Οικονομία

Συναγερμός στον ΕΦΚΑ για το stock των ασφαλιστικών οφειλών

Συναγερμός στον ΕΦΚΑ για το stock των ασφαλιστικών οφειλών

Πηγή Φωτογραφίας: Διαμαρτυρία από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) για αποφάσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που αφορούν την περικοπή επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία, Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 1,88 δισ ευρώ, που προστέθηκαν πέρσι στο stock των οφειλών, η μεταβολή στα πρόσθετα τέλη ήταν 1.595.463.569 ευρώ, ενώ η αύξηση στις κύριες οφειλές ήταν μόλις 285.760.334 ευρώ.

Μπορεί τα νέα χρέη των 1,9 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ να φαντάζουν… παρωνυχίδα μπροστά στις ετήσιες αντίστοιχες «επιδόσεις» των 6-7 δισ. ευρώ. προς τις εφορίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι στο ΚΕΑΟ είναι ήσυχοι. Κάθε άλλο. Αυτό που «καίει» κατ’ αρχάς, είναι ότι μεγάλο μέρος του συνόλου των οφειλών, που αισίως αγγίζουν τα 48 δισ. ευρώ, είναι παλιά, άρα κάθε χρόνο ανεβαίνει ο πήχης της δυσκολίας είσπραξης.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 1,88 δισ ευρώ, που προστέθηκαν πέρσι στο stock των οφειλών, η μεταβολή στα πρόσθετα τέλη ήταν 1.595.463.569 ευρώ, ενώ η αύξηση στις κύριες οφειλές ήταν μόλις 285.760.334 ευρώ.

Το δεύτερο στοίχημα είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των πιθανών εστιών εισφοροδιαφυγής και δημιουργίας νέων οφειλών. Σε αυτό ακριβώς το πεδίο, ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για τη φετινή χρονιά αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο, που εστιάζει:

Στον έγκαιρο προσδιορισμό των οφειλετών σε βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση οφειλής, οφειλέτες με απώλεια ρύθμισης κλπ. Στη δημιουργία του προφίλ του οφειλέτη, όπου λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του οφειλέτη (νομική μορφή, δραστηριότητα), αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Στοιχεία που ενισχύουν το προφίλ αξιοπιστίας του οφειλέτη και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη υπέρ του είναι μεταξύ άλλων η συνέπεια στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η τακτική καταβολή εύλογων ποσών έναντι της οφειλής.

Στην ανάλυση και κατηγοριοποίηση των οφειλών ως προς το ύψος και την παλαιότητα των οφειλών. Εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών ώστε να εκτιμηθεί εάν οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη. Στον διαχωρισμό οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια. Στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών – οργανωμένης εισφοροδιαφυγής ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες παρεμπόδισης συνέχισης της παραβατικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Οδηγίες για pressing

Για φέτος, ο εισπρακτικός στόχος έχει τεθεί 100 εκ ευρώ πάνω από τον περσινό που υπερκαλύφθηκε. Πρακτικά, ο μηχανισμός του ΚΕΑΟ καλείται να εισπράξει τουλάχιστον 1,650 δισ ευρώ κι αν η μια (βασική) πηγή είναι οι ρυθμίσεις οφειλών, με συνεχή «βομβαρδισμό» υπενθυμιστικών μηνυμάτων προς τους υπόχρεους, η άλλη είναι εξάντληση των προβλεπόμενων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και μάλιστα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Οι οδηγίες, που έχουν δοθεί «άνωθεν» προβλέπουν:

Έγκαιρη (εντός του τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο Κ.Ε.Α.Ο.) λήψη αναγκαστικών μέτρων από το Κ.Ε.Α.Ο., με βάση την εξαγωγή αναλυτικών καταλόγων οφειλετών κατά των οποίων πρέπει άμεσα να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα Συνέχιση των στοχευμένων δράσεων (αρχεία στόχου) αναγκαστικών μέτρων κατά νέων οφειλετών που εντάσσονται στο Κ.Ε.Α.Ο. καθώς και κατά οφειλετών που απώλεσαν την ρύθμιση των οφειλών τους και διεύρυνση των δράσεων με αρχεία επανελέγχου (follow up). Εντατικοποίηση των εργασιών για τον ανασχεδιασμό και την βελτίωση του βαθμού αυτοματοποίησης των επιχειρησιακών διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης μέσα στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου ΟΠΣ του Φορέα. Ολοκλήρωση των δοκιμών των εκκρεμών έργων πληροφορικής στις επιχειρησιακές περιοχές της παραγραφής των απαιτήσεων e-ΕΦΚΑ και χορήγησης βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου με έναν κωδικό παρακράτησης RF.

Κεντρική παρακολούθηση των δημοσιευτέων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας (ΗΜΦ) πράξεων/αποφάσεων επί πτωχευτικών διαδικασιών, με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των πτωχών και τον συντονισμό των ενεργειών των Περιφερειακών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. για την έγκαιρη αναγγελία τους. Κεντρική παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας e-auction του αποτελέσματος διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των καθ’ ων και τον συντονισμό των ενεργειών των Περιφερειακών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. για την έγκαιρη αναγγελία τους. Ενδεικτικό των διαθέσεων και προθέσεων είναι ότι στο νέο οργανόγραμμα του ΚΕΑΟ προβλέφθηκε ξεχωριστό τμήμα για την διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ώστε να υπάρχει συνεχής και στενή παρακολούθηση των οφειλετών αυτών και των μέτρων που λαμβάνονται.

Από το σύνολο των 47,6 δισ ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ έκαστος. Συγκεκριμένα, 2.641 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,67% του υπόλοιπου οφειλών, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 11,2 δισ ευρώ!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments