Γεωπολιτικά

Η Ρωσία αυξάνει την επιρροή της στην Ουγγαρία του Όρμπαν

Η Ρωσία αυξάνει την επιρροή της στην Ουγγαρία του Όρμπαν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Οι δεσμοί της Ουγγαρίας με το Κρεμλίνο είναι τόσο σφιχτοί όσο ποτέ κατά το παρελθόν.

Αφού ανακοινώθηκε ότι μια «μεγάλη διεθνής εταιρεία» θα παρείχε ουσιαστική χρηματοδότηση για τη μεγαλύτερη (και συνδεδεμένη με την κυβέρνηση) ποδοσφαιρική ομάδα της Ουγγαρίας Ferencvárosi, γνωρίζουμε τώρα ότι ο χορηγός είναι πιθανό να είναι ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Gazprom.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα υποστηριζόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ευρέως αυτή τη χορηγία με τη μεσολάβηση του Gábor Kubatov — προέδρου Ferencvárosi και επίσης αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος Fidesz της Ουγγαρίας — ως νίκη: «Όσες περισσότερες διεθνείς εταιρείες επενδύουν στο άθλημά μας, τόσο το καλύτερο», σύμφωνα με Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας.

Ωστόσο, ενώ η Gazprom μπορεί να μην περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, αυτή η συμφωνία είναι σύμπτωμα της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην Ουγγαρία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Η φιλία του Όρμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μια αγκαλιά μεταξύ δύο εθνικιστών ισχυρών ανδρών, οι οποίοι καταδικάζουν ανοιχτά τον δυτικό φιλελευθερισμό και έχουν αναδιαμορφώσει τα πολιτικά συστήματα των χωρών τους.

Εμβαθύνοντας τις οικονομικές σχέσεις τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία, ο Όρμπαν ελπίζει να δώσει στην Ουγγαρία έναν υπερμεγέθη λόγο στη λήψη αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Και η «φιλία» του με τον Πούτιν τροφοδοτεί τον διαρκώς αυξανόμενο πελατειακό χαρακτήρα εντός της κυβέρνησής του και χρηματοδοτεί τους φίλους του.

Ο παιδικός φίλος του Orbán – και ο πλουσιότερος ολιγάρχης στην Ουγγαρία – Lőrinc Mészáros είναι ένα βασικό παράδειγμα αυτού. Η εταιρεία του Mészáros és Mészáros Kft ανέλαβε τη σύμβαση για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Paks 2 της χώρας – ένα έργο που καθυστερεί πολύ, χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από ρωσικά δάνεια – ωθώντας την Ουγγαρία περαιτέρω στην τροχιά του Κρεμλίνου, σε άμεση αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη .

Εν τω μεταξύ, η είδηση ​​της συμφωνίας της Gazprom κυκλοφόρησε λίγο αφότου οι αρχές της Τσεχίας και της Πολωνίας είχαν αποκαλύψει το Voice of Europe -έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο ευθυγραμμισμένο με το Fidesz- για διάδοση φιλορωσικής προπαγάνδας και πληρωμή ευρωπαίων πολιτικών στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. . Ο ιστότοπος, ο οποίος είχε αμείλικτο αντι-Ουκρανικό και ακροδεξιό περιεχόμενο από το 2022, στη συνέχεια επιβλήθηκαν κυρώσεις, μαζί με τον Ουκρανό ολιγάρχη και σύμμαχο του Κρεμλίνου Viktor Medvedchuk και τον Artem Pavlovich Marchevskyi, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν πίσω από την επιχείρηση.

Όλα αυτά υπογραμμίζουν μια αλλαγή στην επιρροή της Ρωσίας στην Ουγγαρία. Πριν από την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ του Όρμπαν και της Μόσχας είχαν ήδη αναπτυχθεί, αλλά δεν ήταν τόσο βαθιές. Επιπλέον, οι δραστηριότητες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας στην Ουγγαρία ήταν σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένες και φαινομενικά επικεντρώθηκαν στην απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων τοπικών δυνάμεων στη χώρα.

Τώρα, ωστόσο, η Ουγγαρία θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» για τους Ρώσους κατασκόπους και η Μόσχα έχει άμεση γραμμή με την κυβέρνηση του Όρμπαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι ένας από τους δύο ηγέτες της ΕΕ που έχουν συναντηθεί με τον Πούτιν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, μιλώντας θερμά για τη σχέση του με τον Ρώσο ηγέτη. Και αφού ανέστειλε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία από το 2022, ο Όρμπαν θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως τσιράκι του Κρεμλίνου.

Για παράδειγμα, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες υποβαθμίζουν το μέγεθος του προσωπικού τους στις ρωσικές πρεσβείες και προξενεία, ο αριθμός του προσωπικού στη Ρωσική Πρεσβεία στη Βουδαπέστη αυξάνεται.

Η Διεθνής Τράπεζα Επενδύσεων — ένα πολυμερές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση και εδρεύει στη Βουδαπέστη από το 2019 — απολάμβανε πλήρους διπλωματικής ασυλίας μέχρι το 2023, κάτι που η γειτονική Σλοβακία αρνήθηκε όταν η Ρωσία άνοιξε τη δυνατότητα να μεταφέρει την έδρα της στη Μπρατισλάβα. Και βάσει της συμφωνίας με την ουγγρική κυβέρνηση, αυτή η ασυλία επεκτάθηκε όχι μόνο σε ανώτατα στελέχη τραπεζών, αλλά σε όλους τους υπαλλήλους και συμβούλους, καθώς και σε οποιονδήποτε προσκαλεί η τράπεζα από τη Ρωσία ή τρίτες χώρες, οι οποίοι τότε είχαν ελευθερία κινήσεων εντός του χώρου Σένγκεν.

Ρώσοι χάκερ έχουν επίσης πρόσβαση σε διακομιστές του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών χωρίς επίσημη διπλωματική απάντηση από τη Βουδαπέστη. Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε ότι είχαν κλαπεί από τους υπολογιστές του ανεκτίμητα δεδομένα εθνικής ασφάλειας. Και, πιο απροκάλυπτα, τα ουγγρικά κρατικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ανελέητα παραπληροφόρηση στο Κρεμλίνο για να δικαιολογήσουν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά μέσα, είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ που είναι πολεμοκάπηλοι, και η Ουκρανία δεν έχει σύνορα, καθώς «δεν τα κατέγραψε» στον ΟΗΕ.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος του Όρμπαν, ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος – ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – δεν συμπεριλήφθηκε στον προτεινόμενο κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ. Ο Κύριλλος είναι βασικός προπαγανδιστής για τον Πούτιν και η εκκλησία του έχει επωφεληθεί από την ισχυρή οικονομική υποστήριξη της ουγγρικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι μόνο 14.000 Ούγγροι πολίτες αναγνωρίζονται ως Ορθόδοξοι.

Αν και απογοητευμένοι από όλα αυτά, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον φαίνονται αδιάφοροι για το πώς να σταματήσουν την ευθυγράμμιση της Ουγγαρίας με τις απολυταρχίες. Αντίθετα, έριξαν στο δρόμο ή έκοψαν βραχυπρόθεσμες συμφωνίες. Αλλά η κλίμακα της ρωσικής επιρροής στην Ουγγαρία τώρα – και η ετοιμότητα του Orbán να την επιτρέψει και να επωφεληθεί από αυτήν – απαιτεί άμεση δράση.

Υπάρχει επίσης ένα ισχυρό επιχείρημα επικαλούμενος τον Παγκόσμιο νόμο περί λογοδοσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Magnitsky, επιβάλλοντας κυρώσεις σε υψηλόβαθμους Ούγγρους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ολιγάρχες που εμπλέκονται σε σχέδια ξένων άμεσων επενδύσεων ρωσικής προέλευσης. Ο Mészáros χρήζει ιδιαίτερης εστίασης εδώ, δεδομένης της συμμετοχής του σε πολλά έργα συμμαχίας της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου 10,6 εκατομμυρίων Є που χορηγήθηκε από την τράπεζά του στην προεδρική εκστρατεία της Γαλλικής αντιπολίτευσης Μαρίν Λεπέν το 2022 κατόπιν εντολής του Ορμπάν.

Συνολικά, η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας δεν μπορεί να αφεθεί πλέον ανεξέλεγκτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments