Πολιτική

Η μάχη της κυβέρνησης ενάντια στο “τέρας της ακρίβειας”

Η μάχη της κυβέρνησης ενάντια στο “τέρας της ακρίβειας”

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Παρέμβαση της Κομισιόν ζητεί ο πρωθυπουργός.

Την παρέμβαση της Κομισιόν για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή που απέστειλε προχθές στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως είχε προαναγγείλει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει τους πολίτες και, παρά τα κυβερνητικά μέτρα, δεν υποχωρεί.

“Σήμερα απέστειλα μια επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία ζητώ να ερευνήσει και να παρέμβει σε ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται. Το πρόβλημα αυτό είναι ότι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να χρεώνουν διαφορετικές τιμές για τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς”. Αυτή η δήλωση έγινε από τον πρωθυπουργό σε συγκέντρωση στα Βριλήσσια, με σκοπό να δείξει την αποφασιστικότητά του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση προβλημάτων, πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Παρά την αναγνώριση του προβλήματος της ακρίβειας στην Ελλάδα, η χώρα αρνείται να αποδεχτεί τον τίτλο της “πρωταθλήτριας”, όπως τον αποκαλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τη δική της κυβέρνηση για το “τέρας της ακρίβειας” που επηρεάζει το εισόδημα των πολιτών, ενώ οι μισθοί τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδά τους κάθε μήνα.

Οι πληροφορίες αναιρούν τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού, καθώς αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες καταβάλλουν υψηλότερες τιμές για τα ίδια προϊόντα που πωλούνται με έως και 50% φθηνότερη τιμή σε σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, ο «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων στην Ελλάδα είναι το ελαιόλαδο, αφού η τιμή του αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 67,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ελαιόλαδο κατέγραψε αύξηση κατά 63,7% τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση για τις επιλογές της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στην οικονομία με την υποβολή δύο νομοσχεδίων που στοχεύουν στην οικονομική τόνωση των μεσαίων τάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι προτάσεις για την ακρίβεια και το νέο φορολογικό σύστημα μπορούν να του φέρουν περισσότερους ψηφοφόρους, ιδίως από τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αισθάνονται αδικημένοι από τις δανειοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ για 5,8 εκατομμύρια φορολογούμενους και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, οι οποίες θα κατανέμονται ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι αυτή η ρύθμιση θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών και μείωση του εργοδοτικού κόστους. Ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην Θεσσαλονίκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κερδοσκοπία και πρότεινε να στείλει την επιστολή για τη μείωση των τιμών στον εαυτό της. Επίσης, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου.

«Ο τίτλος της κωμωδίας είναι ‘Επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν’», σχολίασε δηκτικά, μιλώντας στη Βέροια, ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με την επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη του συνέντευξη όταν είχε εκλεγεί πρωθυπουργός, όπου υποσχέθηκε να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει η “μπανανία” των πολυεθνικών. Τώρα, όμως, φαίνεται να αποδέχεται αυτήν την κατάσταση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ευθύνη για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και πρότεινε στους πολίτες τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Παράταξη για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Μία ημέρα νωρίτερα, μάλιστα, δήλωνε: «Δεν είχα ακούσει τόσα χρόνια στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν θεσμοθετημένοι τέτοιοι μηχανισμοί. Μίλησα με οικονομολόγους και συναδέλφους στις Βρυξέλλες, δεν γνώριζαν τίποτα», , σχολιάζοντας τις αναφορές Μητσοτάκη ότι θα ενεργοποιήσει το υφιστάμενο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments