Διεθνή

Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ευρεία η βεντάλια των αντιδράσεων.

Ενώ Ισραηλινοί πολιτικοί όλων των μορφών επέπληξαν δριμύτατα το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εντάλματα σύλληψης για τους ανώτατους αξιωματούχους του, οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών διίστανται.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν κατέθεσε τη Δευτέρα αιτήσεις για συλλήψεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ, καθώς και του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, επικαλούμενοι ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και το κράτος. της Παλαιστίνης.

«Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Hadja Lahbib, σε δήλωση στο X, τονίζοντας την υποστήριξη του Βελγίου στο έργο του ΔΠΔ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας εξέδωσε δήλωση με παρόμοιο πνεύμα, δηλώνοντας ότι τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν σε ισραηλινό και παλαιστινιακό έδαφος «πρέπει να διώκονται ανεξάρτητα και αμερόληπτα, ανεξάρτητα από τους δράστες».

«Η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή φρικαλεοτήτων και για την εξασφάλιση της ειρήνης», έγραψε το υπουργείο.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «προειδοποιούσε εδώ και πολλούς μήνες για την επιτακτική ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ειδικότερα για τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση», προσθέτοντας: «Η Γαλλία υποστηρίζει τη Διεθνή Το Ποινικό Δικαστήριο, η ανεξαρτησία του και η καταπολέμηση της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις».

Άλλοι ηγέτες της ΕΕ είδαν την απόφαση λιγότερο ευνοϊκά.

«Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη», έγραψε ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala.

Παρόμοιες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

«Σεβόμαστε πλήρως την ανεξαρτησία του ΔΠΔ», έγραψε. «Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς της οποίας ο διακηρυγμένος στόχος είναι η εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ αναφέρεται ταυτόχρονα με τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους αυτού του ίδιου του κράτους είναι ακατανόητο».

Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πήρε αποστάσεις από την κίνηση του ΔΠΔ.

«Αυτή η ενέργεια δεν βοηθάει στην παύση των μαχών, στην απομάκρυνση των ομήρων ή στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην επίτευξη προόδου προς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός που θέλουμε να δούμε», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

Απέναντι από τον Ατλαντικό, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την αίτηση του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς ηγέτες «εξωφρενική».

Σε αντίθεση με όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ δεν είναι πλήρες μέλος του ΔΠΔ.

«Ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει ισοδυναμία —καμία— μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση. «Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του».

Η δήλωση του ΔΠΔ δεν κατηγορεί τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς για τα ίδια εγκλήματα, αν και υπάρχει κάποια αλληλοεπικάλυψη.

Μια γερμανική δήλωση, η οποία ήρθε αργότερα από άλλες, άνοιξε λέγοντας ότι η χώρα σέβεται το δικαστήριο, χαιρετίζοντας τη δημιουργία του ως θεμελιώδες επίτευγμα της διεθνούς κοινότητας, αλλά πρόσθεσε: «Η ταυτόχρονη αίτηση για εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών της Χαμάς από τη μια πλευρά και οι δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι από την άλλη έδιναν την εσφαλμένη εντύπωση μιας εξίσωσης».

Στη συνέχεια, η δήλωση απαριθμεί τα εγκλήματα που διέπραξε η Χαμάς και εκφράζει την υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Η Χαμάς επέκρινε επίσης την απόφαση του ΔΠΔ να καταθέσει εντάλματα σύλληψης για τα μέλη του.

Πού τώρα; Τα αιτήματα για εντάλματα θα αξιολογηθούν πλέον από το προανακριτικό τμήμα του ΔΠΔ.

«Ας είμαστε σήμερα ξεκάθαροι σε ένα βασικό ζήτημα: εάν δεν δείξουμε την προθυμία μας να εφαρμόσουμε το νόμο εξίσου, εάν θεωρηθεί ότι εφαρμόζεται επιλεκτικά, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την κατάρρευσή του», είπε ο Χαν του ΔΠΔ. δήλωση τη Δευτέρα.

«Κάνοντας αυτό, θα χαλαρώσουμε τους εναπομείναντες δεσμούς που μας κρατούν ενωμένους, τις σταθεροποιητικές συνδέσεις μεταξύ όλων των κοινοτήτων και των ατόμων, το δίχτυ ασφαλείας στο οποίο κοιτάζουν όλα τα θύματα σε περιόδους ταλαιπωρίας. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Khan.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Zinaida Miller, εμπειρογνώμονα διεθνούς δικαίου στο Northeastern University, η απόφαση του ΔΠΔ να υποβάλει αίτηση για τα εντάλματα σύλληψης υποδηλώνει έναν βαθμό βεβαιότητας ότι οι αιτήσεις θα επιτύχουν.

«Ο εισαγγελέας δεν θα έκανε αίτηση για εντάλματα σε αυτό το στάδιο, εκτός αν ήταν σίγουρος για όσα έχει καθορίσει μέχρι στιγμής», είπε ο Μίλερ στο POLITICO.

Ταυτόχρονα, η στενή εστίαση των καταγγελιών σε μεμονωμένους αξιωματούχους σημαίνει ότι θα υπάρχει «περιορισμένη ικανότητα αντιμετώπισης του ευρύτερου πλαισίου αυτών των εγκλημάτων εκτός από τρόπους που επηρεάζουν άμεσα την ποινική διαδικασία», είπε.

«[Αλλά] αξίζει να παρακολουθούμε τον περιορισμένο χαρακτήρα της διαδικασίας, ακόμη και όταν βλέπουμε την ιστορική σημασία των αιτήσεων, ιδίως συζήτηση σχετικά με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments