Με άρωμα ευρωεκλογών η συζήτηση πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια
Πηγή Φωτογραφίας: [369270] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Στο κόκκινο σκαρφαλώνει το πολιτικό θερμόμετρο εν όψει της αυριανής συζήτησης που θα διεξαχθεί στη Βουλή για το μείζον ζήτημα που ταλανίζει τα νοικοκυριά, αυτό της ακρίβειας. Η αντιπολίτευση αναμένεται να στριμώξει την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει λόγο για «ντιμπέιτ» εν όψει των ευρωεκλογών.
Τη συζήτηση πυροδότησε το αίτημα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, να γίνει συζήτηση της προ ημερησίας διάταξης για το θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Στη μακρά συνεδρίαση, η αντιπολίτευση αναμένεται να εκτοξεύσεις μύδρους κατά της κυβέρνησης, για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, για τα μέτρα που έχει λάβει, και κυρίως για τα μέτρα που δεν έχει λάβει, ενώ και η φορολόγηση των συντάξεων θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.
Πριν από περίπου ένα μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, ενώ επισήμανε πως «έχουμε καταθέσει δύο ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό (15 Μαρτίου & 4 Απριλίου), οι οποίες εδώ και έξι εβδομάδες δεν εισέρχονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής».
Αναλυτικά το κείμενο του αιτήματος για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με βάση το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, που διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, έχει ως εξής: «Η συνεχιζόμενη ακρίβεια σε σειρά βασικών αγαθών, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, φέρνει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, που σχεδόν κάθε εβδομάδα έρχονται αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις στα ράφια των σουπερμάρκετ και στα πρατήρια καυσίμων, αλλά και κλάδους της οικονομίας όπως η αγροτική παραγωγή και ο δευτερογενής τομέας. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα σημαντικές παραγωγικές μονάδες της χώρας βάζουν λουκέτο, ως απόρροια ιδίως της ενεργειακής κρίσης.
Η χώρα μας τα τελευταία 3 χρόνια κατακτά συχνά αρνητικές πρωτιές στο κόστος ενέργειας (ρεύματος και καυσίμων) κάτι που επαναλαμβάνεται και επιβεβαιώνεται το τελευταίο διάστημα στα πρατήρια της χώρας. Εντός του Μαρτίου, πριν από την πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα καταγράφηκε ως η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη στη βενζίνη, ενώ ακόμα και χωρίς τους υψηλότατους φόρους η τιμή της αμόλυβδης υπήρξε μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο πληθωρισμός αυξάνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη γενική περίπτωση στην Ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός μειώνεται (3% σε 3,4 μήνες έναντι 2% σε 3,1 μήνες). Το ίδιο ισχύει και για τον διαρθρωτικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας), με τον πληθωρισμό να επιταχύνεται στο 3% τους 3,4 μήνες και στο 2% τους 3 μήνες, αλλά να πέφτει στην Ευρωζώνη.
Οι παραπάνω συγκρίσεις διαψεύδουν εν μέρει τόσο την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που διενεργούν οι κρατικές υπηρεσίες όσο και την αφήγημα της εισαγόμενης ακρίβειας.
Τέλος, το κείμενο του αιτήματος της αντιπολίτευσης καταλήγει αναφέροντας ότι “το ζήτημα της ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, καθώς και οι επιχειρήσεις.”Αντίθετα, οι κυβερνητικές πολιτικές όχι μόνο φέρνουν συνέπειες, αλλά προστατεύουν και τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων.”
Ο Σωκράτης Φάμελος τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ” δεν θα ζητήσει από τη Βουλή ή την αντιπολίτευση, αλλά θα μπει στην αυριανή συζήτηση, απολογούμενος και ελεγχόμενος”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας