Μητσοτάκης: Κάθε συνέντευξη Κασσελάκη μας κοστίζει 10 δισ. ευρώ
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
«Αυτά που άκουσα σχετικά με την αξιολόγησή σας για την ευρωπαϊκή σύγκλιση της χώρας είναι ακριβώς ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Μας είπατε ότι αποκλίνουμε από την Ευρώπη. Άραγε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς πολλαπλάσιους του μ.ο. της Ευρωζώνης συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Όταν τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Όταν το 50% του ΑΕΠ της χώρας είναι εξαγωγές, επενδύσει σε ανάπτυξη και καινοτομία, συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Όταν όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα χαιρετίζουν τη μεγάλη οικονομική πρόοδο; Όταν διαπραγματευτήκαμε επί πέντε μέρες το Ταμείο Ανάκαμψης, παίξαμε ή όχι ένα σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη;
Η χώρα που αποκλίνει από την Ευρώπη, όπως υποστηρίζετε, γιατί έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πλαφόν ενέργειας στο φυσικό αέριο και την μεταναστευτική πολιτική; Αποκλίνει ή συγκλίνει η χώρα με την Ευρώπη ως προς τις επίσημες διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα του κράτους δικαίου; Συγκλίνει».
Απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, ο πρωθυπουργός απάντησε στην κατηγορία αυτού ότι η κυβερνητική πολιτική ευνοεί τους λίγους. «Το διαψεύδουν πολλές από τις πρωτοβουλίες μας, όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, κατάργηση φόρου γονικών παροχών, μείωση φορολόγησης στις επιχειρήσεις, επίδομα γέννας σε κάθε νέα γέννηση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όμως η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει με την Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της».
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την παράθεση διαστρεβλωμένων στοιχείων και ανέφερε, ως παράδειγμα, το γεγονός ότι η Ισπανία μετά τη μείωση του ΦΠΑ έχει σχεδόν ίδιο πληθωρισμό με την Ελλάδα στα τρόφιμα, αλλά με τεράστιες απώλειες εσόδων».
Επανερχόμενος στο κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «15,1 δις ευρώ κοστολογούνται τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ από ΓΛΚ μόνο το 2024. Δεν έχω προσθέσει σε αυτά τον 13ο και 14ο μισθό, άλλα 2,2 δις. Μετά στην υγεία 5,8 δις είναι οι δαπάνες και είπε ο αρχηγός σας ότι θα δώσετε άλλο 5%, δηλαδή άλλα 11 δις. Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη μας στοιχίζει 10 δις ακόμα. Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό το 2015, όταν μια οργισμένη κοινωνία σας πίστεψε και την εξαπατήσατε. Το ψέμα έχει γίνει μέρος του DNA σας. Το δοκιμάσατε πάλι το 2023 και έρχεται τώρα ο νέος αρχηγός σας με νέο περιτύλιγμα με ακόμα περισσότερες υποσχέσεις. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματά σας. Μήπως να σκεφτείτε τι έκανε εσάς να πάτε από το 32 το 17% στις περσινές εκλογές; Οι πολίτες έχουν δίκιο. Συζήτηση με αυτούς τους όρους και με έναν τέτοιο λαϊκισμό πλειοδοσιών είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μπορεί σε κάποια επίπεδα να είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση οι πολίτες, αλλά σίγουρα, έχοντας την δική σας εμπειρία, δεν πιστεύουν ότι, αν ερχόσασταν , θα δίνατε αυτά τα χρήματα χωρίς να χρεοκοπήσει η χώρα την επόμενη μέρα. Πρώτη μου προτεραιότητα είναι να αφήσω οριστικά πίσω την εποχή της χρεοκοπίας».
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική και το ενδεχόμενο ο κ. Κασσελάκης να επισκεφθεί την Παλαιστίνη, ο πρωθυπουργός σχολίασε:
«Καταλαβαίνω και το lifestyle και να φωτογραφίζεσαι με τον οποιοδήποτε, να καθίστασαι ελκυστικός σε κάποιες εκπομπές της τηλεόρασης. Όταν αρχίζετε όμως και φεύγετε από τα εσωτερικά, τα πράγματα γίνονται πιο ανησυχητικά. Άκουσα ότι ο αρχηγός σας θα πάει στην Ραμάλα. Έχετε κανονίσει με ποιους θα συναντηθείτε; Να υποστηρίξουμε τι τελικά; Την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και να πούμε ότι η Χαμάς είναι ντεμί τρομοκρατική οργάνωση; Είναι επικίνδυνη αφέλεια.
Ο αρχηγός σας εκεί και αν χρειάζεται ταχύρρυθμα σεμινάρια. Για την Παλαιστίνη, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και θεωρεί ότι η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να λυθεί στα πλαίσια ενός οδικού χάρτη που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Ψηφίσαμε στον ΟΗΕ υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης, όμως όταν ακούω την Χαμάς να πανηγυρίζει για την φρικιαστική επίθεση εντός του Ισραήλ, δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Η κριτική που έχουμε ασκήσει στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τη Γάζα είναι πολύ σκληρή».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας