ΠΑΣΟΚ: Τα ποσοστά που θα καθορίσουν τις εξελίξεις μετεκλογικά
Πηγή Φωτογραφίας: [363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Εκκωφαντική είναι η σιωπή της Χαριλάου Τρικούπη που περιμένει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ωστόσο πολλοί έχουν αυξανόμενη διάθεση να θέσουν κεντρικά ζητήματα στο τραπέζι.
Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη, πολλοί ετοιμάζονται να θέσουν δύο θέματα στη μετεκλογική συζήτηση για το μέλλον του κόμματος. Το πρώτο από αυτά είναι αν “τραβά” η ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, και το δεύτερο είναι αν είναι απαραίτητη η ανοικοδόμηση του προοδευτικού χώρου προκειμένου να αναδειχθεί αξιόπιστος αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται, μάλιστα και αρκετά στελέχη που βρίσκονταν για αρκετό καιρό, μετά την εκλογή του, κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, αλλά το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται αρκετά επικριτικά έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Πρόσωπα με αυτές τις απόψεις μπορεί να βρει κανείς και στην αριστερόστροφη και στην κεντρική και στην πιο συντηρητική πλευρά του κόμματος. Στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή αυτοί που ζητούν να ανοίξει με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ η προοπτική ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, εντάσσονται περισσότερο στελέχη από την κεντρική και προς τα αριστερά μεριά του κόμματος, αλλά εσχάτως έχουν εμφανιστεί και ορισμένοι με πιο κεντρώα ιδεολογική τοποθέτηση.
Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, αν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα δεν φέρει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και δεν ανέβει σημαντικά από το 12% των βουλευτικών εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορούσε να έχει κίνητρο να “σηκώσει” ένα από τα δύο θέματα στην ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη για να “χαμηλώσει” τα υπόλοιπα θέματα. Συγκεκριμένα, πολλοί πιστεύουν ότι είναι οριστική η απόφαση του προέδρου του κόμματος να ανοίξει οριστικά η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς για να αποσπάσει την προσοχή από το να διαμαρτύρεται ή να αμφισβητεί την ηγεσία του (χωρίς, βέβαια, τη συμμετοχή του Στέφανος Κασσελάκη στις διεργασίες για την κεντροαριστερά). Αυτό του επιτρέπει να κερδίσει χρόνο και να έχει ένα εύλογο επιχείρημα να καταθέσει, καθώς η διαδικασία αλλαγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μοιάζει με πανάκεια για την επίλυση του προβλήματος της Χαριλάου Τρικούπη. Και ακόμα κι αν μερικοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να του διορθώσουν τα πάντα, δεν μοιάζει με πανάκεια για την επίλυση του προβλήματος της ευρύτερης δύναμης της προοδευτικής σφαίρας επιρροής. Επίσης, έχει ήδη εξαγγείλει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και έχει σταματήσει ακόμη και να συνδέεται (αλλά μέχρι πρόσφατα) κάθετα με την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να γίνει το δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Τα εκλογικά ποσοστά, ρυθμιστές των εξελίξεων
Βέβαια, όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές, με βάση και τις δημοσκοπήσεις, αλλά ακόμη και το ανώτατο όριο για την εκλογική δυναμική του κόμματος δεν φαίνεται να το θέτει σε τέτοια τροχιά ώστε να μπορεί αυτόνομα και με τη σημερινή ηγεσία να μπορεί να αμφισβητήσει την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές. Επίσης, πολλά θα κριθούν και από το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ως ανταγωνιστικής δύναμης εντός του προοδευτικού χώρου, από το οποίο εξάλλου θα εξαρτηθεί και μια αντίστοιχη συζήτηση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου με τα ίδια διακυβεύματα (ηγεσία Κασσελάκη, μέλλον Κεντροαριστεράς. Τέλος, σημασία θα έχει και το αποτέλεσμα της ΝΔ και το πόσο τραυματισμένος θα βγει από τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα ορατό στον ορίζοντα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας