Διεθνή

Το ταμείο της Ε.Ε. για την Ουκρανία εξαντλείται ήδη

Το ταμείο της Ε.Ε. για την Ουκρανία εξαντλείται ήδη

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Οι Βρυξέλλες σκέπτονται εναλλακτικούς τρόπους στήριξης του Κιέβου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαντλήσει τα χρήματα για την Ουκρανία νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τον Φεβρουάριο, η ΕΕ δημιούργησε ένα ταμείο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της χώρας μέχρι το 2027, μετά από εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων.

Αλλά αυτό δεν ήταν το τέλος της ιστορίας. Οι εθνικές πρωτεύουσες συνειδητοποιούν σιγά σιγά ότι σύντομα θα είναι στο γάντζο για πολλά ακόμη.

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να πληρώσουν σχεδόν τα μισά από τα μετρητά τους στην Ουκρανία μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Όμως, ενώ η προγραμματισμένη χρηματοδότηση φαίνεται επαρκής το 2024, η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν δύσκολο αγώνα για να συνεχίσει να υποστηρίζει την ουκρανική οικονομία τα επόμενα χρόνια – με την πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ τον Νοέμβριο να απειλεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Μια έλλειψη ξένης βοήθειας προς την Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει οικονομικό χάος για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της. «Αυτό θα σημάνει επιδείνωση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Η υποτίμηση του νομίσματος θα οδηγήσει σε πληθωρισμό. Και τότε μπαίνουμε σε μια αρκετά επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο Dimitar Bogov από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, δημόσιο δωρητή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σκέψη στις Βρυξέλλες στρέφεται τώρα σε εναλλακτικούς τρόπους για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας χωρίς τη χρήση του επταετούς προϋπολογισμού της, ο οποίος απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

Η πιο αξιόπιστη επιλογή, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, είναι να χρησιμοποιηθούν τα ετήσια κέρδη από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει στη Δύση από την εισβολή του Πούτιν ως εγγύηση για δάνειο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.

Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδρομή θα προσφέρει μακροπρόθεσμες εγγυήσεις χωρίς να αξιοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων σε μια εποχή συμπιεσμένων εθνικών προϋπολογισμών και διογκούμενων χρεών στην Ευρώπη.

Το βραχυπρόθεσμο σχέδιο της ΕΕ

Το μπλοκ φόρτωσε εκ των προτέρων τη χρηματοδότησή του στην Ουκρανία για να καλύψει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό το 2024, καθώς η εισβολή της Ρωσίας πλησιάζει για τρίτο χρόνο.

Με το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων εσόδων του να προορίζονται για την πολεμική προσπάθεια, το Κίεβο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ξένη χρηματοδότηση για την κάλυψη βασικών κοινωνικών δαπανών, όπως οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ιατρών και εκπαιδευτικών εργαζομένων.

Η Ουκρανία άσκησε πιέσεις στην ΕΕ να αυξήσει τη χρηματοδότηση για το 2024 από τα αρχικά 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε 16 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα. Αλλά το μειονέκτημα είναι ότι τα ποσά που θα δώσει η ΕΕ στην Ουκρανία μέχρι το 2027 πρόκειται να μειώνονται ετησίως.

Η ΕΕ έχει διαθέσει περίπου 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2026 και 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα το 2027, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία. Αλλά αυτό θεωρείται ως μικρό γόνο σε σχέση με την οικονομία της Ουκρανίας, η οποία άξιζε συνολικά 167 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Η Ουγγαρία επέκρινε επανειλημμένα αυτή την κατανομή κατά τη διάρκεια μηνιαίων συγκεντρώσεων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, είπαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ.

Κατά τις διαπραγματεύσεις νωρίτερα αυτό το έτος, η φιλική προς τη Ρωσία κυβέρνηση της Βουδαπέστης άσκησε μεγάλη πίεση για να συμπεριλάβει μια ενδιάμεση αναθεώρηση της χρηματοδότησης της ΕΕ το 2026.

Αλλά ο πρώτος διπλωμάτης της ΕΕ σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μια άσκοπη άσκηση, καθώς μέχρι τότε, τα περισσότερα από τα μετρητά θα έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία.

Το ταμείο του μπλοκ περιλαμβάνει 38 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσιονομικής στήριξης, συν χωριστή χρηματοδότηση για επενδύσεις και έκτακτη βοήθεια. Τα χρήματα εξαρτώνται από την εκπλήρωση των στόχων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και της αγοράς εργασίας.

Η πίεση αυξάνεται για τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων

Όπως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει συμφωνία στις Βρυξέλλες για τον τρόπο χρηματοδότησης των μετρητών που λείπουν για την Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ συμφώνησε σε ένα περιορισμένο σχέδιο να παραδώσει στην Ουκρανία 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα έσοδα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει το βελγικό αποθετήριο τίτλων Euroclear. Αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Ντένις Μαλιούσκα είπε ότι αυτά τα χρήματα δεν αξίζουν «σχεδόν τίποτα».

Οι ισχυρότεροι υποστηρικτές της Ουκρανίας στην ΕΕ υποστηρίζουν την ώθηση των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τα έσοδα για την έκδοση ενός μεγάλου δανείου στο Κίεβο. Ωστόσο, οι πρωτεύουσες ισχύος του μπλοκ – συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, του Παρισιού και της Ρώμης – ανησυχούν για τους νομικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Το Κίεβο ελπίζει ότι οι ηγέτες της G7 θα επισφραγίσουν μια συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην Απουλία της Ιταλίας, στα μέσα Ιουνίου, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει μια διέξοδο από τα οικονομικά της προβλήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments