Πολιτική

Πίεση Μητσοτάκη στα δεξιά της ΝΔ

Πίεση Μητσοτάκη στα δεξιά της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πρωθυπουργική βαρύτητα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες διαρροές προς Νίκη και Ελληνική Λύση.

Εδώ και μία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το παρών σε οκτώ εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή στον Έβρο, στην Πιερία, την Ημαθία και την Πέλλα, στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Καστοριά, ο πρωθυπουργός θέτει σε προτεραιότητα στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, τις περιοχές, όπου τους τελευταίους μήνες, η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει «ρωγμές».

Παρά το γεγονός ότι σε καμία δημοσκόπηση δεν αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία της κυβερνητικής παράταξης, ήδη από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες καταγράφονται υψηλά ποσοστά κομμάτων που τοποθετούνται στα “δεξιά” της Νέας Δημοκρατίας. Το τελευταίο διάστημα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν περαιτέρω ενίσχυσή τους, γεγονός που έχει τεθεί σε συναγερμό το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιδράσει στη ρητορική ορισμένων κομμάτων, όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη, μιλώντας για “ψευτοπατριώτες” και αυτούς που “εργαλειοποιούν την πίστη”. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αντιτίθεται σε αυτήν την προσέγγιση, επισημαίνοντας την πραγματική πατριωτική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή περιλαμβάνει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και της άμυνας, την ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, τη διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων μέσω της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος με την υποστήριξη της Ευρώπης.

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, στην Πιερία, όπου η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 38,8%, η Νίκη συγκέντρωσε 9,25% και η Ελληνική Λύση 7%. Στην Πέλλα, με τη Νέα Δημοκρατία στο 38,41%, η Ελληνική Λύση συγκέντρωσε 7,65% και η Νίκη 7,15%, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης, η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε στο 40,11%, η Ελληνική Λύση στο 7,95% και η Νίκη στο 6,49%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε αυτές τις περιοχές με σκοπό να ενισχύσει την εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας και να αποτρέψει την απώλεια ψήφων προς τα δεξιά. Στην Κοζάνη, μίλησε για την εμπιστοσύνη που οι πολίτες έδειξαν στο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές και την ανέφερε ως επιταγή ευθύνης που η κυβέρνηση θα εκπληρώσει με σκληρή δουλειά. Επίσης, τόνισε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την αυτοπεποίθηση της χώρας στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Επισήμανε ότι οι εκλογές της 9ης Ιουνίου θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπείται στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης.

Στην πρώτη γραμμή, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη μεταναστευτική πολιτική και την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, τονίζοντας ότι η χώρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προστασία των συνόρων της και στη μετατροπή των ελληνικών συνόρων σε σύνορα της Ευρώπης. Επίσης, επανέλαβε τη σημασία των ευρωπαϊκών πόρων, αναφέροντας ότι προσωπικά διαπραγματεύθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, την ενεργειακή πολιτική και το δημογραφικό ζήτημα, και ζήτησε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Τέλος, έθεσε το δίλημμα της κάλπης, επισημαίνοντας ότι η απάντηση στην αντιπολίτευση πρέπει να είναι ένα μήνυμα σταθερότητας, καθώς η αντιπολίτευση μετέτρεψε τις ευρωεκλογές σε ένα άτυπο δημοψήφισμα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι περιοδείες του Πρωθυπουργού έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα συνένωσης για τη Νέα Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός επικεντρώνεται σε θέματα καθημερινής σημασίας για τους πολίτες, κάτι που ενισχύει την άποψη της κυβέρνησης ότι οι ευρωεκλογές επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες. Αυτό φαίνεται σε έργα υποδομής όπως η χρηματοδότηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, που αποτυπώνει την παρουσία της Ευρώπης.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προσφέρει μια σοβαρή εναλλακτική πολιτική πρόταση. Αντίθετα, αναφέρθηκαν σε έναν φτηνό και λαϊκίστικο πατριωτισμό από τη δεξιά πλευρά, καθώς και σε έναν άμορφο λαϊκισμό που συνδυάζει το lifestyle με ακοστολόγητες προτάσεις.

Η τελευταία δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την τάση συσπείρωσης της κυβερνητικής παράταξης, δίνοντας στην εκτίμηση ψήφου από 31,1% – 35,5% στη Νέα Δημοκρατία. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό από 14% – 17% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ (10,8% – 13,4%), το ΚΚΕ (7,1% – 9,5%), η Ελληνική Λύση (8,7% – 11,1%), η Νίκη (2,5% – 4,1%), η Πλεύση Ελευθερίας (3% – 4,6%) και η Νέα Αριστερά (2,1% – 3,5%), ενώ στο ανώτατο όριό τους φτάνουν το 3% το ΜέΡΑ25, οι Δημοκράτες και η Φωνή Λογικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments