Οδηγός

Επίδομα ανεργίας (τ.ΟΑΕΔ): Ευχάριστα νέα! Ποιοι θα δουν αύξηση 250 ευρώ 

Επίδομα ανεργίας (τ.ΟΑΕΔ): Ευχάριστα νέα! Ποιοι θα δουν αύξηση 250 ευρώ 

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Κοντά στην πολυπόθητη αύξηση των 250 ευρώ, βρίσκεται το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), με την οριστικοποίησή της να πραγματοποιείται μέσα στο καλοκαίρι. Δείτε τι αλλάζει πλέον για τους χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος.

Ποιοι θα πάρουν αύξηση

Κοντά στην πολυπόθητη αύξηση των 250 ευρώ, βρίσκεται το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), με την οριστικοποίησή της να πραγματοποιείται μέσα στο καλοκαίρι. Δείτε τι αλλάζει πλέον για τους χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος.

Μέσα στο καλοκαίρι, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για αναλογική αύξηση στο επίδομα ανεργίας που θα συνδέεται με τον εργασιακό βίο και σε κάθε περίπτωση θα είναι αυξημένο κατά 250 ευρώ σε σχέση με το σημερινό, αλλά θα παρατείνεται και η διάρκειά του.

Πλέον, το επίδομα θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού από 55% έως 70%. Τους πρώτους μήνες θα δίνεται το 70% του μισθού και σταδιακά -ανά τέσσερις μήνες- θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ανώτατο πλαφόν στα 1.200 ευρώ, το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ, ποσό στο οποίο βρίσκεται σήμερα και αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού. Το ποσό της επιδότησης θα είναι σταθερό για όλους και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό.

Επίσης, επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος το οποίο μπορεί να φτάνει έως τους 24 μήνες. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.

Ταυτόχρονα θα καθιερωθεί η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Kατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

Αλλαγές εξετάζονται και στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (ύψους 200 ευρώ), το οποίο στην πράξη έχει καταστεί σχεδόν ανενεργό, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων. Το επίδομα θα ενσωματωθεί στο επίδομα ανεργίας και να λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments