Διεθνή

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου

Πηγή Φωτογραφίας: Iranian President Ebrahim Raisi on election day in Tehran, March 1, 2024/ .iranintl.com

Ο Ραΐσι είχε θεωρηθεί πιθανός διάδοχος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi — που κάποτε θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του 85χρονου Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ — πέθανε όταν το ελικόπτερο του συνετρίβη σε δέντρα σε μια ορεινή βορειοδυτική περιοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας την Κυριακή.

Το ιρανικό παράρτημα του ανθρωπιστικού δικτύου της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έφτασαν στο σημείο της συντριβής και «δεν βρήκαν σημάδια ότι οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου ήταν ζωντανοί».

Η ανακάλυψη των καμένων συντριμμιών του ελικοπτέρου του Raisi ανάμεσα σε μαυρισμένα δέντρα – με φαινομενικά μόνο την ουρά να σώζεται από τη συντριβή – ακολούθησε ώρες ερευνών στις ορεινές κοιλάδες του δάσους Ντιζμάρ κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian επέβαινε επίσης στο πλοίο και θεωρείται νεκρός, μαζί με τον επικεφαλής της προεδρικής φρουράς Mehdi Mousavi, τον κυβερνήτη του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Malek Rahmati, τον εκπρόσωπο του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν Mohammad Ali Ale-Hashem και τον πιλότο του ελικοπτέρου. , συγκυβερνήτης και πλήρωμα.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, ήταν ένας συντηρητικός κληρικός και πρώην αρχηγός της δικαιοσύνης που ήταν υπεύθυνος για δεκαετίες βίαιων καταστολών ενάντια στις φιλοδοξίες του λαού του για μεγαλύτερες προσωπικές ελευθερίες και δημοκρατία, συλλαμβάνοντας, βασανίζοντας και εκτελώντας δεκάδες χιλιάδες αντιπάλους του ισλαμικού καθεστώτος.

Εκπαιδεύτηκε στη σχολή της Κομ και ονομάστηκε «ο χασάπης», φέρεται να συμμετείχε στην εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με την αντιπολίτευση του Ιράν. Ως αρχηγός του δικαστικού σώματος, ήταν επίσης άμεσα υπεύθυνος για το κύμα συλλήψεων και εκτελέσεων που ακολούθησε μαζικές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις το 2019-2020.

Ως πρόεδρος, επέβλεψε τη σιδερένια καταστολή του κινήματος «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» που ακολούθησε τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini. Δεκάδες χιλιάδες συνελήφθησαν και οι νεκροί υπολογίζονται σε περισσότερους από 500.

Ο τρομερός καιρός την Κυριακή σήμαινε ότι ήταν αδύνατο να αναζητηθεί το ελικόπτερο του Raisi με αεροσκάφη και οι ομάδες διάσωσης έπρεπε να εργαστούν με τα πόδια, με τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων, ομάδων σκύλων και drones. Η Τουρκία έστειλε ένα προηγμένο drone Akıncı και η ΕΕ ενεργοποίησε το δίκτυο έκτακτης δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus για να βοηθήσει στην έρευνα, επιβεβαίωσε ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων του μπλοκ, Janez Lenarčič.

Ο Ραΐσι επέστρεφε από επίσκεψη στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Το ζευγάρι έκοψε την κορδέλα σε ένα μεγάλο φράγμα κατά μήκος των συνόρων του ποταμού Άρας.

Τα τελευταία χρόνια, η πίστη του Ραΐσι στο καθεστώς και οι βάναυσες μέθοδοι του πυροδότησε εικασίες σχετικά με τις δυνατότητές του να αντικαταστήσει τον Χαμενεΐ ως ανώτατο ηγέτη – κάτι που θα του έδινε τον τελευταίο λόγο σε όλες τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις – αν και αυτή η άνοδος φαινόταν λιγότερο πιθανή αργά, χάρη στην κριτική για την αρμοδιότητά του ως προέδρου.

Πράγματι, ακόμη και οι συνθήκες γύρω από την προεδρική νίκη του το 2021 υπονόμευσαν την αξιοπιστία του ως δυνητικού ηγέτη. Είχε εξασφαλίσει τη νίκη μόνο μέσω μαζικού αποκλεισμού αντιπάλων και λόγω της χαμηλού ρεκόρ προσέλευσης – με τους περισσότερους να επιλέγουν να μην ψηφίσουν και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς που εμφανίστηκαν να χαλάσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Ο θάνατος του Raisi θα ενισχύσει την πεποίθηση πολλών Ιρανών και παρακολουθητών του Ιράν ότι ο ίδιος ο γιος του Khamenei, Mojtaba, θα είναι ο πρώτος στην κούρσα για να διαδεχθεί τον πατέρα του.

«Ο Ραΐσι αντιπροσωπεύει μια νεότερη εκδοχή της επαναστατικής ελίτ του Ιράν — πολύ λιγότερο ικανή, αλλά πολύ πιο ζηλωτής», δήλωσε ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα της Ουάσιγκτον για την υπεράσπιση των δημοκρατιών, το οποίο ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θέλει ο Χαμενεΐ στο τιμόνι – ο θάνατος του Ραΐσι περιορίζει τη διαδικασία επιλογής για τον διάδοχό του και ο γιος του ίδιου του Χαμενεΐ είναι ένας πιθανός υποψήφιος».

Πριν επιβεβαιωθεί ο θάνατος, ο Χαμενεΐ είχε καλέσει σε προσευχές για τον αγνοούμενο πρόεδρο και υποσχέθηκε ότι η συντριβή δεν θα έριξε το έθνος σε χάος. «Ο λαός του Ιράν δεν πρέπει να ανησυχεί: Δεν θα υπάρξει αναστάτωση στο έργο της χώρας», είπε.

Έχοντας βοηθήσει στην επίβλεψη της ολοένα και πιο πολεμικής αντιπαράθεσης της χώρας του με το Ισραήλ και τη Δύση, και αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και την οικονομική δυσφορία στο εσωτερικό, ο Ραΐσι «είχε πολλούς εχθρούς», είπε ο Ταλεμπλού.

Στο ενδιάμεσο, ο πρώτος αντιπρόεδρος Mohammad Mokhber θα αναλάβει τα καθήκοντα του Raisi. Είναι πρώην επικεφαλής του Setad, ενός εκτεταμένου ομαδικού ταμείου που θεωρείται ευρέως ως ένα από τα βασικά όργανα που διασφαλίζουν την εξουσία ελέγχου του Χαμενεΐ.

Η εξωτερική πολιτική του Ιράν το έχει παρασύρει σε πιο άμεσες αντιπαραθέσεις με τη Δύση, με τους ηγέτες του να απειλούν επανειλημμένα με ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και να παρέχουν όπλα και πολιτική υποστήριξη στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, το Ιράν εξαπέλυσε ένα κύμα drones εναντίον του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ ως εκδίκηση για το χτύπημα στο προξενείο του στη Συρία που σκότωσε δύο ανώτατους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης.

Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ραΐσι, η Χαμάς εξέφρασε «τα κοινά μας συναισθήματα θλίψης και πόνου» με τον λαό του Ιράν και «πλήρη αλληλεγγύη» με την Τεχεράνη.

Εν τω μεταξύ, οι εταίροι του Ιράν στην Υεμένη, οι ισλαμιστές Χούτι, παρενοχλούν εδώ και μήνες τη διεθνή ναυτιλία, εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια σε μια προσπάθεια, όπως ισχυρίζονται, να αναγκάσουν το Ισραήλ να υποχωρήσει. Ο μακροχρόνιος αντιπρόσωπος της Τεχεράνης, η Χεζμπολάχ, χρησιμοποιεί επίσης τα οχυρά της στο Νότιο Λίβανο για να εκτοξεύσει ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments