Μια εφ’ όλης της πολιτικής ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου ο κ. Γιώργος Μουρούτης
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για τον εκλογικό πήχη του κυβερνώντος κόμματος, τοποθετήθηκε σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της Ε.Ε. και δήλωσε σε ποιες θεματικές πρόκειται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα εάν εκλεγεί.
Πιο ειδικά, αναφερόμενος στον εκλογικό πήχη του 33% για τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μουρούτης τόνισε πως «τον πήχη δεν τον έβαλε η ΝΔ. Τον πήχη τον έβαλε ο κ. Κασσελάκης. Το δίλημμα των εκλογών είναι σταθερότητα ή αστάθεια και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να θέσει ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης. Και το 33% του 2019 έχει ένα βαρύ πολιτικό συμβολισμό, δεδομένου ότι ήρθε σε μια εποχή κοινωνικής συστράτευσης επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κασσελάκης επιδιώκει να συσπειρώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται συχνά τοξικός. Η ΝΔ δεν ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη στην τοξικότητα. Πρέπει, από τη μεριά μας, να πείσουμε τη σημασία των ευρωεκλογών για την καθημερινότητα και τα πιο μεγάλα ζητήματα. Νομίζω πως ο κόσμος έχει αρχίσει να αναζητά και τη γεωπολιτική σταθερότητα και την καλύτερη σύνδεση με τα τεκταινόμενα στην Ε.Ε».
Ερωτηθείς για τις επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα και για το αν η προεκλογική ατζέντα πρέπει να είναι και ατζέντα εθνικών εκλογών, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής απάντησε πως «η ατζέντα έγινε και εθνικών εκλογών, γιατί ήρθαν στην επικαιρότητα δυο βασικά ζητήματα. Ένα είναι το μακεδονικό και ένα άλλο είναι ο Ράμα. Και οι δύο χώρες είναι υπό ένταξη χώρες. Άρα, η Ελλάδα έχει ρόλο στην ενταξιακή προοπτική πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».
Αναφορικά με το εάν ο χρόνος είναι κατάλληλος για την κύρωση των τριών μνημονίων της Συνθήκης των Πρεσπών, επισημάνθηκε ότι «είχα την άποψη από την πρώτη στιγμή πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πολύ κακή Συμφωνία. Είναι μια ετεροβαρής συμφωνία. Δώσαμε στους Σκοπιανούς τα πάντα, όσον αφορά τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Οι προκλήσεις από την πλευρά των Σκοπίων δεν είναι σημερινές, αλλά χρονολογούνται εδώ και καιρό. Στα διαβατήρια και στα σχολικά βιβλία δεν έχει αλλάξει τίποτε. Φορέας των Σκοπίων είναι η Ένωση Μακεδόνων Λογοτεχνών και αυτό το δώσαμε εμείς με την υπογραφή μας. Τα μνημόνια συνεργασίας είναι άνευ ουσιαστικής σημασίας και δεν είναι η ώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια. Είναι ένα μέσο πίεσης της Ελλάδας. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η συμφωνία των Πρεσπών είναι να χρησιμοποιήσουμε με τρόπο παραγωγικό τα επιχειρήματα που μας δίνει η άλλη πλευρά για την αλλαγή της συμφωνίας».
Εν συνεχεία, κληθείς να τοποθετηθεί για την εικόνα της χώρας στην ευρωπαϊκή σκηνή και το ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., ο κύριος Γιώργος Μουρούτης επισήμανε πως «πρόκειται για δυο διαφορετικά ζητήματα. Σε ό,τι αφορά το Catargate, προτιμώ να είμαι θεσμικός και να μην εκφέρω άποψη, πριν να υπάρξει νομική απόφαση. Θα είμαι επικριτικός όταν και εάν θα υπάρξει καταδικαστική απόφαση. Επίσης, οι ευρωβουλευτές πρέπει να πάμε όλοι στις Βρυξέλλες προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Ασφαλώς, υπάρχουν ευρωβουλευτές με άλλη ατζέντα. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψη ότι οι επιτροπές στην Ευρωβουλή είναι περισσότερες από τον αριθμό των ευρωβουλευτών, που πρόκειται να εκλέξουμε. Τα ζητήματα είναι καίρια και σημαντικά και πρέπει να βρούμε κοινούς κώδικες για την Ελλάδα.
Σε ό,τι με αφορά, αν εκλεγώ, θα ασχοληθώ περισσότερο με τέσσερα ζητήματα. Το πρώτο είναι το δημογραφικό, ένα πρόβλημα που είναι και ευρωπαϊκό.
Το δεύτερο είναι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, ειδικά του κώδικα, στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ας μην ξεχνάμε πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι και ευλογία και κατάρα. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η έκδοση και κυκλοφορία των βιβλίων, όπου είναι ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να αποδίδονται τα πνευματικά δικαιώματα σε αυτόν που πραγματικά κατέβαλε κόπο και προσπάθεια, και όχι σε κάποια απρόσωπη μηχανή. Η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει βηματισμό.
Το τρίτο ζήτημα είναι ο πολιτισμός. Η Ευρώπη βασίζεται στην ελληνική δημοκρατία, το ρωμαϊκό δίκαιο και τη χριστιανική θρησκευτική της παράδοση. Αυτές τις αξίες τις έχει χάσει η Ευρώπη κατά το τελευταίο διάστημα. Είναι πολιτιστικός κώδικας, αλλά και αναπτυξιακός μοχλός.
Τέταρτο ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών μας. Και πρέπει να έχουμε υπ’ όψη το γεγονός ότι τα φυσικά φαινόμενα προκαλούν αυξήσεις σε αγαθά, όπως είναι το λάδι, κάτι που μας είναι οικονομικά δυσάρεστο».
Τέλος, σε σχέση με την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πρόσωπό του, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής υπογράμμισε: «Σε ό,τι με αφορά, νόμιζα πως είχα κλείσει τις δουλειές μου με την πολιτική. Όταν όμως σου το ζητάει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, οφείλεις να είσαι παρών και να αποδεχθείς την πρόταση, έχεις υποχρέωση και τιμή να πεις «ναι». Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς είναι θεσμικός παράγοντας και δεν μπορεί να εμπλακεί στο κυνήγι του σταυρού για τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο. Με τον κύριο Αντώνη Σαμαρά με συνδέει μια γνωριμία τα τελευταία τριάντα χρόνια», ανέφερε ο κύριος Γιώργος Μουρούτης.