Διεθνή

Ουκρανία και Ε.Ε. πιέζουν για ενταξιακές συνομιλίες τον Ιούνιο

Ουκρανία και Ε.Ε. πιέζουν για ενταξιακές συνομιλίες τον Ιούνιο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει εκ νέου πίεση για να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στην προσπάθεια ένταξης του Κιέβου.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών πιέζουν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Στα παρασκήνια, διπλωμάτες από την ΕΕ και από το Κίεβο εργάζονται εντατικά για να προσπαθήσουν να πείσουν την ουγγρική κυβέρνηση να δώσει την έγκρισή της για την έναρξη συνομιλιών για την ένταξη της Ουκρανίας.

Πέντε διπλωμάτες, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι στόχος είναι να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις το συντομότερο στις 25 Ιουνίου.

Το άνοιγμα των συνομιλιών θα έφερνε τόνωση του ηθικού στην Ουκρανία, η οποία πολεμά μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή για περισσότερα από δύο χρόνια και φιλοδοξεί εδώ και καιρό να ενταχθεί στο δυτικό μπλοκ.

Οι ηγέτες της ΕΕ είπαν στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ήθελαν η Ουκρανία και η Μολδαβία να ενταχθούν στη λέσχη τους, φέρνοντας ενδεχομένως την ένταξη της σε 29 χώρες. Ωστόσο, η επίσημη νομική διαδικασία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών ανακόπηκε από την αντίθεση της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Κίεβο συμμετέχουν σε εντατική διμερή διπλωματία με τη Βουδαπέστη για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις ουγγρικές μειονότητες στην Ουκρανία.

Μετά από συνομιλίες τον Απρίλιο μεταξύ του Andriy Yermak, του ισχυρού επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, και του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Péter Szijjártó, «τα μέρη σημείωσαν τη θετική δυναμική του διαλόγου», σύμφωνα με μια ουκρανική περίληψη. Το Κίεβο απάντησε σε μια λίστα 11 σημείων που είχε παρουσιάσει η Βουδαπέστη και αναμένει την απάντηση της Ουγγαρίας, ανά διπλωμάτη.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ υπέθεσε ότι η Ουγγαρία μπορεί να θέλει να παραμερίσει το θέμα των ενταξιακών συνομιλιών της Ουκρανίας πριν αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο. «Υπήρχε μια αίσθηση ότι δεν έπρεπε να το κάνουμε αυτό πριν από τις εκλογές [του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου] γιατί θα μπορούσε να γίνει εκλογικό ζήτημα», είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ, καταγράφοντας τη διάθεση πολλών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.

«Τώρα αναζητούμε αυτό το slot τον Ιούνιο. Εάν είστε οι Ούγγροι, θα προτιμούσατε να το έχετε [συζητήσεις σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας] από το δρόμο πριν από την Προεδρία».

Αφού οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν πολιτική επιδοκιμασία στο Κίεβο, το επόμενο βήμα στη διαδικασία ένταξης είναι η έναρξη επίσημων συνομιλιών μέσω μιας διακυβερνητικής διάσκεψης με την Ουκρανία. Αυτό θα αντιπροσώπευε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Για να συμβεί αυτό, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα λεγόμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Οι 27 πρωτεύουσες παζαρεύουν αυτό το έγγραφο από τότε που τους το έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο. Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο πάνε καλά, είπαν δύο από τους διπλωμάτες, και αναμένουν να σταλεί νέο προσχέδιο στους πρεσβευτές της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μπορέσουν να λύσουν τα πιο ακανθώδη ζητήματα.

Η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της στην ΕΕ έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή της διακυβερνητικής διάσκεψης μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου προτού η Ουγγαρία αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν υπήρξε το μεγαλύτερο εσωτερικό εμπόδιο στη συνεχή υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια. Πολλές φορές έχει απειλήσει να μπλοκάρει τις αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της ΕΕ για το Κίεβο, καθώς και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πριν συμφωνήσει στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, η Βουδαπέστη θέλει περισσότερες εγγυήσεις για τη βελτίωση της νομικής προστασίας των μειονοτήτων στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία επιθυμεί μια επιτυχημένη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφεραν οι διπλωμάτες. Οι Βέλγοι, που έχουν επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία, προσπαθούν επίσης να πείσουν την Ουγγαρία ότι αυτό είναι και το πολιτικό τους συμφέρον, ειδικά καθώς η Ουγγαρία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία από τις πολλές μεθόδους για να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας αργότερα, εάν το ήθελε.

Οι Βέλγοι αξιωματούχοι έχουν τώρα με μολύβι στις 25 Ιουνίου για τη διακυβερνητική διάσκεψη (ΔΚΔ), λίγες μόνο μέρες πριν η Βουδαπέστη αναλάβει την προεδρία την 1η Ιουλίου. Αλλά «όπως πάντα, είναι αδύνατο να προβλέψουμε τι θα κάνει η Ουγγαρία μέχρι να μάθουμε από τον ίδιο τον Όρμπαν». είπε ένας από τους διπλωμάτες.

Εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ουγγαρίας στην ΕΕ είπε ότι η εστίαση της Ουγγαρίας είναι στο διαπραγματευτικό πλαίσιο. «Το πρώτο βήμα είναι να βρεθεί συναίνεση εκεί. Είναι πρόωρο να συζητηθούν οι ημερομηνίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης πριν από αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments