Διεθνή

Η ευρωομάδα ID αποπέμπει την Εναλλακτική για τη Γερμανία

Η ευρωομάδα ID αποπέμπει την Εναλλακτική για τη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Το AfD έχει πληγεί από σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών διασυνδέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) της Γερμανίας διαγράφηκε από την πανευρωπαϊκή του ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από μια σειρά σκανδάλων που πλήγωσαν τη δημοτικότητά του και το έκαναν κάτι σαν παρία.

Οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων έφτασαν σε βρασμό αυτή την εβδομάδα όταν ο Μαξιμίλιαν Κραχ, επικεφαλής υποψήφιος του AfD για τις ευρωπαϊκές εκλογές, δήλωσε σε ιταλική εφημερίδα ότι τα μέλη των ναζιστικών SS δεν ήταν απαραίτητα εγκληματίες.

Μετά από αυτά τα σχόλια, η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν, της οποίας το κόμμα Εθνικό Ράλι ανήκε στην ίδια ομάδα με το AfD, είπε ότι δεν θέλει πλέον να κάθεται με το κόμμα.

Η ηγεσία της ομάδας ID έχει τώρα ψηφίσει υπέρ της αποβολής του AfD, δύο εβδομάδες πριν εκατομμύρια άνθρωποι κατευθυνθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Το AfD πηγαίνει από τη μια πρόκληση στην άλλη», δήλωσε η Λεπέν στη γαλλική τηλεόραση μετά την ψηφοφορία. Το κόμμα, πρόσθεσε, «ελέγχεται σαφώς από ριζοσπαστικές ομάδες».

Τους τελευταίους μήνες, η Λεπέν έχει επανειλημμένα αποστασιοποιηθεί από το AfD, ένα κόμμα που γίνεται όλο και πιο ριζοσπαστικό τα τελευταία χρόνια – μια κίνηση που φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να μεταμορφώσει την εικόνα του κόμματός της στο εσωτερικό και να το κάνει να φαίνεται λιγότερο ριζοσπαστικό στο γαλλικό εκλογικό σώμα.

Η διάσπαση ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό τον Ιανουάριο, αφού μια έρευνα αποκάλυψε ότι πολιτικοί του AfD συμμετείχαν σε μια λαθραία συνάντηση ακροδεξιών εξτρεμιστών, στην οποία συζητήθηκαν τα λεγόμενα σχέδια «μετανάστευσης» για απέλαση αλλοδαπών και «μη αφομοιωμένων» πολιτών. Μετά τη δημοσιοποίηση των ειδήσεων της συνάντησης, η Λεπέν είπε ότι ήταν σε «απόλυτη διαφωνία» με τα σχέδια απέλασης.

Αλλά πολλά από τα σκάνδαλα γύρω από το AfD περιστρέφονται γύρω από τον Krah, τον επικεφαλής υποψήφιο του κόμματος.

Τον Απρίλιο, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς του Krah για κατηγορίες ότι κατασκόπευε υπέρ της Κίνας. Αμέσως μετά, οι Γερμανοί εισαγγελείς ξεκίνησαν προκαταρκτικές έρευνες για τους ισχυρισμούς ότι ο Krah είχε δεχθεί πληρωμές από τη Ρωσία και την Κίνα «για το έργο του ως ευρωβουλευτής».

Ένας άλλος υποψήφιος του AfD έχει εμπλακεί σε ένα υποτιθέμενο σχέδιο «cash-for-influence» που περιλαμβάνει ένα φιλορωσικό μέσο προπαγάνδας.

Τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα συνέβαλαν σε μια διολίσθηση της δημοτικότητας του AfD. Η δημοσκόπηση του POLITICO δείχνει ότι το AfD βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει 16 τοις εκατό των ψήφων, από 22 τοις εκατό τον Ιανουάριο.

Ο Krah ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα σταματήσει την εκστρατεία και θα παραιτηθεί από το ηγετικό συμβούλιο του κόμματός του. Όμως, παρόλο που πολλοί ηγέτες του AfD θεωρούν πλέον ξεκάθαρα τον Krah ως ευθύνη, ήταν πολύ αργά για να τον αφαιρέσουν από το ψηφοδέλτιο ως κύριο υποψήφιο του κόμματος.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η εκδίωξή τους από την ομάδα ID, οι ευρωβουλευτές του AfD ζήτησαν από την ομάδα ID να αποβάλει τον Krah – και όχι ολόκληρη την αντιπροσωπεία του AfD – για «συνεχή παραβίαση της συνοχής και της φήμης της Ομάδας». Αυτή η προσπάθεια τελικά απέτυχε.

Μόνο οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων της Αυστρίας και της Εσθονίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσχώρησαν στο AfD ψηφίζοντας υπέρ της διατήρησης του κόμματος στην ομάδα ID.

«Το AfD στο κοινοβούλιο της ΕΕ πληρώνει έτσι το τίμημα για τις ανεξέλεγκτες δηλώσεις του Maximilian Krah, που βλάπτουν το AfD στη Γερμανία και το απομονώνουν στην ΕΕ», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές του AfD, Christine Anderson και Gunnar Beck.

Άλλοι ηγέτες του AfD εξέφρασαν αισιοδοξία ότι το κόμμα θα μπορέσει να τακτοποιήσει τα πράγματα με τη Λεπέν και άλλα ακροδεξιά κόμματα μετά τις ευρωεκλογές.

«Για το AfD, αυτή είναι μια πραγματική απώλεια πριν από το φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε εκπρόσωπος της Άλις Βάιντελ, μιας από τις εθνικές ηγέτες του AfD. «Παρόλα αυτά, παραμένουμε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις ευρωεκλογές στις Βρυξέλλες».

Το κόμμα της Λεπέν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «έχει επίσης δείξει μεγάλη ευελιξία στο παρελθόν όσον αφορά την εξεύρεση ευρείας συναίνεσης για το σχηματισμό κοινοβουλευτικής ομάδας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments