Οικονομία

Φοροδιαφυγή: Με τεχνητή νοημοσύνη και νέες τεχνολογίες το νέο σαφάρι από την ΑΑΔΕ

Φοροδιαφυγή: Με τεχνητή νοημοσύνη και νέες τεχνολογίες το νέο σαφάρι από την ΑΑΔΕ

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Τα «όπλα» και οι στόχοι της ΑΑΔΕ - Το πολυεπίπεδο σχέδιο βασίζεται στις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη και την καθολική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS

«Πάνω από όλα η πάταξη της φοροδιαφυγής με όλα τα όπλα και όλα τα μέσα». Αυτή είναι η κεντρική εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προς όλες τις φορο-ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού και μακροπρόθεσμα τις αλλαγές στα τεκμήρια αλλά και στους ίδιους τους φορολογικούς συντελεστές που επιβαρύνουν μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες.

Το πολυεπίπεδο σχέδιο της ΑΑΔΕ βασίζεται στις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, την καθολική διασύνδεση ταμειακών μηχανών και συσκευών ηλεκτρονικής πληρωμής POS αλλά και σε σαρωτικές διασταυρώσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προσδιορίζει το ύψος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα στα 8 με 10 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ μικρή αποκλιμάκωση εμφανίζει το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή τι πρέπει να εισπράττει το Δημόσιο και τι ποσά μπαίνουν τελικά στα ταμεία του κράτους.

Παροχές και στόχοι

Αν καταφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών να «συλλάβουν» μέρος έστω της παραπάνω φοροδιαφυγής τότε γίνεται αντιληπτό ότι και περισσότερες δυνατότητες για μειώσεις φόρων θα υπάρξουν και οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, μέσα από τους νέους κανόνες σταθερότητας και ανάπτυξης που θα εφαρμοστούν σύντομα, θα είναι πιο εύκολο να πιαστούν. Αν συμβεί αυτό, ούτε η ελληνική οικονομία θα μπει σε περιπέτειες ούτε οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν για μία ακόμη φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ενδεικτικό του ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να «πέφτει κάτω» ούτε ένα ευρώ είναι ότι ενεργοποιεί μετά από αρκετά χρόνια εξαγγελία που έχει να κάνει με σύστημα ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα, για όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας της Καραγεώργη Σερβίας στο «Βήμα της Κυριακής», «γιατί να θεωρείται φοροφυγάς όποιος εισπράττει ΦΠΑ και δεν τον καταβάλλει στο κράτος και να μην είναι και εκείνος που δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας ή δεν ασφαλίζει το αυτοκίνητό του και συνεχίζει να κυκλοφορεί ανενόχλητος στερώντας έσοδα από το κράτος και δημιουργώντας προβλήματα σε όλους τους άλλους;».

Πάντως, πόσες και πόσες φορές είχαν εξαγγείλει κατά το παρελθόν οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών ότι με εξελιγμένα συστήματα θα εντοπίζουν εξ αποστάσεως τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ αλλά τελικά πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ αποτελώντας παράλληλα κινούμενο δημόσιο κίνδυνο.

POS και ταμειακές

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών παίζει κυριολεκτικά τα «φοροεισπρακτικά ρέστα του» μέσα από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS καθώς όταν μπουν και οι τελευταίοι (περίπου 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις) τότε θα μπορεί η ΑΑΔΕ να πραγματοποιεί online διασταυρώσεις για το αν κάποιος που πλήρωσε με πλαστικό χρήμα για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία η συναλλαγή αυτή έχει καταγραφεί και στα βιβλία της εταιρείας. Παλαιότερα κάποιος έμπορος μπορούσε να δεχτεί πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και την ίδια στιγμή να μην έκοβε απόδειξη. Τώρα αν ακολουθήσει την ίδια παράνομη τακτική, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα εντοπιστεί σε χρόνο-ρεκόρ από την Εφορία καθώς η συναλλαγή θα έχει καταγραφεί μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού.

Μάλιστα μέσω της καθολικής εφαρμογής MyData και χωρίς να χρειάζεται ο λογιστής να «τραβήξει» τα στοιχεία έκδοσης τιμολογίων ή αποδείξεων λιανικών πωλήσεων θα εμφανίζονται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία της εταιρείας όλες οι συναλλαγές που πληρώθηκαν μέσω πλαστικού χρήματος καθώς αυτόματα θα κόβονται και οι αποδείξεις ακόμη και αν ο επιχειρηματίας δεν επιθυμεί να συμβεί αυτό.

Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 250.000 διασυνδέσεις από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, ενώ για τις 17.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου στις υποχρεώσεις τους ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ελέγχων και τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν θα είναι 10.000 ή 20.000 ευρώ.

Όσον αφορά το σύστημα MyData, τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι άκρως εντυπωσιακά. Από τον Οκτώβριο του 2020 έχουν εγγραφεί περίπου 1.400.000 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εκδώσει συνολικά 3.200.000.000 παραστατικά συνολικής αξίας πάνω από 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Σκανάρισμα απόδειξης

Για το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών έχει «προσλάβει» και χιλιάδες πολίτες που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή «Appodixi», καθώς σε ελεγκτές της Εφορίας έχουν εξελιχθεί περισσότεροι από 200.000 πολίτες που σκανάρουν καθημερινά αποδείξεις μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής προκειμένου να εντοπίσουν φοροφυγάδες και να κερδίσουν έως 3.000 ευρώ.

Τη χρηματική αμοιβή των 3.000 ευρώ κατ’ ανώτατο θα τη λάβουν όλοι όσοι μέσω του κινητού τους «καρφώνουν» επώνυμα περιπτώσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις και παραποιημένες ταμειακές μηχανές.

Τα ποσά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι ξεκινούν από 100 ευρώ για απλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και μπορούν να φθάσουν τις 3.000 ευρώ αν το πρόστιμο που επιβληθεί από την Εφορία είναι σημαντικό. Μέχρι σήμερα έχουν φθάσει στην ΑΑΔΕ περισσότερες από 166.000 καταγγελίες όπου περίπου το 45% αυτών είναι επώνυμες και οι υπόλοιπες ανώνυμες. Προσαύξηση περιουσίας

Τέλος, σύμφωνα με σχετική απόφαση, από 1.1.2024 ενεργοποιείται η λειτουργίας του «Συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» το οποίο θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

Το νέο σύστημα έχει ως στόχο την ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν ελεγχόμενα πρόσωπα κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο προκειμένου να καταστεί ταχύτερος και αποτελεσματικότερος ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και συνεπώς αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments