Γιαννακοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικό κόμμα, όχι κόμμα διαμαρτυρίας
Πηγή Φωτογραφίας: ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: "ΚΥΡΩΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ"(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι μεγάλο και σημαντικό. «Δεν πρέπει να το ξεχνάμε όταν το 90% των αποφάσεων που μας αφορούν λαμβάνονται ουσιαστικά στην Ευρώπη», τονίζει η Νάντια Γιαννακοπούλου σε συνέντευξή της στο Newsbeast. Παρ’ όλα αυτά, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, όπως και η ίδια φυσικά, πως η κάλπη της 9ης Ιουνίου έχει και χαρακτήρα εθνικών εκλογών. «Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η ασυμμετρία στο πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίζουν να λειτουργούν με αυτή την αλαζονεία, χωρίς να πάρουν ένα ηχηρό μήνυμα», σημειώνει.
Συνάντησα την κυρία Γιαννακοπούλου στο κέντρο της Αθήνας και βάλαμε πάνω στο τραπέζι όλα τα θέματα. Αν και οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ τρίτη δύναμη, η ίδια ξεκαθαρίζει πως «είμαστε κυβερνητικό κόμμα, δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Το ΠΑΣΟΚ πάντα υποεκπροσωπούνταν στις δημοσκοπήσεις προεκλογικά. Με τη συσπείρωση των δυνάμεών μας και με σωστή στρατηγική, θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας», μου είπε. Κι αν δεν το καταφέρουν; Θα τεθεί θέμα ηγεσίας; Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να μπει σε μια απαισιόδοξη κουβέντα και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι «πώς θα μπορέσουμε να είμαστε τώρα το δεύτερο κόμμα».
Νιώθει πως η παράταξη αναγεννήθηκε μέσα από την κάθαρση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. «Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει πάνω του όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης», τονίζει. Το DNA του κόμματος, μαζί με την ιστορία του και τις νέες ιδέες, σύμφωνα με την κυρία Γιαννακοπούλου, μπορούν να το φέρουν το 2027 στο κυνήγι της εξουσίας. Είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως όλοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ πιο εξωστρεφές. «Αυτή είναι η έννοια του ΠΑΣΟΚ: η εξωστρέφεια. Ήταν πάντα ένα κίνημα λαού», τόνισε.
Ακολουθεί η συνέντευξη της Νάντιας Γιαννακοπούλου.
– Ας ξεκινήσουμε με τις αρμοδιότητές σας. Είστε τομεάρχης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πιστεύετε πως η κοινωνία θέλει μια πιο σκληρή αστυνομία; Η δική σας πρόταση είναι για ένα πιο αστυνομοκρατούμενο κράτος;
Δεν μιλάμε για μια πιο σκληρή αστυνομία. Μιλάμε για μια πιο αποτελεσματική αστυνομία. Για μια αστυνομία η οποία θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει. Όπως ορίζεται με βάση τα πρωτόκολλα. Και να φέρνει αποτέλεσμα. Δυστυχώς, αυτό που είδαμε και με το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους είναι ότι υπάρχει ένα τμήμα του προσωπικού της ελληνικής αστυνομίας που λειτουργεί με έναν πιο γραφειοκρατικό τρόπο. Με έναν «ωχαδερφισμό». Αυτό όμως δεν αποτυπώνει τη συνολική εικόνα της αστυνομίας. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι έτσι. Χρειάζεται, όμως, μια ριζική αναδιοργάνωση της αστυνομίας. Ο κύριος Χρυσοχοΐδης, ο μακροβιότερος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, περίμενε τώρα να ανακαλύψει ότι χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση; Δεν το γνώριζε; Δεν είχε δει πιο πριν ότι υπάρχει μια αποδιάρθρωση; Πρέπει να πάνε οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Να γίνει σωστή κατανομή και αναγνώριση του επικίνδυνου. Αυτό δεν είναι ένα συνδικαλιστικό αίτημα το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης το υιοθετούμε για να χαϊδεύουμε αυτιά. Σε καμία περίπτωση. Είναι όμως αδιανόητο το επάγγελμα του αστυνομικού να μην αναγνωρίζεται ως επικίνδυνο. Αυτό λέμε. Το έχω ζητήσει σε 3-4 επίκαιρες ερωτήσεις. Η κυβέρνηση θέλει απλά να τους χαϊδεύει στην πλάτη.
– Γιατί η εκάστοτε αντιπολίτευση έχει πάντα τις λύσεις και θα τα κάνει καλύτερα από την κυβέρνηση;
Αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό ερώτημα. Ενδεχομένως κάποιος να σκεφτεί γιατί έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να λέει πράγματα κάπως πιο εύκολα. Όμως για το ΠΑΣΟΚ αυτό δεν ισχύει. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει πάνω του όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης. Ένα κόμμα του 45% ουσιαστικά διαλύθηκε και πήγε στο 5%. Και τελείωσε τον λαϊκισμό, όχι απλά των δικών του χρόνων αλλά και παθογένειες για τις οποίες ευθυνόταν η Νέα Δημοκρατία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θυμόμαστε πολύ καλά και πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα και το ονοματεπώνυμο της διακυβέρνησης Καραμανλή και την ευθύνη της σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ένα δυσανάλογο βάρος και αυτή η τόσο δύσκολη πορεία και η διάλυσή μας είναι αυτή που μας βοήθησε και μας έκανε, πλέον, να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά. Να βλέπουμε πού οδηγεί ο λαϊκισμός, ποιες είναι οι συνέπειές του και εντέλει να θέλουμε να κάνουμε μια άλλη αρχή για τη χώρα. Βλέπουμε την πολιτική μέσα από το σοκ το οποίο πέρασε και ο χώρος μας, με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Όχι ως ένα λάφυρο εξουσίας, όπως δυστυχώς νομίζω πως συμβαίνει την περίοδο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλουμε και πρεσβεύουμε μια άλλη αντίληψη πολιτικής. Με πραγματική αξιοκρατία, με τον πολίτη να είναι στο κέντρο. Αυτό ήταν πάντα το ΠΑΣΟΚ. Ποιος έκανε τις μεγαλύτερες τομές για την κοινωνία; Αυτό είναι το DNA μας, αυτή είναι η ιστορία μας. Απαλλαγμένοι από τον λαϊκισμό και όλα αυτά που κυριάρχησαν στο παρελθόν, να μπορούμε αυτό να το ξαναβλέπουμε μπροστά μας.
– Σωστά είναι αυτά που λέτε για τις κοινωνικές τομές που έφερε το ΠΑΣΟΚ. Μήπως όμως έχετε παραμείνει σε εκείνες τις δεκαετίες και δεν εισπράττετε το κλίμα της σημερινής πραγματικής κοινωνίας;
Το ερώτημα είναι πάρα πολύ σωστό. Το ότι είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, την προσφορά μας, τις τομές και ό,τι έχουν κάνει όλοι οι μεγάλοι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ -Παπανδρέου, Σημίτης, όλοι όσοι έχουν περάσει-, αυτό είναι κάτι διαφορετικό με τι οφείλει και πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ τώρα. Πρέπει να κοιτάμε, βεβαίως, προς την ιστορία μας, να κρατάμε τις αρχές μας και τις αξίες μας, αλλά πρέπει να απαντάμε στα σημερινά προβλήματα, τα σύγχρονα. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι. Και σε αυτό δεν μπορούμε να απαντάμε λέγοντας τι ωραία που τα κάναμε κάποτε. Πρέπει να έχουμε έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο. Τι έχουμε να πούμε στους νέους ανθρώπους για τις αλλαγές που έρχονται. Όταν σε όλον τον υπόλοιπο προηγμένο κόσμο μιλούν για τη ρομποτική, για την τεχνητή νοημοσύνη και ότι θα χαθούν πάνω από 30% θέσεις εργασίας και αυτή η κουβέντα στη χώρα μας δεν υπάρχει καν, αυτά είναι πράγματα που πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι. Πρέπει να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τέτοιου είδους ζητήματα, για τα ζητήματα του μέλλοντος. Για το τι ακριβώς σημαίνει, και τι κοστίζει στην οικονομία, η περιβαλλοντική κρίση. Για ζητήματα πραγματικής ισότητας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου. Γιατί, εντέλει, πάνω σε αυτά στηρίζεται ένα ευνομούμενο κράτος. Όλα αυτά και κυρίως τα ερωτήματα του παρόντος και του μέλλοντος, απευθυνόμενοι στα νέα παιδιά, είναι πράγματα που πρέπει να τα δούμε από την αρχή.
– Τι θα κάνατε εσείς εάν ήσασταν κυβέρνηση αφενός για να μην φύγουν οι νέοι στο εξωτερικό και αφετέρου για να επιστρέψουν όσοι αποφάσισαν μια άλλη διαδρομή. Ποιες υλοποιήσιμες ενέργειες θα ήταν ψηλά στην ατζέντα σας;
Πρέπει να δοθούν κίνητρα και να γίνουν βαθιές τομές και αλλαγές που αφορούν το σύνολο της ζωής και της καθημερινότητας της χώρας. Ένας από τους βασικούς λόγους που φεύγουν για το εξωτερικό είναι οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Πρέπει να γίνουν σοβαρές επενδύσεις που δεν θα είναι απλά real estate ή οτιδήποτε άλλο. Θα πρέπει να παράγουν πλούτο. Θα έχουν να κάνουν με την τεχνολογία. Θα πρέπει να προσφέρουν σοβαρές θέσεις εργασίας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να φτιάξεις ένα σοβαρό κράτος, να ξέρει ο άλλος πως στην Ελλάδα δεν πάνε μπροστά μόνο όσοι έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, το λέω και ως Καλαματιανή, ή μόνο όσοι έχουν δόντι. Να ξέρει πως υπάρχει αξιοκρατία.
– Πάμε στις ευρωεκλογές. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Έχουν χαρακτήρα εθνικών εκλογών;
Έχουν και χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Βεβαίως υπάρχει το ευρωπαϊκό διακύβευμα το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε, όταν το 90% των αποφάσεων που μας αφορούν λαμβάνονται ουσιαστικά στην Ευρώπη, πρέπει να γίνει κατανοητό για ποιον λόγο και αξίζει να στηριχτεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πρέπει να μάθει ο κόσμος τις προτάσεις μας, τις θέσεις μας για το κοινωνικό κράτος, για την άρση και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αλλά και για τα νέα ζητήματα που προκύπτουν. Δηλαδή από την ανάγκη δημιουργίας ευρωστρατού, κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας προκειμένου να μην ματώνει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας για να πηγαίνει στα εξοπλιστικά προγράμματα. Μέχρι τα ζητήματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με την Ελλάδα να είναι στους ριγμένους και να μην μπορεί να αντεπεξέλθει. Από εκεί και πέρα όμως, είναι και δίλημμα εθνικών εκλογών. Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η ασυμμετρία στο πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίζουν να λειτουργούν με αυτή την αλαζονεία, χωρίς να πάρουν ένα ηχηρό μήνυμα, ένα ηχηρό χαστούκι σε αυτές τις ευρωεκλογές. Πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή αντιπολίτευση. Αυτό χρειάζεται ο τόπος. Μια θεσμική ισχυρή αντιπολίτευση. Όχι αντιπολίτευση με όρους lifestyle ή οτιδήποτε άλλο. Μια αντιπολίτευση που θα πιέσει, που θα κάνει πραγματικά την κυβέρνηση να ιδρώσει. Να δώσει απαντήσεις. Να ελεγχθεί πραγματικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ. Να είναι δεύτερη δύναμη. Ένα ισχυρό κόμμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει μέσα στα επόμενα χρόνια μέχρι τις εθνικές εκλογές να ανασυνταχθεί και να χτυπήσει στα ίσα τον κύριο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε κυβερνητικό κόμμα, δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας.
– Δημοσκοπικά δεν βλέπουμε να το θέλει ο κόσμος; Δεν φαίνεται να καρπώνεστε όσο θα θέλατε ούτε τη φθορά της κυβέρνησης, ούτε τα όσα έγιναν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Εμείς δεν ανήκουμε σε αυτούς που, όταν είναι καλές οι δημοσκοπήσεις, λέμε τι καλές που είναι και όταν είναι κακές, λέμε δεν τις πιστεύουμε. Τις παρακολουθούμε πάντα με μεγάλη προσοχή. Και τις μελετάμε. Μελετάμε και τα ποιοτικά στοιχεία. Προβληματιζόμαστε. Τι κάνουμε καλά, τι δεν κάνουμε. Άρα, ναι. Ένας προβληματισμός υπάρχει. Μην βιαζόμαστε όμως. Το ΠΑΣΟΚ πάντα υποεκπροσωπούνταν στις δημοσκοπήσεις προεκλογικά. Με τη συσπείρωση των δυνάμεών μας και με σωστή στρατηγική, θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.
– Έχουν γίνει στρατηγικά λάθη μέχρι τώρα;
Η πορεία μας και τι ήταν σωστό ή λάθος θα κριθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών. Εγώ ξέρετε πολύ καλά πως, όταν έχω μια άποψη, τη διατυπώνω πάντα με παρρησία στα όργανα του κόμματος. Και πάντα πειθαρχώ στις συλλογικές αποφάσεις και δίνω τον αγώνα μου με όλες τις δυνάμεις. Όσες φορές έχω διαφωνήσει, το έχω πει στα όργανα και ακολουθώ.
– Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι όσο εξωστρεφής θα έπρεπε;
Όλοι οι πρόεδροι επιδιώκουν το ΠΑΣΟΚ να είναι εξωστρεφές. Αυτό θέλουμε και αυτό πάντα κρίνεται.
– Με τι ποσοστό θα ήσασταν ευχαριστημένοι;
Θέλουμε τη δεύτερη θέση και το δυνατότερο υψηλό ποσοστό που μπορούμε.
– Αν πάρετε 17% και βγείτε τρίτο κόμμα, είναι αποτυχία;
Γι’ αυτό έχει τοποθετηθεί πρωτίστως ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το έχει θέσει με τον πιο καθαρό τρόπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
– Ο Λοβέρδος σάς κάνει ζημιά;
Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, στρουθοκαμηλίζει. Οποιαδήποτε διάσπαση, σε οποιοδήποτε κόμμα, καταλαβαίνετε πως είναι κάτι που κάνει ζημιά.
– Αν πάει κάτι στραβά στις ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται να τεθεί θέμα ηγεσίας;
Δεν θέλω να μπω σε μια τέτοια κουβέντα. Είναι μια κουβέντα απαισιόδοξη και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ενταχθεί σε όλη αυτή τη διάθεση και τη μαχητικότητα που οφείλουμε να έχουμε και τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε μέχρι τις ευρωεκλογές. Το μόνο το οποίο σκέφτομαι είναι πώς θα μπορέσουμε να είμαστε τώρα το δεύτερο κόμμα και το κόμμα που θα κυβερνήσει τη χώρα το 2027.
– Είστε ανοιχτοί σε μια συνεργασία κομμάτων;
Ενόψει ευρωεκλογών, οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα είναι λάθος. Και εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε να χτυπήσουμε τη δεύτερη θέση. Ο στρατηγικός μας αντίπαλος είναι ένας, η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά δεν μπορούμε να πούμε «περάστε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πάρτε εσείς τη δεύτερη θέση». Θέλουμε εμείς το δεύτερο κόμμα. Μέχρι τις ευρωεκλογές, είναι ξεκάθαρη η μάχη που δίνουμε και τι διεκδικούμε. Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να βρει κοινά σημεία και συμμάχους – όπως έγινε στην πρόταση μομφής. Αυτό δείχνει κάτι, αλλά προϋποθέτει να έχουν συναντίληψη στα σημαντικά θέματα. Δεν έχουμε δει να υπάρχει κάτι τέτοιο σε σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου. Ο κύριος Κασσελάκης επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι αυτός που ουσιαστικά βρίζει τον Κασσελάκη λέγοντας πως είναι εκβιαζόμενος; Ποτέ δεν ξεχνά να επιτεθεί με μεγαλύτερο μένος στο ΠΑΣΟΚ. Άρα κάποιος αυτή τη στιγμή δυναμιτίζει οποιαδήποτε συζήτηση για να υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες, όπου και αν υπάρχει συναντίληψη. Πάμε στις ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίπαλός μας. Οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται χωρίς σύγκλιση προγραμμάτων ή θέσεων είναι παντελώς έωλη.
– Γιατί η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει επιλέξει να βάλει απέναντί της τον Στέφανο Κασσελάκη και όχι τον Νίκο Ανδρουλάκη; Σας προβληματίζει αυτό;
Καθόλου. Το θεωρούμε αναμενόμενο, γιατί βολεύει πάρα πολύ. Ο κύριος Κασσελάκης διευκολύνει τον κύριο Μητσοτάκη. Είναι πανεύκολος αντίπαλος.
– Το lifestyle στην πολιτική κάνει κακό; Πώς κρίνονται οι πρακτικές του Στέφανου Κασσελάκη;
Νομίζω, ναι. Γιατί διώχνει την πραγματική κουβέντα για τα πραγματικά προβλήματα. Τη βγάζει από το επίκεντρο και βάζει στη θέση τους lifestyle θέματα. Όταν οι έλληνες πολίτες ζουν την κρίση κατοικίας και γίνονταν εκπομπές για το σπίτι του κυρίου Κασσελάκη στο Κολωνάκι, αφενός είναι καρφί στο μάτι του μέσου Έλληνα και αφετέρου δεν δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε το τεράστιο πρόβλημα το οποίο υπάρχει και νέα παιδιά δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους. Άρα κάνει κακό ή δεν κάνει; Βεβαίως και κάνει. Τι πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη; Μόνο ατάκες λέει και πολλές φορές είναι και λάθος. Παντελώς ανακόλουθες με αυτά που κάνουν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας