Κόσμος

Βρετανία: Έξαλλοι οι Συντηρητικοί με άνοιγμα των συνόρων προς την Ε.Ε.

Βρετανία: Έξαλλοι οι Συντηρητικοί με άνοιγμα των συνόρων προς την Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Μια νέα συμφωνία θα άνοιγε τα σύνορα του Γιβραλτάρ με την Ισπανία, πύλη προς ολόκληρο τον χώρο Σένγκεν της ΕΕ.

Οι συνοριακοί έλεγχοι αποτελούν εδώ και καιρό μέρος της καθημερινής ζωής στο Γιβραλτάρ, το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος που σκαρφαλώνει στο νότιο άκρο της Ισπανίας, όπου 15.000 άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά από την ΕΕ.

Ωστόσο, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – ενάντια στη συντριπτική ψήφο του 95,9% υπέρ της παραμονής της περιοχής – έχει προκαλέσει προβλήματα. Οι πιο επαχθείς έλεγχοι και οι έλεγχοι διαβατηρίων οδήγησαν σε μεγαλύτερες ουρές και αβεβαιότητα για όσους πρέπει να διασχίσουν τα σύνορα βιαστικά.

Και τώρα η κυβέρνηση του Rock είναι πεπεισμένη ότι οι έλεγχοι πρέπει να περάσουν.

Σε συνεργασία με το Λονδίνο, τη Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες, οι αρχές της χερσονήσου έχουν επινοήσει ένα σύστημα που θα άνοιγε τα σύνορα μήκους 1,2 χιλιομέτρων με την Ισπανία, συνδέοντάς τα ουσιαστικά με ολόκληρη τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης «Σένγκεν» της ΕΕ.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές πίσω στη μητέρα χώρα μισούν απολύτως την ιδέα. Και τη Δευτέρα είπαν στον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον πώς ένιωσαν, καθώς κατέθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ελέγχου του κοινοβουλίου.

Ο Μπιλ Κας, ο βετεράνος πρόεδρος της επιτροπής των Τόρις, κατηγόρησε τον Κάμερον ότι «σκόπιμα κρατά εμάς και το κοινό κάπως στο σκοτάδι» σε ορισμένα σημεία των διαπραγματεύσεων, που πιστεύεται ότι είναι κοντά σε ένα συμπέρασμα μετά από δύο συναντήσεις ανώτατου επιπέδου τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι βουλευτές των Συντηρητικών είναι πιο θυμωμένοι με το quid pro quo της ΕΕ για ανοιχτά σύνορα: μετακίνηση των ελέγχων στα σύνορα Σένγκεν μακριά από τα εδαφικά σύνορα με την Ισπανία και στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου Rock’s, όπου οι ταξιδιώτες θα έπρεπε να αξιολογούνται από αξιωματούχους τόσο της ΕΕ όσο και του Γιβραλτάρ .

Ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο το Γιβραλτάρ να χρειαστεί να ευθυγραμμιστεί με ορισμένους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ως αποτέλεσμα των ανοιχτών συνόρων και είναι εξοργισμένοι με την ιδέα που μπορεί να σημαίνει ρόλο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο — το οποίο θεωρούν ως «ξένο δικαστήριο» χωρίς καμία επιχείρηση να διερευνά τις υποθέσεις των Βρετανών υπηκόων.

Η προσέγγιση —που θυμίζει αμυδρά την προσαρμοσμένη διευθέτηση του Brexit που μαγειρεύτηκε για τη Βόρεια Ιρλανδία— είναι σαν ένα κόκκινο κουρέλι σε ταύρο για ορισμένους βουλευτές των Τόρις, που θεωρούν αυτή τη ρύθμιση ως προδοσία. Οποιαδήποτε συζήτηση για το Rock πυροδοτεί επίσης μετα-αυτοκρατορικές ανησυχίες σχετικά με την απώλεια ολοένα και πιο σπάνιων Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών.

Ο ίδιος ο Cash προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων «θα αντηχήσει από εδώ, στο Μπέλφαστ και στον Stanley στα Φώκλαντς».

«Έχετε διαβάσει το σύνταγμα του Γιβραλτάρ;» Σε επιστολή προς τους υπουργούς την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή κατηγόρησε τα σχέδια ως «σοβαρή υποβάθμιση της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Μεταξύ ενημερώσεων σε άλλες περιοχές της ΕΕ-Η.Β. σχέσεις – φαινομενικά ο επίσημος σκοπός της ακρόασης της επιτροπής – ο Κάμερον πέρασε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης της Δευτέρας υπερασπιζόμενος την προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες. Τόνισε επανειλημμένα ότι η προσέγγιση βασίζεται σε αυτό που ήθελε η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ.

«Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την κυριαρχία του Γιβραλτάρ, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να θέσουμε σε εφαρμογή αυτό που θέλει η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, που είναι να έχουμε σύνορα χωρίς τριβές με την Ισπανία», είπε ο Κάμερον στους βουλευτές. «Αυτό το διάλεξαν. Αυτή είναι η επιλογή τους ως κυβέρνηση του Γιβραλτάρ».

Όμως, οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές – που στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί επιρροές στο κυβερνών κόμμα των Τόρις – δεν είναι καθόλου πεπεισμένοι. Ο Κας άνοιξε τη συνεδρίαση ρωτώντας τον Κάμερον εάν κατανοούσε «την έννοια της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με το Γιβραλτάρ», υποδεικνύοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να διαβάσει τις λεπτομέρειες.

«Έχετε διαβάσει το σύνταγμα του Γιβραλτάρ;» ρώτησε, προσθέτοντας αργότερα «τους κανονισμούς αεροναυτιλίας της πολιτικής αεροπορίας του Γιβραλτάρ» στη λίστα με τα πράγματα που ο υπουργός Εξωτερικών θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει δει. Ο Κάμερον υποσχέθηκε να τα βάλει στη «λίστα ανάγνωσης του Σαββατοκύριακου».

Η μείωση των επιταγών είναι το μεγάλο όφελος της προτεινόμενης συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η μετακίνηση των συνοριακών ελέγχων θα σήμαινε ότι «αντί για περίπου 10 με 15 εκατομμύρια ελέγχους ετησίως καθώς οι άνθρωποι περνούν τα σύνορα, θα έχετε μόνο περίπου 250.000» επειδή πολύ λιγότεροι άνθρωποι πετούν στην επικράτεια παρά διασχίζουν τη γη της σύνορο.

Ο Κάμερον παρομοίασε το προτεινόμενο συγκρότημα με αυτό στο σταθμό St Pancras του Λονδίνου, όπου οι «παράλληλοι» συνοριακοί έλεγχοι βλέπουν Γάλλους συνοριακούς αξιωματούχους να δρουν στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Στο δρόμο μου προς αυτή τη διαπραγμάτευση πήγα στο St Pancras, πέρασα από τους αντιπαρατιθέμενους συνοριακούς ελέγχους και υπήρχε ένας Γάλλος συνοριακός αστυνομικός με γαλλική στολή. Δεν ένιωσα ξαφνικά ότι ο St Pancras δεν ήταν Βρετανός. Κάναμε μια επιλογή. Δεν αισθάνομαι ότι η ύπαρξη τέτοιου είδους διευθέτησης, εάν είναι προς όφελος της χώρας σας, είναι μείωση της κυριαρχίας», είπε.

Ο Κάμερον τόνισε ότι ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ «ο Φάμπιαν Πικάρντο και εγώ είμαστε ενωμένοι στο ισχίο». «Δεν θα συμφωνήσουμε με τίποτα με το οποίο δεν αισθάνονται άνετα».

«Η άποψή τους είναι ότι τα συνοριακά προβλήματα που είχαν στο παρελθόν στην πραγματικότητα θα επιδεινωθούν. Γι’ αυτό επιλέγουν αυτό το μοντέλο», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα κάνουν τη σωστή επιλογή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments