Στον Ερντογάν η αρμοδιότητα για το casus belli – Στα “κάγκελα” η αντιπολίτευση
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
Στον ίδιο τον Ερντογάν περνά πλέον η αρμοδιότητα για επιστράτευση και κήρυξη πολέμου, με απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Πρόκειται για αλλαγή που δεν την περίμενε κανείς. Από το 1990 μέχρι και σήμερα η απόφαση ήταν αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης.
Πλέον ο Ερντογάν αποφασίζει μόνος του χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη κάποιου άλλου οργάνου, ενώ και το casus belli είναι απόφαση του προέδρου.
Προηγουμένως η αρμοδιότητα κήρυξης πολέμου και επιστράτευσης ανήκε στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με την υπογραφή του προέδρου Ερντογάν, ο «Κανονισμός Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου» καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την «Οδηγία Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου». Ετσι, η πρακτική που ίσχυε από το 1990 εγκαταλείφθηκε.
Σκοπός της ρύθμισης είναι, όπως αναφέρεται, «να μπορεί να μεταφέρει γρήγορα και αποτελεσματικά όλη την εξουσία και τους πόρους του κράτους από κατάσταση ειρήνης σε κατάσταση επιστράτευσης ή πολέμου». Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, με τον τρόπο αυτό ο κ. Ερντογάν παίρνει στα χέρια του και το «casus belli», αν και είναι εντελώς απίθανο να προχώρησε σε αυτή την κίνηση για τον συγκεκριμένο σκοπό. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση με ψήφισμά της (8/6/1995) εξουσιοδότησε την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα (εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδας) σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των έξι ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο.
Στα “κάγκελα” η αντιπολίτευση
Η εν λόγω απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκρούει στις σφοδρές αντιπολιτευτικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τον Ενγκινγιούρτ, Αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, “όλες οι δικτατορίες έρχονται πάντα με το αφήγημα της ομαλοποίησης. Αν δείτε τον Χίτλερ, έγινε Χίτλερ πάντα με την ομαλοποίηση και την κανονικότητα. Έτσι και ο Μουσολίνι και ο Στάλιν πάντα μιλούσαν για ομαλοποίηση. Όπως και το σημερινό καθεστώς του Ιράν, ήρθε ως επαναστάση και συνεργάστηκε με τους μαρξιστές και μετά τους τσάκισε».
Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV τονίζει πως “καταργήθηκε ο κανονισμός επιστράτευσης και κήρυξης πολέμου που ίσχυε επι 34 χρόνια . Με τον νέο νόμο όλη η εξουσία επιστράτευσης και κήρυξης πολέμου δόθηκε στον πρόεδρο της χώρας”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας