον καθώς οι Εργατικοί προσβλέπουν στην εξουσία.

Αλλά ενώ ο Καν αποδέχτηκε ότι είχε «περισσότερο περιθώριο» από ορισμένους συναδέλφους του να μιλήσει ελεύθερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου είπε στο POLITICO ότι ο Τραμπ κάθε άλλο παρά «παρεξηγήθηκε».

«Είμαι ξεκάθαρος, καταλαβαίνω τον Τραμπ», είπε ο Χαν. «Είναι ρατσιστής. Είναι σεξιστής. Είναι ομοφοβικός. Και είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα όταν έχετε μια ιδιαίτερη σχέση, να τους αντιμετωπίζετε ως τον καλύτερο σύντροφο.

«Αν ο καλύτερός μου σύντροφος ήταν ρατσιστής, σεξιστής ή ομοφοβικός, θα τον φώναζα και θα του εξηγούσα γιατί αυτές οι απόψεις είναι εσφαλμένες».

«Ανησυχώ για μια προεδρία Τραμπ»

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ, ο υποτιθέμενος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, έχει όλες τις πιθανότητες να επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο για δεύτερη θητεία. Οι Εργατικοί, επίσης, εμφανίζονται στα πρόθυρα της κυβέρνησης – και γνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι μπορεί να καταλήξουν να συνεργαστούν με μια πιθανή δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ.

Ωστόσο, ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος είναι σε μαχητική διάθεση μετά την επανεκλογή αυτού του μήνα για μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία, λέει ότι ανησυχεί.

«Ανησυχώ για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Χαν.

«Ξέρετε, μίλησα με κυβερνήτες από την Αμερική. Μίλησα με δημάρχους από την Αμερική. Φυσικά, θα έχουμε σχέση όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος. Αλλά δεν πρέπει να απλώνουμε κυριολεκτικά ένα κόκκινο χαλί για μια κρατική επίσκεψη.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε, φυσικά, καλές σχέσεις με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Αλλά έχασα το μέτρημα του αριθμού των Ρεπουμπλικανών με τους οποίους μίλησα, οι οποίοι επίσης ανησυχούν για την προεδρία του Τραμπ».

Ο Καν και ο Τραμπ έχουν ιστορία, με μια εκτεταμένη κόντρα μεταξύ του ζευγαριού που χρονολογείται από το 2015, όταν και οι δύο ήταν υποψήφιοι για το αξίωμα. Το 2016, ο Αμερικανός πολιτικός προκάλεσε μνημονιακά τον δήμαρχο σε τεστ IQ αφού ο Χαν χαρακτήρισε τις απόψεις του για τους μουσουλμάνους «αγνοίες».

Και το 2019, λίγο πριν φτάσει στο Λονδίνο για μια κρατική επίσκεψη, ο Τραμπ ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να περιγράψει τον Χαν ως «πολύ χαζό» και «πολύ ανόητο».

Φρέσκος από την τρίτη συνεχόμενη νίκη του, ο Khan δεν επρόκειτο να αφήσει αυτή τη νίκη.

Είπε στο POLITICO: «Ακούστε, έχω μεγαλύτερο περιθώριο ως δήμαρχος να πω απλώς τι νιώθω για τον Τραμπ, και το επισημαίνω. Με αποκάλεσε «πέτρινο χαμένο». Κέρδισα τρία. Πόσα έχει κερδίσει;»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments