Πολιτική

Κοινοβουλευτικό debate για την οικονομία

Κοινοβουλευτικό debate για την οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: [369711] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Γύρω από την ακρίβεια και την καθημερινότητα περιστρέφεται η σημερινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Σε ένα “κοινοβουλευτικό” debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να μετατραπεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι ευρωκάλπες. Το πολωμένο προεκλογικό κλίμα, το οποίο αποτυπώνεται μέρες τώρα στις περιοδείες και σε όλη την πολιτική δραστηριότητα των αρχηγών, αναμένεται να μεταφερθεί εντός του Κοινοβουλίου πριν κλείσει για τις ευρωεκλογές, μετατρέποντας τη συζήτηση σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και με υψηλούς τόνους.

Η συζήτηση προκλήθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ακρίβεια και τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων, καθώς και στην άρνηση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα προς όφελος της κοινωνίας.

Η οικονομία είναι ήδη σημαντικό θέμα στην πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι αποτελεί προνομιακό πεδίο και συγκριτικό πλεονέκτημα για αυτήν. Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως “ευχάριστο γεγονός” από την κυβέρνηση, ειδικά από εκείνους που κάνουν λόγο για λεφτόδεντρα. Η περίοδος της συζήτησης είναι προνομιακή, καθώς συμπίπτει με την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να απευθύνει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις πρακτικές αισχροκέρδειας των πολυεθνικών στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόταση του Μητσοτάκη έχει ήδη λάβει θετική ανταπόκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η σημερινή συζήτηση θα δώσει στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να αναπτύξει τη μάχη που η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια για τον εξορθολογισμό της αγοράς και την καταπολέμηση της ακρίβειας. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν ως στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών που πλήττονται από τις υψηλές τιμές. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα ελεγκτικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι τα μέτρα έχουν ήδη θετικά αποτελέσματα, αλλά η προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος συνεχίζεται. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, όπως οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και η μείωση της ανεργίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί και η απασχόληση έχει αυξηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 χρόνων.

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα θέματα που απασχολούν την προεκλογική ατζέντα, από την οικονομία έως τη δικαιοσύνη, την υγεία και την παιδεία. Η κυβέρνηση έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και προωθεί πολιτικές και μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε αυτό το στόχο, για τον οποίο η κυβέρνηση δίνει καθημερινά μάχη, αντιμετωπίζοντας προβλήματα και αδικίες του παρελθόντος και τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού αναμένεται να μπει και το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο “απορρίπτεται ως ανεφάρμοστο” για το Μέγαρο Μαξίμου και όπως αναμένεται να υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βασίζεται σε ανύπαρκτα “λεφτόδεντρα” και σε ακοστολόγητες προτάσεις που μπορεί να επιστρέψουν τη χώρα σε εποχές χρεοκοπίας και μνημονίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments