Ευρωεκλογές: Πώς μοιράζονται τα κόμματα τις έδρες με βάση τις δημοσκοπήσεις
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Ευρωεκλογές: Πώς μοιράζονται
Μαρσάρουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία στην τελευταία στροφή πριν από τις ευρωεκλογές, με στόχο την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης. Οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποιούν ένα μπαράζ περιοδειών, όπου αναφέρονται στο διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης με έμφαση να δίνεται σε θέματα οικονομίας και καθημερινότητας.
Την ίδια ώρα, φωτιά έχουν πάρει τα κομπιουτεράκια των κομμάτων, γιατί προσπαθούν να υπολογίσουν πώς θα μοιραστούν 21 έδρες με βάση τα αποτελέσματα προηγούμενων δημοσκοπήσεων. Τη νύχτα των εκλογών, φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ανησυχία για το πού θα είναι περίπου πέντε κόμματα, σύμφωνα με μετρήσεις που είναι σχετικά κοντά σε ποσοστό 2,5%.
Εάν η Νέα Δημοκρατία είναι κοντά στο 33%, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει 8 έδρες, όσες και το 2019.
Από την πλευρά του, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως “αν επιλέξουμε, στοχεύουμε στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ευρωβουλευτών που μπορούμε. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος που θέτουμε.”
Από εκεί και πέρα, ο δεύτερος στις δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί κοντά στο 16 – 17% για να κερδίσει 4 έδρες.
Αν δεν υπάρξει μέχρι στιγμής αντιστροφή στις δημοσκοπικές προβλέψεις, σύμφωνα με το ποσοστό που καταγράφεται στις μετρήσεις, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει 3 έδρες.
Να σημειωθεί ακόμα πως με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δύο έδρες διεκδικεί η Ελληνική Λύση και επίσης δύο το ΚΚΕ και μένει να φανεί ποιο κόμμα θα είναι τελικά στην τέταρτη θέση. Μέχρι τώρα στην εκτίμηση ψήφου οι μετρήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.
Στην πραγματικότητα, εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι δημοσκοπικές προβλέψεις, απομένουν 2-3 έδρες, τις οποίες φαίνεται πως θα μοιραστούν μικρότερες πολιτικές δυνάμεις. Για οποιοδήποτε από τα μικρότερα κόμματα να πάρει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να γράψει 3 πριν από το ποσοστό. Ωστόσο, το απαιτούμενο ποσοστό δεν είναι μόνο σταθερό, αλλά εξαρτάται και από το ποσοστό των κομμάτων που θα βρίσκονται εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, η Πλεύση Ελευθερίας, η συντηρητική Νίκη και η Νέα Αριστερά θα διεκδικήσουν τις υπόλοιπες έδρες, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ασφάλεια μια εκτίμηση, γιατί καταγράφονται μεταβολές. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις αναφορικά με τις επιδόσεις της Φωνής Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, των Δημοκρατών του Ανδρέα Λοβέρδου και του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας