Διεθνή

Χιλιάδες Ιρανοί στους δρόμους για την κηδεία του Ραϊσί [vid]

Χιλιάδες Ιρανοί στους δρόμους για την κηδεία του Ραϊσί [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Thaier Al-Sudani | Συντελεστές: REUTERS//Η κηδεία του Ραϊσί ξεκίνησε από τη Ταμπρίζ, στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην πόλη Κομ όπου σπούδασε, ακολούθως την Πέμπτη η σορός του θα μεταφερθεί στην Τεχεράνη, ενώ οι νεκρώσιμες τελετές θα ολοκληρωθούν στη γενέτειρα του, στη Μάσχαντ όπου και θα ταφεί

Η κηδεία του Ραϊσί ξεκίνησε από τη Ταμπρίζ, στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην πόλη Κομ όπου σπούδασε, ακολούθως την Πέμπτη η σορός του θα μεταφερθεί στην Τεχεράνη, ενώ οι νεκρώσιμες τελετές θα ολοκληρωθούν στη γενέτειρα του, στη Μάσχαντ όπου και θα ταφεί

Ξεκίνησαν σήμερα από την πόλη Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά, οι τελετές για την κηδεία του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή κατά τη συντριβή ελικοπτέρου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για τη νεκρώσιμο ακολουθία του προέδρου και όσων τον συνόδευαν στο ταξίδι του νωρίς το πρωί στην Ταμπρίζ.

Στη συνέχεια οι σοροί θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη, όπου θα συνεχιστούν οι τελετές.

Ο Ραϊσί, σκληροπυρηνικός κληρικός, ήταν αγαπητός ανάμεσα στους ομοϊδεάτες του, όμως ήταν μισητός από πολλούς άλλους για τον ρόλο που διαδραμάτισε στις μαζικές εκτελέσεις πολιτικών προσώπων τη δεκαετία του 1980, όπως και για την εμπλοκή του, επί δεκαετίες, στη συστηματική εξόντωση των αντιφρονούντων.

Κατά τη δεκαετία του 1980 ο Ραϊσί συμμετείχε σε επιτροπή που εξέταζε τη δράση πολιτικών κρατουμένων.

Με αποφάσεις της επιτροπής αυτής περισσότεροι από 5.000 πολιτικοί κρατούμενοι εκτελέστηκαν.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος στη χώρα για τον θάνατο του προέδρου και επτά άλλων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν την Κυριακή, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Το Ιράν θα πραγματοποιήσει επικήδειες ακολουθίες σε πολλές ιρανικές πόλεις σήμερα Τρίτη για τον πρόεδρο Ebrahim Raisi και άλλους ανώτερους αξιωματούχους που σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου πριν από την ταφή του στη βορειοανατολική πόλη Mashhad την Πέμπτη.

Η κηδεία του Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χουσεϊν Αμπτολαχιάν θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης στη βόρεια πόλη Ταμπρίζ ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν στο βορειοδυτικό Ιράν.

Οι σοροί τους θα μεταφερθούν μέσα στην ημέρα στην πόλη Κομ του κεντρικού Ιράν, η οποία φιλοξενεί ένα από τα σεβαστά ιερά και θρησκευτικά σεμινάρια όπου σπούδασε ο Ραΐσι.

Μετά τη δεύτερη κηδεία στο Κομ, θα μεταφερθούν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, όπου ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αναμένεται να τελέσει την εκκλησιαστική νεκρική προσευχή.

Την Πέμπτη ο Ραϊσί, θα μεταφερθεί στη γενέτειρά του, Mashhad, για ταφή στο σεβαστό ιερό του Imam Reza.

Τον Ραϊσί θα αντικαταστήσει ο πρώτος αντιπρόεδρος Μ. Μοχμπέρ μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments