Διεθνή

Δυσαρέσκεια του Renew για τη συγκυβέρνηση Ρούτε-Βίλτερς στην Ολλανδία

Δυσαρέσκεια του Renew για τη συγκυβέρνηση Ρούτε-Βίλτερς στην Ολλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: Outgoing Prime Minister Mark Rutte will stay on as a caretaker prime minister until the general election in November | Remko De Waal/AFP

Ευρωβουλευτής της ομάδας ζητά να συζητηθεί το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις κάλπες

Την έντονη δυσφορία της Γαλλίας προκάλεσε η απόφαση του φιλελεύθερου κόμματος της Ολλανδίας, του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε, να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο ακροδεξιό Γκέερτ Βίλτερς, σε μια κυβέρνηση – μόρφωμα με τέσσερα κόμματα.

Η Βάλερι Χάγιερ, Γαλλίδα ευρωβουλευτής που ηγείται του φιλελεύθερου μπλοκ Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε την «απόλυτη αποδοκιμασία» της, μετά την ανακοίνωση της εν λόγω συμφωνίας. Πρότεινε ότι το θέμα θα πρέπει συζητηθεί στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της ευρω-ομάδας του renew.

Απόλυτη αποδοκιμασία από την ευρωομάδα του Μακρόν

Το δυσμενές κλίμα θα μπορούσε να βαθύνει το χάσμα της ευρω-ομάδας Renew Europe, σε μια περίοδο μάλιστα που κινδυνεύει να χάσει το ρυθμιστικό της ρόλο, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι τα (άκρο) δεξιά κόμματα θα κερδίσουν έδρες στις κάλπες της 6ης – 9ης Ιουνίου.

Η είσοδος της ακροδεξιάς στην ολλανδική κυβέρνηση, η πρώτη για την παραδοσιακά φιλελεύθερη και προοδευτική χώρα, υποδηλώνει (ή και προμηνύει) την άνοδο της συγκεκριμένου πόλου σε όλη την ήπειρο — και φέρνει τα κεντρώα κόμματα σε δύσκολη θέση.

Κυβίστηση

Επικριτικά σχολίασε η ομάδα των Πρασίνων τις πολιτικές συνεργασίες στην Ολλανδία, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για τον συνασπισμό ήρθε μόλις μια εβδομάδα αφότου το Renew υπέγραψε μια δημόσια δήλωση, με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, που χαρακτηρίζει την ακροδεξιά ως «απειλή» για την ΕΕ.

«Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ ούτε θα σχηματίσουμε συνασπισμό με τα ακροδεξιά και ριζοσπαστικά κόμματα σε οποιοδήποτε επίπεδο», είχε δεσμευτεί το Renew μαζί με άλλες πολιτικές ομάδες, στις 8 Μαΐου. Αξίζει, όμως να σημειωθεί, πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν συντάχθηκε με αυτή την πρωτοβουλία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments