Πολιτική

Επιστολική ψήφος: Πρώτο πεδίο μετεκλογικής αντιπαράθεσης

Επιστολική ψήφος: Πρώτο πεδίο μετεκλογικής αντιπαράθεσης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί πως θα φέρει στη Βουλή την επιστολική ψήφο και για τις εθνικές κάλπες.

Μετά τις ευρωεκλογές ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης θα ανοίξει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί πως θα φέρει στη Βουλή την επιστολική ψήφο και για τις εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζεται πως το ίδιο είχε προσπαθήσει να κάνει η πλειοψηφία τον Ιανουάριο όταν ψηφίστηκε η σχετική ρύθμιση για τις ευρωκάλπες. Η τροπολογία που επέκτεινε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές είχε οδηγήσει στην καταψήφιση του νομοσχεδίου από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Απαιτείται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών και ήταν η αφορμή για να προκληθούν εντάσεις. Υποστηρίχθηκε από τα δύο κόμματα πως η κίνηση του υπουργείου Εσωτερικών ήταν αιφνιδιαστική, δεν προηγήθηκε συζήτηση και ουσιαστικά ήρθε να «πυρπολήσει» το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με την επί της αρχής συναίνεση.

Με 158 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 6 “παρών”, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Την ψήφιση υποστήριξε μόνο η συμπολίτευση, οπότε η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να κερδίσει τη συναίνεση και άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων για να περάσει το μέτρο. Απαιτούνται τουλάχιστον 42 ψήφοι ακόμα, οπότε η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ και ενός ή δύο ακόμα κομμάτων είναι απαραίτητη.

Φαίνεται ότι η κυβερνητική πρόταση θα επηρεάσει μόνο τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εσωτερικό, θα πρέπει να ξεπεραστεί ένα συνταγματικό εμπόδιο που φαίνεται να υπάρχει και αφορά το γεγονός ότι η ψήφος εντός της εθνικής επικράτειας δεν μπορεί να γίνει σε διαφορετικό χρόνο. Ήδη υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των συνταγματολόγων. Μια λύση θα μπορούσε να προκύψει μέσω της αναθεώρησης του συντάγματος, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει στη Βουλή περίπου ένα χρόνο από τώρα.

Υπενθυμίζεται πως οι εγγεγραμμένοι για την επιστολική ψήφο ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι της επικράτειας και 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών καταγράφτηκε στη Γερμανία (9.578), στο Ηνωμένο Βασίλειο (9.090), στις ΗΠΑ (3.857), το Βέλγιο (3.491), στην Ολλανδία (3.119) και στην Κύπρο (2.808). Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει αισιοδοξία πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων αιτήθηκαν να ψηφίσουν επιστολικά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments