Οικονομία

ΟΠΕΚ: Αξιολογεί το νέο τοπίο μετά τον θάνατο Ραϊσί

ΟΠΕΚ: Αξιολογεί το νέο τοπίο μετά τον θάνατο Ραϊσί

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: A 3D-printed oil pump jack is seen in front of displayed OPEC logo in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Ανοδικά κινούνται οι τιμές - Προβληματισμός και για την υγεία του Σαουδάραβα Βασιλιά

Στο επίκεντρο της επόμενης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ που είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουνίου αναμένεται να βρεθεί ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, με το πετρελαϊκό καρτέλ να επιδιώκει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της εξέλιξης αυτής στην αγορά.

Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, δεν ήταν σαφές εάν η υπουργική συνάντηση θα γίνει δια ζώσης στη Βιέννη ή αν θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Προβληματισμό στον ΟΠΕΚ προκαλεί επίσης η επιδείνωση της υγείας του βασιλιά Σαλμάν. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ήδη αναβάλει ένα ταξίδι στην Ιαπωνία λόγω της υγείας του βασιλιά.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή μετέδωσε ότι ο 88χρονος βασιλιάς Σαλμάν θα υποβληθεί σε θεραπεία για φλεγμονή των πνευμόνων.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα χώρα έχει αυξήσει την πετρελαϊκή της παραγωγή τα τελευταία χρόνια, με την πλειοψηφία των εξαγωγών να πηγαίνουν σε αγοραστές στην Κίνα. Η παραγωγή είναι πλέον πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο από το 2019, καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ.

Ανοδικά οι τιμές

Εν μέσω αυτών, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Το Brent σημείωσε άνοδο 32 σεντς, ή 0,4%, στα 84,30 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 5 σεντς στα 80,11 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε τα 80,23 δολάρια νωρίτερα, το υψηλότερο από την 1η Μαΐου.

«Η επιδείνωση της υγείας του βασιλιά ενισχύει προσθέτει την αβεβαιότητα που ήδη περιφέρεται στις ενεργειακές αγορές μετά την είδηση ​​ότι ο Ιρανός Πρόεδρος αγνοείται», δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets, Tony Sycamore.

Πρόσθεσε ότι οι τιμές του WTI ενδέχεται να ανακάμψουν περαιτέρω στα 83,50 δολάρια αφού ανέβηκαν πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών των 80,02 δολαρίων.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι εκεί έξω για να συμβεί αυτό», υπογράμμισε στο Reuters, ο Sycamore.

Το Brent έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο περίπου 1%, την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε τρεις εβδομάδες, ενώ το WTI αυξήθηκε 2% λόγω βελτιωμένων οικονομικών δεικτών από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.

Με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ+

«Η αγορά πετρελαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη σε εύρος τιμών και χωρίς νέο καταλύτη, πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτό το εύρος», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

«Η αγορά εμφανίζεται επίσης όλο και πιο μουδιασμένη στις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, πιθανότατα λόγω του μεγάλου όγκου της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που έχει ο ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Πάτερσον.

Ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής στο MST Marquee, είπε ότι η αγορά και η βιομηχανία έχουν ήδη συνηθίσει την ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στον ενεργειακό τομέα.

«Η συνέχεια στη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται ανεξάρτητα από αυτό το ζήτημα υγείας», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments