Πολιτική

Το ζήτημα της κυβερνησιμότητας θέτει ο Μητσοτάκης

Το ζήτημα της κυβερνησιμότητας θέτει ο Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός θέτει επί τάπητος, μετά τα ζητήματα της Ευρώπης, επί της ουσίας την «κυβερνησιμότητα» των πολιτικών δυνάμεων.

Μπορεί οι κάλπες της 9ης Ιουνίου να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική σκηνή και να μη διακυβεύεται σε αυτές η επόμενη μέρα της κυβέρνησης, είναι σαφές, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θα κληθεί να διαχειριστεί το υπόλοιπο της θητείας του, έως τις εθνικές εκλογές, που πολλές φορές έως τώρα έχει διατυπωθεί ότι θα διεξαχθούν το 2027.

Με στόχο να ενισχυθεί η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει σε επίπεδο συζήτησης την “κυβερνησιμότητα” των πολιτικών δυνάμεων, μετά τα θέματα της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την απόρριψη της κυβέρνησης και την ανάδειξή τους ως κύριου αντιπάλου.

Στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα της επικινδυνότητας του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας την πιθανότητα χρεοκοπίας. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα κοστολογηθεί το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας επίσης την ανυπαρξία “λεφτόδεντρων”. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ξανά δημοσιονομική αποσταθεροποίηση με την Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και αυτόν ως πρωθυπουργό, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό, ο οποίος οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό της δίνει την ευκαιρία να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την δεκαετή κρίση και να συγκλίνει τα εισοδήματά της με τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Λόγω των προκλήσεων που προέκυψαν από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύει μια εντελώς αντίθετη προσέγγιση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι οι έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις δηλώσεις της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας οφείλονται σε παρεμβάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, ο οποίος ενημέρωσε την ευρωπαϊκή ηγεσία. Αντίθετα, κατακρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά την κύρωση των μνημονίων με τα Σκόπια, χαρακτηρίζοντάς την “αδιανόητη” και “στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού”. Με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης να μην έχει αποδεχθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υιοθετεί διαφορετική προσέγγιση από την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας να σταματήσουν τα υπερτιμημένα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα για την ενίσχυση του κόμματος προκειμένου να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ευρώπη. Η αύξηση των μισθών και των συντάξεων προτείνεται ως μοναδική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να δίνει έμφαση στις πολιτικές που υλοποιούνται στην καθημερινότητα, από την υγεία και την παιδεία έως τα φαινόμενα βίας, σε κάθε του παρέμβαση, είτε τηλεοπτική είτε κατά τις περιοδείες του. Αν και η κυβέρνηση δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση σε αυτά τα θέματα, δεν υπάρχουν σαφείς προτάσεις από την αντίθετη πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υποψήφιος χαρακτηρίζει ως κεντρική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, δίνει έμφαση στα θέματα της παιδείας και αναφέρει το ψηφιακό φροντιστήριο ως μια σημαντική πρωτοβουλία που θα μειώσει τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου. Επιπλέον, αναφέρεται στην ευρωπαϊκή εικόνα των ελληνικών γηπέδων μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και περιγράφει την τετραετία ως μια περίοδο μεγάλων αλμάτων. Αυτά αποτελούν μέρος του κυβερνητικού προγράμματος για τη δεύτερη θητεία του, με τον υποψήφιο να θέτει ως χρονοδιάγραμμα την αλλαγή της Ελλάδας εντός της επόμενης τετραετίας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες, το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να επιτύχει τον στόχο του 33% που είχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Η προτεραιότητα φαίνεται να είναι η κλήση των πολιτών να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξει αμφισβήτηση της την επόμενη ημέρα και να αποφευχθεί ο “τοξικός λαϊκισμός” που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατευθύνσεις, με τον πρωθυπουργό να μιλά ανοιχτά προς τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Αναφέρεται σε μια φιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική από την κυβέρνησή του, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει πατριωτικά αισθήματα και κατηγορεί τα κόμματα εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας για εκμετάλλευση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και του πατριωτισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments