Διεθνή

Γάλλοι παραγωγοί κονιάκ: Μη μας θυσιάσετε στον εμπορικό πόλεμο Ε.Ε. – Κίνας

Γάλλοι παραγωγοί κονιάκ: Μη μας θυσιάσετε στον εμπορικό πόλεμο Ε.Ε. – Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Οι Γάλλοι παραγωγοί υποστηρίζουν πως έχουν πέσει θύματα του εμπορικού ανταγωνισμού.

Οι Γάλλοι κατασκευαστές κονιάκ προειδοποιούν ότι μπορεί να απέχουν μόλις λίγες μέρες από το να γίνουν τα αθώα θύματα μιας κλιμακούμενης εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.

«Αισθανόμαστε ότι κρατούμαστε όμηροι πραγμάτων που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με εμάς και ότι μπορούμε να εξαλειφθούμε από το τοπίο με μια κίνηση του στυλό», δήλωσε ο Raphaël Delpech, γενικός διευθυντής του διοικητικού οργάνου για το κονιάκ της Γαλλίας, BNIC.

«Θα ήταν απόλυτη αποτυχία της εμπορικής πολιτικής, τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ντελπέχ στο POLITICO σε συνέντευξή του.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, η BNIC -τα μέλη της οποίας απασχολούν 70.000 άτομα και αντιπροσωπεύουν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξαγωγικές πωλήσεις- φοβάται ότι αυτή η κίνηση θα κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις με το Πεκίνο.

Ως απάντηση στην έρευνα για τις κρατικές επιδοτήσεις για κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία υποστήριξε το Παρίσι, το Πεκίνο αντεπιτέθηκε τον Ιανουάριο με τη δική του έρευνα για τα ευρωπαϊκά ποτά με βάση το κρασί. Η κίνηση στόχευε ξεκάθαρα τις γαλλικές μάρκες κονιάκ πολυτελείας που αποτελούν το 99 τοις εκατό των εισαγωγών αυτών των ποτών από την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Γαλλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να μην επιβάλει δασμούς — τουλάχιστον όχι μέχρι να ολοκληρωθεί τελικά η έρευνα που ξεκίνησε το Πεκίνο. Διεκδικώντας τη νίκη, ο οικοδεσπότης Πρόεδρός του Εμανουέλ Μακρόν δώρισε στον Σι πολλά μπουκάλια από τα καλύτερα κονιάκ της Γαλλίας ως προσφορά ειρήνης.

«Δυστυχώς, δεν μας καθησυχάζουν καθόλου οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων. Καθόλου», πρόσθεσε ο Delpech.

«Ο φόβος μας είναι ότι η έρευνα θα κλείσει τώρα για πολιτικούς λόγους, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδήλωσή μας και ότι θα επιβληθούν οριστικά καθήκοντα σε εμάς».

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τον γαλλικό τομέα του κονιάκ, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 61,5 εκατομμύρια φιάλες που πωλήθηκαν εκεί το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την BNIC.

Ο κλάδος λυπήθηκε επίσης ότι δεν ακούστηκε αρκετά σύντομα από τις γαλλικές αρχές, όταν προειδοποίησε για τον κίνδυνο που το Πεκίνο θα μπορούσε να κυνηγήσει τον τομέα του κονιάκ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο — τον μήνα που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε έρευνα για το εάν οι κρατικές επιδοτήσεις Οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων ήταν άδικοι.

«Αυτό που πραγματικά λυπούμαστε είναι ότι, όταν αποδείχθηκε ο κίνδυνος, δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για να μας προστατεύσουν από αυτόν», είπε ο Ντελπέχ. «Εμείς, ο τομέας του κονιάκ, θεωρηθήκαμε ως μεταβλητή προσαρμογής, ως αποδεκτή παράπλευρη ζημία».

Το τμήμα εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ενημερώσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους εισαγωγείς για την απόφασή του να επιβάλει προσωρινούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα έως τις αρχές Ιουνίου — ημέρες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Von der Leyen είπε στο ίχνος της εκστρατείας ότι οι Βρυξέλλες θα επιβάλουν «στοχευμένους» δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments