Διεθνή

G7: Έτοιμη να κάνει χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων – Απειλεί με αντίποινα η Μόσχα

G7: Έτοιμη να κάνει χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων – Απειλεί με αντίποινα η Μόσχα

Πηγή Φωτογραφίας: Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a military parade on Victory Day, which marks the 79th anniversary of the victory over Nazi Germany in World War Two, in Red Square in Moscow, Russia, May 9, 2024. Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, που συναντήθηκαν στην Ιταλία, δήλωσαν το Σάββατο, «αποφασισμένοι να αυξήσουν τις κυρώσεις» εναντίον του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού τομέα της Ρωσίας για να «μειώσουν» τα έσοδά της, σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κλιμακώνει τις απειλές της προς τη Δύση η Μόσχα, προειδοποιώντας για αντίποινα σε περίπτωση που οι G7 αποφασίσουν να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και να τα χρησιμοποιήσουν στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, όπως δήλωσαν, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, που συναντήθηκαν στην Ιταλία, δήλωσαν το Σάββατο, «αποφασισμένοι να αυξήσουν τις κυρώσεις» εναντίον του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού τομέα της Ρωσίας για να «μειώσουν» τα έσοδά της, σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεταξύ των τρόπων που εξετάστηκαν, οι υπουργοί, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στη Στρέζα στις όχθες της λίμνης Ματζόρε, προτείνουν «να συνεχιστεί η στόχευση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας και των μελλοντικών εξαγωγικών δυνατοτήτων της».

Ήδη, η ομάδα G7 «πάγωσε» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

«Σημειώνουμε πρόοδο στις συζητήσεις μας για πιθανούς τρόπους για να προωθήσουμε τα έκτακτα κέρδη που προκύπτουν από τα ‘παγωμένα’ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας», σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει 13 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να στοχοθετήσει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, που απαγορεύει τη μεταφορά του μέσω της ΕΕ.

Αυτό το νέο πακέτο κυρώσεων που συζητείται θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τη μαύρη λίστα της ΕΕ σε περισσότερες κινεζικές οντότητες που κατηγορούνται ότι προμηθεύουν στρατιωτικές τεχνολογίες στη Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Αυτό το θέμα εξετάζεται επίσης στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος των Οικονομικών της G7, που επιβεβαιώνει ότι τα μέλη της «θα αντιταχθούν στις προσπάθειες αποφυγής ή παράκαμψης των κυρώσεων…».

Σιλουάνοφ: Η Ρωσία θα κάνει ό,τι κάνει και η Δύση εναντίον της

Ο υπουργός Οικονομιών της Ρωσίας Αντον Σιλουάνοφ σχολίασε τα σχέδια της G7 λέγοντας ότι «πάντα η περιουσία άλλων χωρών, ακόμη και ο χρυσός και τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών, είναι ένα ταμπού, για το οποίο δεν ισχύουν καθόλου κυρώσεις. Τώρα η ιδεολογία έχει αλλάξει».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Σιλουάνοφ υποστήριξε ότι οι Δυτικοί λένε: «εντάξει, δεν αφαιρούμε ή δεν αγγίζουμε ακόμη τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, αλλά θα κατευθύνουμε τα έσοδα από τη χρήση τους στους σκοπούς που εμείς καθορίζουμε» και σημείωσε ότι «όσο για τη Ρωσία θα κάνει ό,τι κάνει και η Δύση εναντίον της».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υιοθετήσει μια σειρά κυρώσεων για να προσπαθήσουν να προκαλέσουν ασφυξία στη ρωσική οικονομία με μικρή ωστόσο επιτυχία μέχρι στιγμής.

Το ξαφνικό αίτημα του Πούτιν για ειρήνη προκαλεί ανησυχία σε Ουκρανία και Δύση

Την Παρασκευή το Reuters ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αρχίσει συνομιλίες στη βάση των σημερινών συνθηκών στο μέτωπο.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός – να «παγώσει» τον πόλεμο», δήλωσε πηγή του Reuters, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο.

Με βάση τα όσα γνωρίζουν για τις συζητήσεις στα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν έχει την άποψη ότι τα κέρδη μέχρι στιγμής στον πόλεμο είναι αρκετά για να μπορέσει να «πουλήσει» μια νίκη στον ρωσικό λαό.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».

Η δήλωση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να εκλαμβάνεται αψήφιστα και πρέπει αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη.

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή του CNN, Νικ Πάτον Γουόλς, ο Πούτιν προκάλεσε αναταραχή την Παρασκευή, όταν άρχισε να μιλά ξαφνικά για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, όλα συμβαίνουν τον ίδιο ακριβώς μήνα, κατά τον οποίο η Μόσχα αποφάσισε να εξαπολύσει την τρίτη κατά σειρά εισβολή της εναντίον της Ουκρανίας, στο Βορρά και συγκεκριμένα στο Χάρκοβο.

Το Reuters επικαλέστηκε τέσσερις πηγές, σε ένα ρεπορτάζ δύο βαθιά έμπειρων δημοσιογράφων, ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών που θα «πάγωναν» την τρέχουσα ρωσική κατοχή περίπου του ενός πέμπτου της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν απάντησε σε αυτό το δημοσίευμα υπονοώντας ότι η Ρωσία ήταν πρόθυμη να συζητήσει για ειρήνη, με βάση προηγούμενες συμφωνίες. Υπαινίχθηκε μια αποτυχημένη συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου, το 2022, η οποία κατέρρευσε, κυρίως επειδή οι δυνάμεις της Μόσχας εξακολουθούσαν να αλωνίζουν στο ουκρανικό έδαφος κι ενώ ήδη είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας σφαγές αμάχων γύρω από το Κίεβο.

Η ιδέα που διατυπώθηκε στο δημοσίευμα του Reuters, ήταν ότι ο Πούτιν θα απέφευγε τον διακηρυγμένο στόχο της Μόσχας να καταλάβει όλο το ανατολικό Ντονέτσκ, αλλά και να εξαλείψει την επιμονή του Κιέβου να μην παραδώσει κανένα έδαφος.

Το πλαίσιο των παρατηρήσεων του Πούτιν ήταν καθοριστικό. Έγιναν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο – κάτι που στο παρελθόν συνέβαινε λίγο πριν το Κρεμλίνο χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της ειρήνης. Παράλληλα, οι δηλώσεις αυτές έλαβαν χώρα, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιούνταν κοινές ασκήσεις της Ρωσίας με την Λευκορωσία, με τακτική χρήση πυρηνικών όπλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments