Διεθνή

Λε Πεν σε Μελόνι: Πρόταση συνεργασίας για δημιουργία δεξιάς ευρωομάδας

Λε Πεν σε Μελόνι: Πρόταση συνεργασίας για δημιουργία δεξιάς ευρωομάδας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Πολιτικά κατακερματισμένη η ακροδεξιά δύο εβδομάδες πριν από την ευρωκάλπη.

Την παραμονή των ευρωεκλογών της επόμενης εβδομάδας, η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν καλεί την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να συνεργαστεί και να σχηματίσει μια δεξιά υπερομάδα που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ακροδεξιά προβλέπεται να έχει καλές επιδόσεις στις εκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αμφιβολίες σχετικά με το ποια κόμματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν ως διασυνοριακές πολιτικές ομάδες, επειδή πολλά από τα εθνικά κόμματα είναι έντονα διχασμένα, ειδικά λόγω της εισβολής της Ρωσίας της Ουκρανίας.

Το γήπεδο της Λεπέν στο Μελόνι είναι απλό και θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, είπε: «Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να μας περάσει».

Η Μελόνι, η οποία επίσης φλερτάρεται από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς.

Το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν συμμετέχει επί του παρόντος με την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας του Μελόνι συμμετέχει με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Η έκκληση της Λεπέν έρχεται λίγες μέρες αφότου η ομάδα ID απέβαλε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά από μια σειρά σκανδάλων που έκαναν το κόμμα παρία. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Λέγκα, ένα κόμμα που βρίσκεται σε συνασπισμό με τη Μελόνι στην ιταλική κυβέρνηση.

Τα ακροδεξιά κόμματα χωρίζονται επί του παρόντος σε τέσσερις χονδρικές ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις εκλογές είναι πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στη συνέχεια. Αν δούλευαν όλοι μαζί — κάτι που φαίνεται ακόμα απίθανο — θα μπορούσαν να είναι η Νο 2 δύναμη στη Βουλή.

Οι τελευταίες προβλέψεις προτείνουν 68 θέσεις για την ID και 71 για το ECR, με αποτέλεσμα 139 νομοθέτες στην αίθουσα των 720 θέσεων. Το AfD βρίσκεται σε πορεία για 17 έδρες και το ανεξάρτητο ουγγρικό κόμμα Fidesz έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές. Συνολικά, κάτι πάνω από 165 έδρες φαίνεται να παίζει για την (αυτή τη διαιρεμένη) ακροδεξιά.

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων του POLITICO βάζει την ομάδα του ΕΛΚ σε καλό δρόμο για να κερδίσει 174 έδρες με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκρατικούς να κατευθύνονται προς τις 144 έδρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki από το συντηρητικό κόμμα PiS στο ECR άφησε επίσης την πόρτα ανοιχτή για μια μεγάλη δέσμευση στα δεξιά και υπάρχει μεγάλη εικασία ότι ο Ούγγρος Viktor Orbán θα προσχωρήσει στο κόμμα του Fidesz εκεί μετά τις εκλογές.

Όλες αυτές οι συγχωνεύσεις και αναδιαμορφώσεις είναι περίπλοκες και ευάλωτες σε μετεκλογικές συμφωνίες και διαφωνίες. Οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι στο ECR δεν θέλουν να συνεργαστούν με εθνικιστές Ούγγρους που συμπαθούν το Κρεμλίνο, για παράδειγμα. Θα χρειαζόταν μεγάλη πολιτική γυμναστική και επαναφορές για να επιστρέψει το AfD στη σκηνή.

Ενώ η απώλεια του AfD έχει χτυπήσει τους αριθμούς της ταυτότητας, άνοιξε τις πόρτες για τη Λεπέν. Το AfD και το Κόμμα Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν θεωρούνταν εδώ και πολύ καιρό υπερβολικά ακραίο για συνεργασία – έξω από το λεγόμενο υγειονομικό κορδόνι που δημιουργήθηκε από το φιλοευρωπαϊκό κυρίαρχο ρεύμα.

Επομένως, η συνεργασία με τη Μελόνι θα μπορούσε να είναι διπλή νίκη για τη Λεπέν. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ψηφοφόρο μπλοκ από το οποίο να επηρεάσουν την ατζέντα της Ευρώπης και να φέρουν το Εθνικό Ράλι περισσότερο στην επικρατούσα τάση στα μάτια του κοινού, κάτι που η Λεπέν ποθεί πριν από τις εκλογές στη Γαλλία το 2027.

Στη συνέντευξη, η Λεπέν αρνήθηκε ότι η διακοπή των σχέσεων με το AfD ήταν μια κυνική κίνηση που αποσκοπούσε στη διευκόλυνση νέων συμμαχιών στην Ευρώπη.

Σχετικά με τη Μελόνι, είπε: «Πιστεύω ότι αυτή και εγώ συμφωνούμε στα βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης του ελέγχου των χωρών μας».

Αργότερα την Κυριακή, η Μελόνι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχτεί την πρόταση της Λεπέν.

Σε συνέντευξή της στο Rai TV, η Μελόνι είπε ότι δεν είχε καμία κόκκινη γραμμή όταν επρόκειτο για πιθανές συμμαχίες άλλων πολιτικών δυνάμεων στη νέα ευρωπαϊκή συνέλευση, αφού η ίδια είχε χαρακτηριστεί ως «απαρουσίαστη», «για μια ζωή».

Είπε: «Ο κύριος στόχος μου είναι να οικοδομήσω μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με αυτήν που κυβερνά τα τελευταία χρόνια. Μια κεντροδεξιά πλειοψηφία —με άλλα λόγια— που θα στείλει την αριστερά στην αντιπολίτευση στην Ευρώπη».

Η Μελόνι είπε ότι δεν ήταν πρόθυμη να είναι μέρος της πλειοψηφίας με την αριστερά.

«Για όλα τα άλλα, θα δούμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments