Οικονομία

ΥΠΕΝ: Γιατί το υπουργείο θέλει νυχτερινό τιμολόγιο το μεσημέρι και πορτοκαλί τιμολόγια

ΥΠΕΝ: Γιατί το υπουργείο θέλει νυχτερινό τιμολόγιο το μεσημέρι και πορτοκαλί τιμολόγια

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΕΗ ΛΟΓΑΡΕΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σύσκεψη κορυφής σήμερα με διαχειριστές και ΡΑΑΕΥ με κύριο «μενού» τις περικοπές ενέργειας - Στο κάδρο οι πρακτικές των Φορέων Συλλογικής Εκπροσώπησης

Μέτρα για να αντιμετωπίσει το πλεόνασμα από την παραγωγή ενέργειας των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, επιστρατεύει η κυβέρνηση για να μετριάσει τις περικοπές ενέργειας που προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στις ΑΠΕ και προβλήματα χρηματοδότησης από τις τράπεζες για τα έργα.

Το θέμα των περικοπών μπαίνει πολύ ψηλά στην ενεργειακή ατζέντα του υπουργείου και ανασύρει στο τραπέζι τα πολυδύναμα (πορτοκαλί) τιμολόγια που έρχονται να προσφέρουν διαφορετικές χρεώσεις μέσα στην μέρα και να κατευθύνουν τους καταναλωτές σε ώρες με φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Παρουσιάστηκαν πέρσι το καλοκαίρι ως η τέταρτη επιλογή της χρωματικής παλέτας τιμολογίων αλλά ουδείς από τους παρόχους ασχολήθηκε μαζί τους, λόγω απουσίας έξυπνων μετρητών. Οι τελευταίοι απουσιάζουν από τον οικιακό τομέα και στην μέση και υψηλή τάση που υπάρχουν και αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής κατανάλωσης είναι τέτοιο το προφίλ τους που η μεταφορά φορτίων εκ των πραγμάτων περιορίζεται. Οι προμηθευτές ενέργειας υποστηρίζουν ότι θα είχαν λανσάρει αντίστοιχα προϊόντα αν το ΥΠΕΝ είχε προχωρήσει στην θέσπιση του πλαισίου εφαρμογής των συμβάσεων δυναμικών τιμολογίων, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ο μεγάλος διαγωνισμός για την αντικατάσταση των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών συνολικού ύψους 1,2 δισ. πέρασε λόγω ενστάσεων από σαράντα κύματα και θα καθυστερήσει. Όμως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει ένα μίνι διαγωνισμό για 360.000 συσκευές που θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε μεγάλους καταναλωτές, αλλά και επιχειρήσεις ή φορείς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.

Το νυχτερινό τιμολόγιο

Στα πρόσθετα μέτρα, τα οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μελετά και αξιολογεί καθώς μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα στο θέμα των περικοπών είναι να διαφοροποιηθούν οι ώρες του νυχτερινού τιμολογίου. Το χειμερινό και αντίστοιχα θερινό νυχτερινό τιμολόγιο σχεδιάστηκαν σε άλλες εποχές όταν οι λιγνιτικές μονάδες κυριαρχούσαν στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής και αποτελούν ένα μέτρο που χρειάζεται να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Η μετακίνηση του νυχτερινού τιμολογίου εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό αντίβαρο και στις περικοπές από ΑΠΕ, θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή των διαχειριστών και της ΡΑΑΕΥ.

Η δράση των ΦΟΣΕ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η λειτουργία των ΦοΣΕ (Φορείς Συλλογικής Εκπροσώπησης), καθώς η συμπεριφορά τους προκαλεί δυσλειτουργίες στην αγορά. Οι ΦοΣΕ, που εκπροσωπούν μεταξύ άλλων και μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες της αγοράς, διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια μικρών παραγωγών ΑΠΕ προκειμένου να διασφαλίσουν για λογαριασμό τους υψηλότερες αποδόσεις και να περιορίσουν το ρίσκο της αυτόνομης συμμετοχής στην αγορά. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι οι ΦοΣΕ ενώ δεν υποβάλλουν προσφορές στην προημερήσια αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας, εμφανίζονται με παραγωγή στη real time αγορά. Με βάση τις πρακτικές των ΦΟΣΕ που έχει βάλλει στο κάδρο το υπουργείο, υπάρχουν απανωτά κρούσματα που για διάστημα με υψηλό μερίδιο ΑΠΕ, οι χονδρεμπορικές τιμές διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 0 ευρώ/MWh. Για την εικόνα αυτή ευθύνονται οι προσφορές των ΦΟΣΕ στην αγορά της Επόμενης Μέρας ( DAM,) με δεδομένο ότι λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης είναι εκείνοι που διαμορφώνουν τα επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η στόχευση είναι με τις προσφορές που υποβάλλουν να «κρατηθεί» η DAM λίγο πάνω από τις μηδενικές τιμές και να μην διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο. Κι αυτό ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι μονάδες ΑΠΕ που εκπροσωπούν οι ΦΟΣΕ θα λάβουν λειτουργική ενίσχυση από τον ΔΑΠΕΕΠ καθώς οι μηδενικές τιμές από δύο ώρες και πάνω για εκείνες τις ώρες, δεν αποζημιώνονται. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι οι αποκλίσεις των ΦΟΣΕ να υπόκεινται σε αυστηρό πέναλντι.

Ο ρόλος της αποθήκευσης

Ένα ακόμη μέτρο που θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το θέμα της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας τις μεσημεριανές ώρες είναι η αποθήκευση καθώς η ενέργεια που περισσεύει θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες και θα χρησιμοποιείται τις βραδινές ώρες που ο ήλιος δύει, Όμως τα συστήματα αποθήκευσης θα είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τις δυνατότητες του storage σε δύο χρόνια την στιγμή που οι παραγωγοί βλέπουν να μονιμοποιείσαι το κύμα μαζικών περικοπών ενέργειας, με σκοπό να αντιμετωπιστούν η υπερπαραγωγή ενέργειας και η μειωμένη ζήτηση κυρίως την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. «Κανείς δεν θέλει να κάνει κακό στους παραγωγούς ΑΠΕ. Έχουμε αποδείξει το σεβασμό προς αυτούς γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής επιτυχίας ανάπτυξης των ΑΠΕ”, δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή η υφυπουργός Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Η δήλωση της υφυπουργού μόνο τυχαία δεν χαρακτηρίζεται καθώς στο ΥΠΕΝ μελετώνται τα επόμενα βήματα για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση της αγοράς των ΑΠΕ τα οποία θέτουν νέους κανόνες στην αγορά. Και τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ριζοσπαστικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments