Πολιτική

Η κυβέρνηση σπάει το απόστημα των καταλήψεων στα ΑΕΙ

Η κυβέρνηση σπάει το απόστημα των καταλήψεων στα ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε απόλυτη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση "Ελεύθερα Πανεπιστήμια".

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον καμία ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες αίθουσες ή γραφεία σε πανεπιστημιακούς χώρους, όπως το γραφείο του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, οι οποίες ωστόσο δεν εμποδίζουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Η εκκένωση της κατάληψης στη Νομική Σχολή της Αθήνας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αποφασίστηκε και εκδηλώθηκε μέσα σε λίγες μόνο ώρες από τη στιγμή που εκδηλώθηκε, και αυτό έγινε γιατί η συγκεκριμένη κατάληψη είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και στόχους.

Από την αρχή του έτους είχαν πραγματοποιηθεί 11 αστυνομικές επιχειρήσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, με πέντε εκκενώσεις μεγάλων καταλήψεων και 15 αποτροπές πάρτυ σε ιδρύματα. Συνολικά συνελήφθησαν 77 άτομα που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Οι καταλήψεις που εκκενώθηκαν περιλάμβαναν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Καποδιστριακό και τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου της Αθήνας στου Ζωγράφου. Τα δωμάτια που είχαν καταληφθεί από άλλους, συμπεριλαμβανομένων μελών συμμοριών, έχουν πλέον επιστραφεί στους νόμιμους ενοίκους τους.

Για την Κατεχάκη, υπάρχει και ένα άλλο στοίχημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, το οποίο αφορά την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων από τα επεισοδιακά πάρτυ που συχνά διοργανώνονται σε αυτούς. Όπως δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, “Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, ώστε τα πανεπιστήμια να μπορούν να λειτουργούν χωρίς εκδηλώσεις που δεν σέβονται τις αρχές τους”.

Η κατάληψη στη Νομική Σχολή της Αθήνας την περασμένη Δευτέρα είχε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και στόχους από τις προηγούμενες καταλήψεις. Η Αστυνομία ενημερώθηκε για την κατάληψη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος και αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί αμέσως, προτού ενισχυθεί και γίνει παράδειγμα για άλλες καταλήψεις. Η κατάληψη χαρακτηρίστηκε “επικίνδυνη” λόγω των συνθημάτων και του άτυπου συντονιστικού κέντρου που είχαν δημιουργήσει φοιτητές.

Κατά την επέμβαση της Αστυνομίας έγιναν 28 συλλήψεις. Εννέα από τους συλληφθέντες (οκτώ γυναίκες και ένας άνδρας) ήταν αλλοδαποί, ενώ δύο από τις γυναίκες διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται επί μακρόν στην Ελλάδα και έχουν παραβατική συμπεριφορά. Τις επόμενες ημέρες όλοι θα απελαθούν ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, η ΕΛ.ΑΣ. εκκένωσε την κατάληψη στο κυλικείο της Νομικής, που βρισκόταν σε αυτήν την κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια. Τα ευρήματα στο κυλικείο ήταν εντυπωσιακά, αντί για καφέδες και σάντουιτς υπήρχαν κοντάρια, κράνη, κόπτες για λουκέτα, αντιασφυξιογόνες μάσκες και άλλα αντικείμενα. Συνολικά, από τους χώρους που ερευνήθηκαν στη Νομική κατασχέθηκαν καπνογόνα, ρόπαλα, σημαίες, μάσκες, κράνη, πανό, καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, που διήρκεσε λίγες ώρες, γράφτηκαν συνθήματα όπως «Free Palestine», «Kill all Zionists», «Free Gaza», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» σε τοίχους και πεζούλια, ενώ προκλήθηκαν φθορές.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» ξεκίνησε με την πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στις αρχές του χρόνου, με σαφή εντολή να μην επιτραπεί η επανακατάληψη ή η δημιουργία νέων εστιών κατάληψης. Στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων και η πρόληψη εκδήλωσης ανάλογων καταστάσεων, με επιστρατευμένες υπηρεσίες που ποτέ πριν δεν είχαν εμπλακεί. Επιπλέον, έχει τεθεί στόχος η αποτροπή ή ο δραστικός περιορισμός των πάρτυ που διοργανώνονται συστηματικά εντός των πανεπιστημιακών χώρων, τα οποία συχνά οδηγούν σε επεισόδια και καταστροφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments