Επιχείρηση «στροφή προς τα Αριστερά» φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες από τον Στέφανο Κασσελάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε έναν κατά πολλούς απροσδόκητο ελιγμό, να στοχεύει σε ακροατήρια με πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που έχουν αποστασιοποιηθεί από τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και την ηγεσία του.
Αγνοώντας προσωρινά τις έντονες αντιπαραθέσεις σχετικά με εθνικά θέματα που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεγγίσει άλλες πολιτικές ομάδες όπως η Πλεύση Ελευθερίας, η ΜέΡΑ 25 και οι αποχωρήσαντες από το κόμμα, με σκοπό να ενώσει ένα κοινό που αισθάνεται αποξενωμένο από την τρέχουσα κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Με δηλώσεις όπως “είμαι ένας λαϊκός αριστερός” και την υποστήριξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικά με τα Τέμπη, προσπαθεί να προσελκύσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Επίσης, φαίνεται να έχει μια πιο φιλική στάση απέναντι στο νεανικό κοινό που ενδεχομένως συμπαθεί τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Η αρνητική ανταπόκριση από τους Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη, μαζί με την επιθετική ρητορική της Νέας Αριστεράς, δεν προκάλεσε έκπληξη ούτε εντός ούτε εκτός της Κουμουνδούρου. Το “άνοιγμα” του Κασσελάκη είχε ως στόχο τα ακροατήρια και όχι τις ηγεσίες των κομμάτων. Ο αριστερός κόσμος και το αντισυστημικό ακροατήριο δεν αντιδρούν θετικά στη Νέα Αριστερά, ενώ το ΜέΡΑ25 φαίνεται να επανεμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις. Η διεμβόλιση αυτού του εκλογικού ακροατηρίου είναι σημαντική για την Κουμουνδούρου, ενώ η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πιο “χαλαρή”. Έτσι, η Κουμουνδούρου επιμένει ότι μόνο ένα υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα, η περιορισμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδικαλιστικούς χώρους προκάλεσε ανησυχία στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η μείωση του ποσοστού στις εκλογές του ΤΕΕ, μαζί με την έλλειψη οργανωμένης παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στις φοιτητικές εκλογές, αποκαλύπτουν την απουσία του κόμματος σε τομείς που η Αριστερά συνήθως επικεντρώνεται. Επομένως, οι προσπάθειες ενσωμάτωσης αριστερής πολιτικής ρητορικής μπορεί να στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτού του κενού.
Ταυτόχρονα, όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται πως θέλει να σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια νέα εποχή, διεκδικώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του ηγέτη μιας νέας «μεγάλης Αριστεράς». Το άνοιγμα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον Γιάνη Βαρουφάκη, δύο πρόσωπα τα οποία είχαν έρθει σε ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα το 2015, πιθανώς να λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση, ότι δηλαδή οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν υπάρχουν πια. Ταυτόχρονα, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσει να προτάσσει την ανάγκη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συστήνεται ως η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται το άνοιγμα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τα οποία «τα χνώτα ταιριάζουν» και η επιχείρηση «σμίκρυνσης» του Νίκου Ανδρουλάκη διά χειρός Κασσελάκη («δεν προτίθεμαι να τον πάρω τηλέφωνο», «ας μας πει τι θέλει να κάνει»).
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο, δεν δίστασε να ανταποκριθεί στην πρόκληση που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για “ιδιότυπη ασυλία της ΝΔ και της ολιγαρχίας” προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδιαφέρον παρουσίασε η επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να μην αναφερθεί καν στον κ. Κασσελάκη ως πολιτικό πρόσωπο.
Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά επέλεξε να κατακρίνει τη δήλωση του κ. Κασσελάκη ότι δεν θα είχε πρόβλημα με μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Κομισιόν. “Τα σχόλια είναι περιττά. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ακούν και κρίνουν”, σχολίασαν χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ 25, τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε τον Στ. Κασσελάκη “ουρανοκατέβατο”, όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε ότι “αν μας καλέσει ο Κασσελάκης σε συζήτηση θα του “κόψουν το συνάλλαγμα” οι ολιγάρχες”, επιβεβαίωσαν την απόσταση των κομμάτων τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.