Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Δημοσκοπική “βουτιά” για το ευρωψηφοδέλτιο Μακρόν

Ευρωεκλογές: Δημοσκοπική “βουτιά” για το ευρωψηφοδέλτιο Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Μόλις 15,5% στην πρόθεση ψήφου.

Η λίστα Need for Europe (Ανανέωση), την οποία υποστηρίζει ο Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο 15,5% των προθέσεων ψήφου, δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Elabe από το Σάββατο (18 Μαΐου). Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί από την έναρξη της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.

Η λίστα με επικεφαλής τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή από το κόμμα της Αναγέννησης (Ανανέωση) του κ. Μακρόν, Βαλερί Χάγιερ, δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Elabe που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.503 ατόμων, αντιπροσωπευτικά κατοίκων από την ηπειρωτική Γαλλία. ηλικίας 18 ετών και άνω.

Χάνοντας 2,5 μονάδες από τα μέσα Ιανουαρίου στο 15,5%, ακολουθεί περισσότερο από ποτέ η λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος-Δημόσιας Πλατείας (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, S&D) με επικεφαλής τον Γάλλο ευρωβουλευτή Raphaël Glucksmann και το 13% του. αύξηση 3,5 μονάδων από τα μέσα Ιανουαρίου.

Για να χειροτερέψει αυτή η κατάσταση για την κ. Χάγιερ, η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι μόνο το 54% των ψηφοφόρων του κ. Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2022 θα ψήφιζαν υπέρ της λίστας Need for Europe.

Μικρό έπαθλο παρηγοριάς για: ο αριθμός των ψηφοφόρων που είναι σίγουροι ότι ψήφισαν για τη λίστα αυξήθηκε κατά 8 μονάδες σε δύο εβδομάδες (77%) – το ποσοστό αυτό ωστόσο έφτασε το 90% μεταξύ των ψηφοφόρων της Εθνικής Συσπείρωσης (RN, Ταυτότητα και Δημοκρατία), 76% μεταξύ των αυτά της La France insoumise (LFI, The Left) και 65% μεταξύ αυτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το RN στην κορυφή Η λίστα RN, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος φλόγα και ευρωβουλευτή, Τζόρνταν Μπαρντέλα, εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων. Στις αρχές Μαΐου έφτασε το 32% των προθέσεων ψήφου.

Οι Οικολόγοι (Οι Πράσινοι/ALE), το LFI και οι Ρεπουμπλικάνοι (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ΕΛΚ) βρίσκονται όλοι στο 7,5%. Ανακατάκτηση! του Eric Zemmour (ECR) και του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (La Gauche) πιστώνεται με 5,5% και 1,5% των προθέσεων ψήφου αντίστοιχα.

Η βαθμολογία δημοτικότητας του Εμμανουέλ Μακρόν αυξάνεται Παραδόξως, η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται ξανά σε άνοδο και έφτασε το 32%, στην τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos το Σάββατο, που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 άτομα που αποτελούν εθνικό δείγμα αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού ηλικίας 18 ετών και άνω. Αυτό είναι ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Φεβρουάριο του 2023.

Από την άλλη, ο 34χρονος πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ προηγείται του Εντουάρ Φιλίπ, του πρώην πρωθυπουργού του Μακρόν, του κ. Μπαρντέλα και της κ. Λεπέν όσον αφορά την ένταξή τους στην προεδρία της Δημοκρατίας στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027. Ο κ. Μπαρντέλα προηγείται ακόμη και της κυρίας Λεπέν, της φυσικής υποψηφιότητας του RN για τις ανώτατες εθνικές εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments