Γεωπολιτικά

Ευχαρίστησε Ελλάδα και Κύπρο ο πρόεδρος της Σερβίας για την αποχή από το ψήφισμα της Σρεμπρένιτσα

Ευχαρίστησε Ελλάδα και Κύπρο ο πρόεδρος της Σερβίας για την αποχή από το ψήφισμα της Σρεμπρένιτσα

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Από τη Νέα Υόρκη ο Σερβος προεδρος Αλεξάνταρ Βουτσιτς υποστηριξε ότι με αυτο το ψηφισμα ανοιγει το Κουτι της Πανδωρας, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η συντιπτική πλειοψηφία συνολικά 107 κρατών - μελών του ΟΗΕ δεν το υπερψήφισε.

Αμεσως μετα την υιοθετηση απο την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ του ψηφίσματος για την καθιερωση της 11ης Ιουλίου ως “Διεθνούς Ημέρας Προβληματισμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995”, πολίτες στο Μαυροβούνιο βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντιά του. Κρατώντας σημαίες της Σερβιας, της Ρωσίας αλλά και του Μαυροβουνίου, έκαναν λόγο για προδοσία.

Από τη Νέα Υόρκη ο Σερβος προεδρος Αλεξάνταρ Βουτσιτς υποστηριξε ότι με αυτο το ψηφισμα ανοιγει το Κουτι της Πανδωρας, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η συντιπτική πλειοψηφία συνολικά 107 κρατών – μελών του ΟΗΕ δεν το υπερψήφισε. Μάλιστα, έκανε ονομαστική αναφορά ευχαριτώντας ειδικά την Κινα, την Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ουγγαρία που ήταν από τις χώρες που το καταψήφισαν, αλλά και την Ελλάδα, την Κύπρο και την Σλοβακία που ήταν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που απείχαν και με αυτόν τον τρόπο εξέφρασαν την διαφωνία τους, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν.

Από την πλευρά της η Γαλλία ζήτησε μετά το ψηφισμα για την Σρεμπρένιτσα να γίνουν κινησεις συμφιλιωσης στη Βοσνια Ερζεγοβίνη και συνολικα στα Δυτικά Βαλκάνια. «Η Γαλλία καλεί τους πολιτικούς ηγέτες των χωρών αυτής της περιοχής να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα. Εναπόκειται σε εμάς να κοιτάξουμε προς το μέλλον, κάνοντας τη δημιουργία της Διεθνούς Ημέρας Προβληματισμού και Μνήμης της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα ευκαιρία για εργασία προς την κατεθυνση της συμφιλίωσης στη βάση του σεβασμού των αναμνησεων και της αλληλεγγύης προς όλα τα θύματα», δήλωσε ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέ.Με ικανοποίηση παρακολούθησαν στις τηλεορασεις τους την συνεδριαση της ΓΣ του ΟΗΕ επιζήσαντες από την προ σχεδόν 30ετίας σφαγή. Ωστόσο η Μετζα Ντζογκαζ που έχασε το 1995 τον αντρα της, τους τρεις γιους της και ένα εγγόνι, επισήμανε ότι κανένα ψηφισμα δεν θα τους φέρει πίσω. Δεν έλειψαν πάντως και εκείνοι που ένιωθαν οργή για τις χώρες που καταψήφισαν ή απείχαν, καλώντας να μπουν τα ονόματά τους στον επονομαζόμενο Πυλώνα της Ντροπής που θα κατασκευαστεί στο Μνημείο για τα Θυματα των γεγονοτων της Σρεμπρενιτσα κατα την διαρκεια του γιουγκοσλαβικου εμφυλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments