Διεθνή

Ολλανδία: Η υπερδεξιά κυβέρνηση απωθεί τους Ευρωπαίους φιλελεύθερους

Ολλανδία: Η υπερδεξιά κυβέρνηση απωθεί τους Ευρωπαίους φιλελεύθερους

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η Valérie Hayer, η κορυφαία υποψήφια για το κόμμα του Emmanuel Macron στη Γαλλία, επέκρινε την απόφαση του κόμματος του Mark Rutte να προσχωρήσει στον Geert Wilders.

Η απόφαση του φιλελεύθερου κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε να εισέλθει στην κυβέρνηση με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς προκάλεσε έντονη επίπληξη από τον κορυφαίο σύμμαχο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες.

Την Πέμπτη, η Valérie Hayer, μια Γαλλίδα ευρωβουλευτής που ηγείται του φιλελεύθερου μπλοκ Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε «απόλυτη αποδοκιμασία» μετά την ανακοίνωση μιας τετρακομματικής συμφωνίας για τον ολλανδικό συνασπισμό που περιλαμβάνει και το κόμμα του Wilders (PVV) και το Λαϊκό Κόμμα του Rutte. για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).

Πρότεινε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της ομάδας Renew. Ένας ευρωβουλευτής του VVD, ο Malik Azmani, είναι ο δεύτερος στην εξουσία του Hayer.

Οι εντάσεις θα μπορούσαν να διχάσουν περαιτέρω την κοινοβουλευτική παράταξη Renew σε μια περίοδο που κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς της ως βασιλιάς, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι τα δεξιά κόμματα θα κερδίσουν έδρες.

Ο Χάγιερ διεξάγει εκστρατεία κατά της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ένα κόμμα του οποίου οι ευρωβουλευτές θα συμμετάσχουν με τους βουλευτές του Βίλντερς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Hayer περιέγραψε το κόμμα του Wilders ως «το αντίθετο από αυτό που υπερασπιζόμαστε» για τις αξίες, το κράτος δικαίου, το κλίμα και την ΕΕ.

Η είσοδος της ακροδεξιάς στην ολλανδική κυβέρνηση, η πρώτη για την παραδοσιακά φιλελεύθερη και προοδευτική χώρα, υπογραμμίζει την ανάπτυξη της ακροδεξιάς σε όλη την ήπειρο — και φέρνει τα κεντρώα κόμματα σε δύσκολη θέση.

Έρχεται επίσης εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη άνοδο της ακροδεξιάς στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6-9 Ιουνίου, στις οποίες αναμένεται να κερδίσουν έδρες τόσο οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) όσο και οι σκληροπυρηνικές ομάδες Identity and Democracy (ID).

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έσπευσαν να σημειώσουν ότι η συμφωνία για τον ολλανδικό συνασπισμό ήρθε μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Renew υπέγραψε μια δημόσια δήλωση με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες που χαρακτηρίζει την ακροδεξιά ως «απειλή» για την ΕΕ.

«Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ ούτε θα σχηματίσουμε συνασπισμό με τα ακροδεξιά και ριζοσπαστικά κόμματα σε οποιοδήποτε επίπεδο», δεσμεύτηκαν η Renew και άλλες πολιτικές ομάδες στις 8 Μαΐου.

Το VVD είναι ένας πυλώνας του Renew Europe, το οποίο δημιουργήθηκε το 2019 όταν ο Macron συνεργάστηκε με το κόμμα του Rutte. Όμως οι εντάσεις μεταξύ των δύο δεν είναι καινούργια. Τα δύο κόμματα δεν συγχωνεύτηκαν ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν μέσω διαφωνιών που σιγοβράζουν για το ποιος θα ηγηθεί ενός ολοκληρωμένου πανευρωπαϊκού φιλελεύθερου κόμματος.

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν υπέγραψε τη δήλωση κατά της ακροδεξιάς και τα εθνικά της κόμματα κυβερνούν μαζί με την ακροδεξιά στην Ιταλία και τη Φινλανδία. Δύο κόμματα που συνδέονται με αυτήν — το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο και το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη — είναι επίσης στον ολλανδικό συνασπισμό.

Τα εθνικά κόμματα μερικές φορές αποκλείονται σε επίπεδο ΕΕ. Οι Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκλεισαν τον αριστερό-λαϊκιστή Smer του Robert Fico πέρυσι, αφού σχημάτισε συνασπισμό με ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα και το ΕΛΚ χώρισε με το εθνικιστικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν το 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments