Πολιτική

Για Γάζα και μεταναστευτικό ο Σούκρι στην Αθήνα

Για Γάζα και μεταναστευτικό ο Σούκρι στην Αθήνα

Πηγή Φωτογραφίας: [360692] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ SAMEH SHOUKRY (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Επίκειται σημερινή συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο της Γάζας που δημιουργεί σοβαρούς κραδασμούς σε ολόκληρη την περιοχή και επηρεάζει άμεσα την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και τις συμμαχίες, ο Αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών Σ. Σούκρι έρχεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον ομόλογο του Γ. Γεραπετρίτη.

Ο πόλεμος της Γάζας και η επιμονή του Ισραήλ στην προοπτική επέκτασης του με επέμβαση στη Ράφα αλλά και η ανθεκτικότητα της Χαμάς, επιτείνουν το αδιέξοδο και απειλούν με ανατροπή το πλαίσιο συνεργασίας που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, με την απομόνωση του Ισραήλ από τον Αραβικό κόσμο και την αποστασιοποίηση πολλών χωρών της Δύσης. Ακόμη και η Αίγυπτος από τους πρωτοπόρους της ομαλής συμβίωσης με το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να επανεξετάσει το πλαίσιο των συμφωνιών με το Ισραήλ εφόσον επιχειρήσει την εισβολή στη Ράφα.

Διπλωματικές πηγές προσθέτουν το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, τα θέματα της ναυσιπλοΐας την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ που επηρεάζουν άμεσα την αιγυπτιακή οικονομία και έχουν μειώσει δραστικά τα έσοδα της χώρας.

Η Αίγυπτος άλλωστε και λόγω των δύο πολέμων βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά εσωτερικών προβλημάτων, που συνδέονται άμεσα με την οικονομία της και απειλείται με αστάθεια.

Η Ελλάδα σε ρόλο γέφυρας

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία με το Κάιρο τον Μάρτιο για μια στρατηγική εταιρική σχέση, περιλαμβάνοντας ένα οικονομικό πακέτο ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου, ενώ ο στόχος της συμφωνίας είναι να υποστηρίξει τη σταθερότητα της Αιγύπτου και την κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Η Αίγυπτος θεωρείται πυλώνας στην περιοχή, με δύσκολη γειτονιά στα σύνορα με τη Γάζα, το Ισραήλ και τη Λιβύη.

Διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν πως οι σχέσεις Αθήνας – Καΐρου είναι σημαντικές από γεωστρατηγική άποψη. Στην Ελλάδα, επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι σχέσεις διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης, με την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία είχε σημαντικές επιπτώσεις στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, συμφωνήθηκε η δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα. Η οργάνωση της υλοποίησης του σχεδίου αναμένεται επίσης να συζητηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις για τον προγραμματισμό.

Το Μεταναστευτικό

Στην ατζέντα θα συζητηθεί επίσης η εξαιρετική διμερής στρατηγική σχέση, η ενεργειακή και οικονομική συνεργασία, καθώς και το θέμα της μετανάστευσης. Το Νοέμβριο του 2022, Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στον αγροτικό τομέα.

Τέλος, θα συζητηθεί το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και η ανάγκη καταπολέμησής της, με τις ροές από Αίγυπτο και Λιβύη να απασχολούν την ευρωπαϊκή και ελληνική πλευρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments