Διεθνή

Γερμανία: Το παζάρι για τα ρωσικά assets

Γερμανία: Το παζάρι για τα ρωσικά assets

Πηγή Φωτογραφίας: G7 summit or meeting concept. Row from flags of members of G7 group of seven and list of countries, 3d illustration

Κερδίζει έδαφος η αμερικανική πρόταση

Έτοιμοι να υποστηρίξουν το αμερικανικό σχέδιο αναφορικά με τα παγωμένα ρωσικά assets, φέρονται Γερμανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Το σχέδιο προβλέπει την μόχλευση των μελλοντικών εσόδων που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία -κυρίως εγκλωβισμένα στην Ευρώπη- για να υποστηρίξουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο βήμα που φέρνει την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της πιο κοντά στην εξασφάλιση ενός ουσιαστικού νέου πακέτου βοήθειας για το Κίεβο και στη διασφάλιση της δέσμευσης των ΗΠΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ αναφέρουν ότι επιταχύνεται η δυναμική πίσω από την πρόταση των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών από την Ομάδα των Επτά εθνών που συγκεντρώνονται στη Στρέσα της Ιταλίας για την ετήσια συνάντησή τους που ξεκινά την Πέμπτη.

Ωστόσο, οι πηγές αναφέρουν ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν αναμένουν τελική συμφωνία πριν από τη συνάντηση των ηγετών της G7 στις 13-15 Ιουνίου, ενώ η εφαρμογή αναμένεται ακόμα αργότερα, το επόμενο έτος. Και όπως επισημαίνει

Καθώς ο πόλεμος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κερδίζει έδαφος, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας επιθυμούν να εξασφαλίσουν μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση για την εμπόλεμη χώρα.

Αμερικανικές ανησυχίες

Η χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων έχει γίνει πιο επείγουσα δεδομένης της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις εκλογές στις ΗΠΑ. Οι πολιτικές διαιρέσεις στην Ουάσιγκτον έχουν ήδη δυσκολέψει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παράσχει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία και ο αντίπαλός του, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με την υποστήριξη προς τη χώρα.

Οι χώρες της G-7 έχουν ακινητοποιήσει περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί στην Ευρώπη στο γραφείο συμψηφισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο.

Για μήνες, οι ΗΠΑ ηγούνται μιας πρωτοβουλίας για χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Οι επιλογές κυμαίνονταν από την οριστική κατάσχεση και την παροχή των χρημάτων στην Ουκρανία, την τιτλοποίησή τους για την έκδοση ομολόγων ή τη χρήση τους για την υποστήριξη κάποιας μορφής δανείου.

Οι προτάσεις αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι κυβερνήσεις υπό την ηγεσία της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέφρασαν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα είχαν τέτοιες κινήσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ελκυστικότητα του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα, καθώς και για τη νομιμότητά τους.

Η τελευταία πρόταση των ΗΠΑ έγινε δεκτή πιο θετικά από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, είπαν αξιωματούχοι, επειδή θα συνεπαγόταν απλώς τη χρήση των τόκων που δημιουργούνται από τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς την κατάσχεση του κεφαλαίου.

Προκαταβολή

Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη ροή εισοδήματος φορολογώντας την με σχεδόν 100% και να μεταφέρουν αυτά τα έσοδα στην Ουκρανία δύο φορές το χρόνο. Μια συμφωνία G-7 θα αντικαταστήσει αυτή τη ρύθμιση.

Τα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να αποφέρουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με την πρόταση που συζητείται, η G7 θα υπολογίσει πόσο θα αποφέρει αυτό το εισόδημα σε έναν δεδομένο αριθμό ετών και θα διαθέσει αυτό το ποσό στην Ουκρανία εκ των προτέρων.

Τα εμπόδια παραμένουν

Το τελικό μέγεθος του πακέτου βοήθειας θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των όρων αποπληρωμής και το χρονικό διάστημα που θα ακινητοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πώς θα διαχειριζόταν αυτό το ποσό και από ποιον είναι μεταξύ των λεπτομερειών που συζητούνται ακόμη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι όλες οι κυβερνήσεις της G7 – ή τουλάχιστον ένα υποσύνολο της ομάδας – θα συμμετάσχουν στην παροχή του προκαταρκτικού δανείου, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επωμιστεί ολόκληρο το δάνειο μόνη της, εφόσον υπάρχει επαρκής δέσμευση από την ΕΕ ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα και το δάνειο θα αποπληρωθεί.

Μακροπρόθεσμες αβεβαιότητες

Σε περίπτωση που ο πόλεμος τελειώσει και η Ρωσία συμφωνήσει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αυτό θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν δεσμευμένα και ποιες εγγυήσεις θα παρέχονται για την αποπληρωμή του δανείου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν επίσης για την προστασία της Euroclear από οποιονδήποτε οικονομικό κίνδυνο, για παράδειγμα από ρωσικές αγωγές ή πιθανά αντίποινα από τη Μόσχα.

Επίσης, εάν η ΕΕ κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία ως κύρωση, μπορεί να χρειαστεί να ανανεώνει την απόφασή της για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων κάθε έξι μήνες, μια διαδικασία που απαιτεί ομοφωνία. Αν και είναι απίθανο, αυτό εγείρει τον κίνδυνο ένα μεμονωμένο έθνος της ΕΕ να θέσει υπό αμφισβήτηση τις αποπληρωμές δανείων εμποδίζοντας το συνεχές πάγωμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments