Οικονομία

Ανοίγει νέος ανοδικός κύκλος για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

Ανοίγει νέος ανοδικός κύκλος για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ρεύματος να γίνεται από ανανεώσιμες πηγές, όμως η τιμή καθορίζεται από το φυσικό αέριο που ακολουθεί και πάλι ανοδική πορεία.

Σε νέο ανοδικό κύκλο πιθανόν να εισέρχονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τονίζουν ειδικοί στο Business Daily. Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό ρεύματος να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως το φυσικό αέριο είναι που παίζει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών της χονδρικής αγοράς λόγω της συμμετοχής του στο ενεργειακό μείγμα.

Με αποτέλεσμα η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα να συνδέεται άμεσα με τις διεθνείς τάσεις και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που στη συνέχεια διαμορφώνουν τα τιμολόγια των καταναλωτών, παρά τη μεγάλη διείσδυση της πράσινης ενέργειας. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσε ως τα 24,3 ευρώ, αλλά στη συνέχεια ξεπέρασε και τα 33 ευρώ, τον Απρίλιο, και τώρα βρίσκεται κοντά στα 32.

«Έτσι όπως είναι ο μηχανισμός, η τιμή χονδρικής καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο και την πορεία της τιμής στις διεθνείς αγορές», τονίζουν κύκλοι της αγοράς. «Την περισσότερη ενέργεια ρεύματος την παράγουν οι ΑΠΕ στην Ελλάδα, αλλά το φυσικό αέριο είναι που στέλνει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό», προσθέτουν.

Αύξηση τιμών

Μετά από μια περίοδο όπου οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας είχαν μειωθεί σημαντικά ξαναμπήκαν σε ανοδική τροχιά. Για τον Μάιο η μέση τιμή είναι μέχρι στιγμής στα 76,80 ευρώ/MWh, δηλαδή 27% υψηλότερη από τα 60,11 ευρώ/MWh που είχε κλείσει τον Απρίλιο.

Σημειώθηκε ανοδικό ξέσπασμα τιμών που ξεκίνησε στις 13 Μαΐου, όταν η τιμή χονδρικής ξεπέρασε τα 90 ευρώ φτάνοντας ακόμα και τα 106 ευρώ στις 15 Μαΐου.

Παράλληλα, οι τιμές του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά από τις αρχές Μαΐου. Ακόμα, οι προβλέψεις για ένα ζεστό καλοκαίρι και η αυξανόμενη κατανάλωση που φέρνει η χρήση των κλιματιστικών υποστηρίζουν την άνοδο τιμών, σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι κρατάνε bullish (ανοδική) στάση.

Σημειώνεται ότι η τιμή TTF του φυσικού αερίου σημείωσε άνοδο χθες σχεδόν 4% στα 31,87 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 10,7% από την αρχή του μήνα.

Τονίζεται, επίσης, ότι το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι ορισμένες ημέρες σχεδόν ισοσκελισμένη, όπως συνέβη σήμερα.

Σύμφωνα με την Αγορά Επόμενης Ημέρας-DAM, η συμμετοχή του φυσικού αερίου ανήλθε στο 38% του μείγματος με το ποσοστό από τις ΑΠΕ να φτάνει το 41%. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αντιστοιχούν στο 13% και τα υδροηλεκτρικά στο 3,6%.

Οι αντοχές του δικτύου

Σε σχέση με το ρίσκο του μπλακ άουτ, μια ακόμα πρόκληση που αντιμετωπίζει η αγορά λόγω της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ, υποχωρεί ο κίνδυνος για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αύξηση της θερμοκρασίας και το ξεκίνημα του καλοκαιριού απομακρύνουν το ρίσκο κατάρρευσης του δικτύου, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνεται κατά την μεγάλη έλευση των τουριστών.

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι οι ΑΠΕ επιτρέπουν στη χώρα να έχει υπεραρκετή φθηνή ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζουν και προβλήματα.

«Την άνοιξη πέφτει η ζήτηση όπως γίνεται κάθε φορά, δηλαδή όταν δεν έχουμε ούτε θέρμανση ούτε ψύξη. Πρέπει να κάνεις είτε περικοπές είτε αποθήκευση. Δουλεύουμε παρά πολύ στο θέμα της αποθήκευσης αλλά πρέπει να δουλέψουμε και στην απόκριση της ζήτησης, δηλαδή να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που οι τιμές είναι φθηνές. Για να το κάνουμε αυτό, το βασικό εργαλείο είναι το δυναμικό τιμολόγιο, που θέλουμε να επιταχύνουμε», υπογράμμισε ο υπουργός.

Πηγές αναφέρουν στο Business Daily ότι θα συνεχίσουν και σήμερα οι επαφές του υπουργείου με παράγοντες της αγοράς για αλλαγή των ωρών που αφορούν το νυχτερινό τιμολόγιο, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση κατά τις μεσημεριανές ώρες.

«Τον Αύγουστο που έχουμε όλο τον τουρισμό και τη ζήτηση της ψύξης, δεν έχουμε τέτοιο κίνδυνο (για μπλακ άουτ). Το φθινόπωρο θα αρχίσουν πάλι οι δυσκολίες. Πρέπει να κάνουμε περισσότερες εξαγωγές και αυτό απαιτεί κάποιες μεταρρυθμίσεις που συζητάμε τώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ/Στέλιος Μπούρας/businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments