Β. Μακεδονία: Η παλινόρθωση των αδιάλλακτων
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Β. Μακεδονία: Η παλινόρθωση
Οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία εντείνονται με ορατό το ενδεχόμενο να έχει ισχυρό άρωμα Γκρούεφσκι, ενώ στα σύνορα με την Ελλάδα άρχισαν να παρατηρούνται ουρές αυτοκινήτων και η διαμάχη με τη Βουλγαρία έφτασε μέχρι το Βατικανό.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, το VMRO-DPMNE και ο αλβανικός σχηματισμός VREDI (VLEN) φαίνεται να έχουν συμφωνήσει να δώσουν στους Αλβανούς τη θέση του προέδρου της Βουλής, τον Α’ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, έξι υπουργεία και εφτά υφυπουργεία.
Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας φαίνεται να εξαρτάται άμεσα από το κόμμα του Ερντογάν, Μπέσα, ενώ ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών», Αρμπεν Ταραβέρι, φαίνεται να αναλαμβάνει το υπουργείο άνευ χαρτοφυλακίου και το υφυπουργείο Άμυνας.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον στις εξελίξεις να είναι η φημολογούμενη τοποθέτηση του Αντόνιο Μιλοσόσκι στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, έναν σκληρό εθνικιστή που είχε διατελέσει ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της θητείας του Γκρούεφσκι και είχε ανέβει στον Όλυμπο για να υψώσει τη σημαία της χώρας του, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στο Διαδίκτυο, ενώ η Μακεδονία ήταν σε κατάσταση ιδιαίτερης αναταραχής.
Εάν οι φήμες περί μιας τέτοιας επιλογής επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται, όπως υποστήριζαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, για μια επιλογή υψηλού ρίσκου που θα σηματοδοτήσει τη σκλήρυνση της πολιτικής του Μίτσκοσκι απέναντι στους γείτονες, κυρίως την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την ώρα που ο διεθνής παράγων πιέζει για την τήρηση από τη νέα κυβέρνηση των συμφωνιών.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Σάσο Μιγιάλκοφ, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Γκρούεφσκι, ενδέχεται να αποφυλακιστεί λίγες μέρες μετά τη νίκη του VMRO-DPMNE στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Επίσης, υπάρχουν υπονοούμενα για την υπουργοποίηση του Μιλοσόσκι. Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον του φυγόδικου στην Ουγγαρία Όρμπαν και την πιθανή επιστροφή του στη Βόρεια Μακεδονία. Το ερώτημα παραμένει για το πόσο μπορούν οι ηγέτες της νέας τάξης πραγμάτων να αντέξουν την πίεση από τη διεθνή κοινότητα που θεωρεί τις συμφωνίες των Πρεσπών και με τη Βουλγαρία ως αναπόσπαστο μέρος της σταθερότητας των Βαλκανίων.
Στις σχετικές ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ, Ε.Ε., Βερολίνου κ.λπ., όπως και στα μηνύματα της Αθήνας και της Σόφιας, ήρθαν να προστεθούν στις αρχές της εβδομάδας δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λιζ Αλεν, που περιοδεύει στα Βαλκάνια, η οποία από τα Σκόπια διαμήνυσε περί αποφυγής ενεργειών που μπορούν να υπονομεύσουν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, ενώ σε αυστηρούς τόνους απευθύνθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στον Μίτσκοσκι.
Ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι κυβερνώντες σκοπεύουν να επαναδιαπραγματευτούν τις συμφωνίες ή μέρος αυτών, προκειμένου να ικανοποιήσουν το πατριωτικό αίσθημα των πολιτών που αισθάνονται πληγέν από την στάση του Ζάεφ. Άλλοι πιστεύουν ότι με τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης θα αντιμετωπίσουν μια διαφορετική πραγματικότητα, όπου θα πρέπει να διαχειριστούν την καθημερινότητα της κοινωνίας. Αυτή η καθημερινότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις σχέσεις με τους γείτονες, κυρίως με την Ελλάδα, οι οποίες μέχρι στιγμής ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, αν και όχι απαραίτητα ιδανικές.
Εξ ου και η διάχυτη αγωνία στον πληθυσμό για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, δεδομένου ότι κατά χιλιάδες οι πολίτες περνούν τα σύνορα με την Ελλάδα με προορισμό τις παραλίες, τις αγορές της περιοχής αλλά και την ενασχόληση με επιχειρήσεις τους (ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ά.) που νόμιμα λειτουργούν σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία κ.α.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας