Podcasts | Pagenews Politics #34

Χρυσόγονος: Ο Κασσελάκης υπονομεύει την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε αποδρομή. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις τεκμηριωμένες

20.05.2024 | 17:40

Listen On:

Χρυσόγονος: Ο Κασσελάκης υπονομεύει την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε αποδρομή. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις τεκμηριωμένες

Την άποψη ότι η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κόβει συνειδητά τις γέφυρες συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου, εκφέρει ο κ. Κώστας Χρυσόγονος.

Παραχωρώντας συνέντευξη στο Pagenews και τη δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποτιμά αρνητικά την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζει τις ανησυχίες του για τη δημογραφική πορεία της χώρας, τοποθετείται για τις διεργασίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και μιλάει και για τις δημόσιες παρεμβάσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, ο κ. Χρυσόγονος σημειώνει: «Με ενόχλησε η συνάντηση αυτή. Και με ενόχλησε ως Έλληνα. Η μετατροπή της Μονής της Χώρας και η διδασκαλία της Γαλάζιας Πατρίδας δείχνουν πως δεν ήταν θετική η επίσκεψη, η κίνηση του πρωθυπουργού να υποβάλει, τρόπον τινά, τα σέβη του στον «σουλτάνο». Είναι κάτι που με ενοχλεί ως Έλληνα. Είναι κάτι που πλήττει το φιλότιμο. Και για το Ιόνιο Πέλαγος θα έχει λόγο η Τουρκία; Θα μπορούσε να αναβληθεί η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Τουρκία.

Επί της ουσίας, ο διάλογος γίνεται σε κατώτερο επίπεδο, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών. Οι αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών υπογράφουν ό,τι έχει προηγουμένως συμφωνηθεί. Είναι θράσος να μιλάει ο Ερντογάν για τη μειονότητα της Θράκης τη στιγμή που έχει περιθωριοποιήσει την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Όσα λένε οι Τούρκοι είναι προσχηματικά και προσπαθούν να συσκοτίσουν τον αναθεωρητισμό τους. Προσωπικά, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε θέλω να βγάλω λεφτά. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να εκφράσω δημόσια την αγωνία μου για το μέλλον αυτού του τόπου. Δημογραφικά, έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Κληθείς στη συνέχεια να τοποθετηθεί σε σχέση με το δημογραφικό ζήτημα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κύριος Χρυσόγονος απάντησε πως «η Ευρώπη δεν δείχνει τη δέουσα προσοχή και είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μεγάλο δημογραφικό ζήτημα. Θα πρέπει να υπάρξει μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση των οικογενειών. Και υπάρχουν τέτοια μέτρα σε ορισμένες χώρες, όπως είναι η Γαλλία και η Δανία. Χρειάζεται μια τέτοια κοινή πολιτική σε κοινοτική κλίμακα».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που δεν καταφέρει να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος εκτιμά πως «το θέμα δεν είναι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, το θέμα είναι το μέλλον της χώρας και ο κόσμος που πραγματικά υποφέρει. Ζητούμενο είναι να έχουμε μια οικονομική πολιτική πιο δίκαιη για τα κατώτερα εισοδήματα. Θα πρέπει να συνδυάσουμε την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ισορροπία, η μέση οδός, η κοινή λογική. Αυτόν τον δρόμο μπορεί να τον φέρει το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε αποδρομή. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις τεκμηριωμένες. Έχει προτάσεις για τα εθνικά θέματα και το δημογραφικό ζήτημα. Αν το ΠΑΣΟΚ έρθει δεύτερο, τότε είναι πιθανό οι εκλογές του 2027 θα είναι υπό προϋποθέσεις ντέρμπυ».

Ερωτώμενος για τα περιθώρια συνεργασίας των κεντροαριστερών, προοδευτικών δυνάμεων, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ απαντά πως «ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως, αν είμαστε δεύτεροι, την επόμενη θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για την ανασύνταξη και ανασύνθεση του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Ο Κασσελάκης έχει πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει πολιτικά όλο τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Με τον Κασσελάκη τι συνεργασία να κάνεις; Ο Κασσελάκης τι φρούτο είναι; Είναι φανερό ότι έχει πολλά λεφτά, αλλά δεν ξέρουμε τις εργασίες που έχει κάνει. Επίσης, είναι σκοτεινό το παρελθόν της οικογένειάς του. Και μπορείς πολιτικά να βγάλεις άκρη μαζί του; Νομίζω πως ο Κασσελάκης είναι αφερέγγυος. Αν ηττηθεί ο κασσελακισμός, νομίζω πως θα υπάρξουν προϋποθέσεις συγκλίσεων στον κεντροαριστερό χώρο. Ο Κασσελάκης δεν συνιστά αντίπαλο δέος στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σχετικά με το εάν υπάρχει ζήτημα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, επισημάνθηκε ότι «τα περί αδιαβλήτου των εκλογών είναι μια πομφόλυγα του κ. Κασσελάκη. Στην Ελλάδα μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα αλλά είναι αμφίβολο πόση δύναμη θα έχει η φωνή σου. Στα ΜΜΕ, υπάρχει ζήτημα υπερσυγκέντρωσης εξουσίας στα χέρια λίγων ανθρώπων. Υπάρχει ερώτημα για το πώς κατανέμεται η πίττα της κρατικής διαφήμισης. Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα κινητοποιούνταν αν δεν υπήρχαν αντικειμενικά γεγονότα. Και η Κομισιόν τα ίδια λέει, απλά τα λέει σε ήχο πλάγιο, και όχι σε ήχο ευθύ όπως το Ευρωκοινοβούλιο».

Αναφερόμενος, τέλος, στις τοποθετήσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «τώρα αποκαλύπτεται ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών εμείς πληρώσαμε τοις μετρητοίς ενώ οι Σκοπιανοί μας πλήρωσαν επί πιστώσει. Εμείς τους δώσαμε αυτό που ήθελαν, δηλαδή τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αλλά το VMRO μπορεί να αναθεωρήσει το Σύνταγμά της χώρας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθυστερήσουμε την προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει συμπερασματικά ο κύριος Κώστας Χρυσόγονος.