Πολιτική

Τα “μακεδονικά” μηνύματα Μητσοτάκη προς τους δεξιούς ψηφοφόρους

Τα “μακεδονικά” μηνύματα Μητσοτάκη προς τους δεξιούς ψηφοφόρους

Πηγή Φωτογραφίας: [369665] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Η ΝΔ πιέζεται κυρίως στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Στον Βορρά επιμένουν η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθεια να μπλοκάρουν τις κατά τόπους δυναμικές – μικρές ή μεγαλύτερες – των κομμάτων στα δεξιότερα, σε μία περίοδο που τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (τα εθνικά, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά) καθώς και άμυνας έχουν ζωηρέψει στον δημόσιο διάλογο. Ο γαλάζιος «μακεδονικός» αγώνας συνεχίστηκε με επιστροφή του Μητσοτάκη στην Κεντρική Μακεδονία είκοσι ημέρες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση.

Μετά την περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Έβρος και Ροδόπη) και τις περιοδείες σε Πέρα, Πιερία και Ημαθία, ανέβηκε και πάλι στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μετά την Αττική, με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο αργότερα, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί, εκτός απροόπτου, και στην απαιτητική Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά), ωστόσο πληροφορίες δείχνουν ότι στη Θεσσαλονίκη θα γίνει κεντρικό προεκλογικό γεγονός την εβδομάδα πριν από την ευρωκάλπη (μάλλον 6-5).

Μια δεξιά στροφή έχει επιχειρηθεί στη νεοδημοκρατική ατζέντα (άμυνα, δόγμα “νόμου και τάξης”, προστασία των συνόρων κλπ.).) και άλλων ζητημάτων, που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή, όπως έργα υποδομής και μεταφορές.

Ειδικά η δυτική περιφέρεια είναι “δύσκολη” για την κεντροδεξιά κυβερνητική πλειοψηφία. Στη Θεσσαλονίκη, η ΝΔ είχε κινηθεί πολύ χαμηλότερα (στο 35,28%) από το πανελλαδικό της ποσοστό πέρυσι στις 6 Μαΐου, ενώ οι πιο δυσάρεστες εξελίξεις πράγματα βγήκαν από τρεις Δήμους. Στον Δήμο Παύλου Μελά, η ΝΔ σημείωσε το ποσοστό του 28,36%, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος έφτασε το ποσοστό των 10,95% . Στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η ΝΔ πέτυχε 30,77%, η Ελληνική Λύση έφτασε στο 10,18%, και στον Δήμο Κορδελιού–Ευόσμου, οι γαλάζιοι πέτυχαν 12,26%, ενώ το κόμμα υπό τον Κυριάκο Βελόπουλο σημείωσε 32,52%.

Αυτό δείχνει ότι στην πρώτη Θεσσαλονίκη, τα τρία κόμματα – η Νέα Δημοκρατία, η Ελληνική Λύση και η συντηρητική Νίκη του Δημήτρη Νατσιού – ήταν σωρευτικά δεύτερη δύναμη στο 18,36%, και στη Β’ Θεσσαλονίκης ήταν σωρευτικά ακόμη υψηλότερα στο 19,73%.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης επιλέγει πλέον να απευθύνεται ευθέως σε όσους ψήφισαν το 2023 αυτά τα κόμματα. «Οι “πατριώτες του καναπέ” συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Ενώ αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης, μάς απειλούν με χριστιανόμετρα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης» είπε (εφημερίδα «Μακεδονία») αλλά εκτίμησε ότι «ο κορμός της παράταξής μας γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί».

Ήδη έχει μιλήσει για πολιτική «εξαπάτηση», καλώντας τους ψηφοφόρους των κομμάτων στα δεξιότερα της ΝΔ να αναλογιστούν εάν καλύφθηκαν οι «προσδοκίες» τους ή αν επρόκειτο για κόμματα – «πυροτέχνημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments