Διεθνή

Φίτσο: Τα νέα σενάρια για την απόπειρα δολοφονίας και οι γρίφοι Μεντβέντεφ για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Φίτσο: Τα νέα σενάρια για την απόπειρα δολοφονίας και οι γρίφοι Μεντβέντεφ για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε: Δύο ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας, όλο το Facebook και το ιστορικό επικοινωνίας του φερόμενου ως δράστη διαγράφηκε από τον υπολογιστή του σπιτιού του.

Σε σχέση με την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Ματούς Σουτάι Εστόκ, ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί Ομάδα Ερευνας. Αφετηρία των ερευνών της αποτελεί η νέα εκτίμηση των αρχών ότι ο άνθρωπος που φέρεται να πυροβόλησε τον σλοβάκο πρωθυπουργό δεν ήταν εντέλει μοναχικός λύκος (στη φωτογραφία από το Reuters/Radovan Stoklasa, επάνω, ο Φίτσο συζητάει με πολίτες λίγο πριν δεχθεί την ένοπλη επίθεση).

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε: Δύο ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας, όλο το Facebook και το ιστορικό επικοινωνίας του φερόμενου ως δράστη διαγράφηκε από τον υπολογιστή του σπιτιού του.

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο να βρίσκεται ομάδα πίσω από το έγκλημα»

Ο ίδιος δεν μπορούσε να το κάνει, γιατί συνελήφθη επί τόπου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύζυγός του δεν είχε τη δυνατότητα ούτε ν’ αγγίξει τις συσκευές πληροφορικής. Ως εκ τούτου, ο επικεφαλής του υπουργείου πιστεύει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο να βρίσκεται ομάδα πίσω από το έγκλημα.

Ο Ματούς Σουτάι Εστόκ δεν διευκρίνισε σε ποια ομάδα αναφερόταν, αφήνοντας έτσι αρκετά περιθώρια για εικασίες. Ωστόσο, ήταν ο ίδιος που, πριν δύο ημέρες, ισχυρίστηκε με βεβαιότητα ότι ο δράστης δεν είχε συνεργούς, ότι μόνος του σχεδίασε και πραγματοποίησε την απόπειρα δολοφονίας.

Ωστόσο, πρέπει να είχε συνεργάτες, κάποιον με δυνατότητα πρόσβασης στις συσκευές πληροφορικής που φυλάσσονταν στο διαμέρισμα του φερόμενου ως δράστη, γράφει ο ούγγρος δημοσιογράφος Peter G. Feher, σε ανάλυσή του για τη Magyar Hírlap.

Ποιον συνέφερε η δολοφονία; Δεν χρειαζόταν να εισέλθει στο διαμέρισμα, εάν διέθετε απομακρυσμένη πρόσβαση. Αλλά ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να γίνει μόνο με τη συνεργασία του ιδιοκτήτη του υπολογιστή, φαινομενικά απίθανο καθώς ο φερόμενος ως δράστης, ο 71χρονος Γιουράι Τσίντουλα, βρισκόταν υπό κράτηση.

Πρέπει να τεθεί το σύνηθες ερώτημα αυτή τη στιγμή: ποιον συνέφερε η δολοφονία του Φίτσο; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ένας «δυσάρεστος» πολιτικός, τόσο για τις Βρυξέλλες όσο και για την Ουάσιγκτον.

Κυρίως επειδή σταμάτησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και αντιτάχθηκε στη συνέχιση του πολέμου, ζητώντας αντ’ αυτού κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας βρίσκεται το μακρύ χέρι της Ουάσιγκτον, η CIA. Αλλά δεν το βλέπουν έτσι στη Μόσχα.

Γρίφοι Μεντβέντεφ Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος φημίζεται για τις κυνικές δηλώσεις του, έστειλε ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο.

«Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες διαπράχθηκε μια απόπειρα δολοφονίας στην Ευρώπη εναντίον ενός πολιτικού που σκέφτεται καθαρά για τη Ρωσία;» αναρωτήθηκε ο ρώσος πολιτικός.

Στο υπόλοιπο μήνυμά του περιλαμβάνονται αρκετές λεπτομέρειες. Τονίζει ότι ο Φίτσο, «Σε καμία περίπτωση δεν είναι φιλορώσος, απλώς ρεαλιστής και όχι ρωσοφοβικός.

»Ο Φίτσο, με τον οποίο διατηρώ σχέσεις από το 2008, αντιπροσωπεύει το κομμάτι του ευρωπαϊκού μπλοκ που δεν έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και δεν θέλει πολίτες του να μετατραπούν σε γκρίζα ραδιενεργή στάχτη. Φυσικά αυτός ήταν ο στόχος.

»Υπάρχουν μόνο λίγα τέτοια πρόσωπα στην Ευρώπη. Και πρέπει να προσέχουν για την ασφάλειά τους. Ναι, ο δράστης της επίθεσης είναι ένα πνευματικά περιθωριοποιημένο άτομο. Αυτός είναι ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ [που] πυροβόλησε τον Αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο της Αυστρίας και την έγκυο σύζυγό του στο Σεράγεβο το 1914, πυροδοτώντας έτσι την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

»Αλλά αυτό που έκανε συνιστά την πεμπτουσία της νέας Ευρώπης – ηλίθιος, ρωσοφοβικός, υποτελής, ασυγκράτητος και εντελώς ανεγκέφαλος. Αρνείται ν’ αναγνωρίσει βασικά πράγματα. Είναι έτοιμη να ρίξει τους πολίτες της στο καμίνι της ιδιοτελούς αμερικανικής πολιτικής. Η Ευρώπη των άθλιων εκφυλισμένων που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους».

Ο Μεντβέντεφ σημειώνει, επίσης, ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – που δεν τάσσονται υπέρ της ειρήνης – δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούν, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει αυτήν τη δήλωση με τον δικό του τρόπο.

Πολλά ερωτήματα Υπάρχουν πολλά σημάδια, ωστόσο, που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά πίσω από την απόπειρα δολοφονίας και δεν αποκλείεται μια πιο σοβαρή συνωμοσία. Υπάρχουν γεγονότα που χρειάζονται οπωσδήποτε εξήγηση.

Για παράδειγμα, η επίθεση έγινε την Τετάρτη, την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο αρμόδιος δικαστής δεν επέτρεψε στην αστυνομία να ερευνήσει το διαμέρισμα του Τσίντουλα μέχρι την Παρασκευή. Ο υπουργός Αμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Κάλινακ, δεν μπόρεσε να δώσει καμία εξήγηση γι’ αυτό.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός μόλις έχει δεχτεί τους πυροβολισμούς και κυριολεκτικά σύρεται από τους άνδρες ασφαλείας προς το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο (εικόνα από βίντεο)

Ακόμη, δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο σημείο, παρόλο που βρισκόταν πολύ μακριά από την πρωτεύουσα και όπως διαπιστώθηκε δεν υπήρχε νοσοκομείο σε κοντινή απόσταση. Ο Φίτσο έπρεπε να μεταφερθεί με ελικόπτερο σε άλλη πόλη.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός σύρθηκε στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην περίπτωση ενός τόσο σοβαρού τραυματισμού, ενώ δεν είχαν προβλεφθεί οδοί διαφυγής.

Το ντύσιμο των ανδρών ασφαλείας, επίσης, δεν ήταν ικανοποιητικό. Φορούσαν καθημερινά παπούτσια δρόμου, αντί για τα συνηθισμένα μποτάκια ασφαλείας.

Οι σωματοφύλακες άφησαν τον Φίτσο να προχωρήσει όταν αυτός πλησίασε το κοινό, κάτι που είναι επίσης αντίθετο με τους κανόνες, καθώς οι άνδρες ασφαλείας θα έπρεπε να είχαν φτάσει πρώτοι εκεί.

Στην άλλη πλευρά των διαχωριστικών της αστυνομίας, όπου βρίσκονταν πολίτες, δεν υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας για να τους παρατηρούν από πίσω ή να έχουν διασκορπιστεί ανάμεσά τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τις πέντε βολές χρειάστηκαν τουλάχιστον τρία ή τέσσερα δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κανείς δεν παρενέβη, μόνο μετά τους πυροβολισμούς ακινητοποιήθηκε ο Τσίντουλα στο έδαφος από τους αστυνομικούς και το προσωπικό ασφαλείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments