Πολιτική

Ευρωεκλογές: Τα 2 + 2 θρίλερ για την κατανομή των εδρών

Ευρωεκλογές: Τα 2 + 2 θρίλερ για την κατανομή των εδρών

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Ευρωεκλογές: Τα 2 + 2

Έξι κόμματα κοντά στο όριο του 3%.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που διεξήχθησαν 21 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, προβλέπουν μια εκλογική νύχτα γεμάτη αγωνία για τα κόμματα. Αν και η πρώτη θέση φαίνεται να ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν τουλάχιστον τρία και ένα ακόμα θέμα που θα κρίνουν την τελική κατανομή των εδρών. Οι μονομαχίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ – Ελληνικής Λύσης για τις δεύτερη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, καθώς και η μάχη μεταξύ τεσσάρων κομμάτων για να φτάσουν στο 3%, αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι αναποφάσιστοι ανέρχονται περίπου στο 12% και η τελική τους στάση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατανομή των εδρών. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το δίλημμα μεταξύ σταθερότητας και αστάθειας δύσκολα μπορεί να επηρεάσει το συγκεκριμένο ακροατήριο, γι’ αυτό περιορίζουν τα κέρδη που μπορεί να έχει η Ν.Δ. στο 2%. Οι υπόλοιποι πιθανότατα θα κινηθούν μεταξύ αποχής και πολύ μικρών κομμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τελικό ποσοστό των κομμάτων που θα αθροίσουν κάτω του 3% μπορεί να ξεπεράσει το 16%, με βάση τις προηγούμενες εκλογές του 2019 και του 2014 όπου τα ποσοστά ήταν 21% και 17,12% αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εδρών που δικαιούται κάθε συνδυασμός εξαρτάται από το άθροισμα των ποσοστών άνω του 3%, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι όλα τα κόμματα που ξεπερνούν τον συγκεκριμένο πήχη θα κερδίσουν έστω μία από τις 21 έδρες που δικαιούται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι τελευταίες 4 δημοσκοπήσεις καθορίζουν τον εκλογικό χάρτη και προσδιορίζουν τα κρίσιμα όρια για την απόκτηση εδρών. Φαίνεται ότι τα κόμματα που θα αποκτήσουν το 3,18% των ψήφων θα κερδίσουν μια έδρα. Για την απόκτηση της 2ης έδρας απαιτείται περίπου 7,2% των ψήφων. Η 3η έδρα απαιτεί περίπου 11,6% και η 4η περίπου 16%.

Η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την εκλογή 8 ευρωβουλευτών. Μάλιστα, μπορεί να ελπίζει σε μια 9η έδρα εάν φτάσει το υψηλότερο όριο που δείχνουν οι μετρήσεις και ξεπεράσει το 35,3%. Κάτω από αυτό το ποσοστό, οι μέσες τιμές των δημοσκοπήσεων δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ για την 2η θέση έναντι του ΠΑΣΟΚ, αλλά ισοπαλία 3 – 3 ως προς τις έδρες.

Οι δημοσκόποι διατηρούν αστερίσκους σχετικά με το ποσοστό που θα πιάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανάλογα με το πόσοι από αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε στην κάλπη. Στο χειρότερο σενάριο, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζονται στο 13%, ενώ στο καλύτερο σενάριο μπορεί να ξεπεράσουν το 16% και να εκλεγεί και 4ος ευρωβουλευτής. Η μάχη για την 4η θέση φαίνεται να διεξάγεται μεταξύ Ελληνικής Λύσης και ΚΚΕ, με ποσοστά στη ζώνη του 7%-10% και από 2 έδρες σε κάθε κόμμα.

Στην ουρά της εκλογικής μάχης, έξι κόμματα (Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες – Λοβέρδος, Λατινοπούλου) παλεύουν για το ποσοστό του 3%. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 3,6%-4%, ενώ η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού βρίσκεται λίγο πάνω από το 3,2%, εξασφαλίζοντας μια έδρα στην Ευρωβουλή. Η αγωνία είναι μεγάλη και στα γραφεία της Νέας Αριστεράς.

Το κόμμα βρίσκεται στη διακεκαυμένη ζώνη, λίγο πάνω από το 3%, και η εκλογή ευρωβουλευτή ενδέχεται να εξαρτηθεί από την τελευταία ψήφο. Επιπλέον, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκονται λίγο πάνω από το 1,5% που εξασφαλίζει κρατική χρηματοδότηση, αλλά κάτω από το 3% σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments